Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj nema epidemije

Epidemija virusa gripa vlada u svim zemljama u okruženju, a u Srbiji je nema i najverovatnije je neće biti do kraja sezone, kažu iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Epidemiolog Batuta Darija Kisić Tepavčević rekla je za Tanjug da je u regionu u cirkulaciji virus tipa A, ali da je u Srbiji vakcinacija odrađena pravovremeno, stanovništvo je zaštićeno, te nije bilo epidemije.

Ona je pojasnila da je odziv na vakcinaciju najbolji u zadnjih deset godina i da je to razlog zašto Srbiju nije zadesio scenario zemalja iz regiona.

U Hrvatskoj je epidemija do sada odnela 45 života, u Republici Srpskoj 16, Crnoj Gori pet. To što je u regionu grip odneo mnogo života Kisić Tepavčevićeva objašnjava time da najverovatnije imunizacija nije urađena na vreme, a da su više od 95 odsto umrlih hronični bolesnici.

"Hronični bolesnici su skloniji da imaju i bakterijske superinfekcije, što može da dovede do smrtnog ishoda. Napominjem, kod nas je ta grupa zaštićena na vreme, što je upravo razlog zašto nemamo toliko smrtnih slučajeva", kaže epidemiolog.

Od početka ove sezone do danas u Srbiji je prijavljeno 68.516 oboljenja sličnih gripu, a četiri osobe preminule su od ovog virusa, kažu u Batutu.

Virus tipa A na teritoriji naše zemlje prisutan je od kraja decembra prošle godine. Ovaj virus se lagano širi, putem vazduha, direktnim i indirektnim kontaktom.

strana 1 od 6 idi na stranu