Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog toga, od neprocenjivog značaja jeste rano otkrivanje i lečenje venske bolesti. Na ovaj način se zaustavlja njeno napredovanje, smanjuje rizik od komplikacija i pozitivno se utiče na kvalitet života pacijenta, u estetskom i zdravstvenom pogledu. Savremen način života, dugo sedenje i stajanje, smanjena fizička aktivnost, upotreba kontraceptiva, gojaznost i trudnoća uz genetsku predispoziciju predstavljaju najznačajnije faktore rizika. Najčešće se javlja u žena starosne dobi od 30 do 50 godina, premda se može javiti u bilo kom uzrastu.

Sama osnova venske bolesti najčešće nastaje zbog oštećenja venskih zalistaka, koji održavaju krvni tok naspram sile gravitacije i guraju je prema srcu. Kao posledica oštećenja zalistaka, naročito spoja površnog i dubokog venskog sistema i posledičnog širenja vena usporava se i zaustavlja protok krvi u površnom venskom sistemu. Sve ovo dovodi do pojave venske bolesti koja je u početku često zanemarena i neprepoznata od pacijenta.

Rani simptomi uključuju bolove i osećaj težine u nogama, otoke nogu, naročito u večernjim satima i posle dužeg stajanja, a u odmaklim stadijumima dolazi do promene boje kože kao i pojava rana koje ne zarastaju.

Poseban medicinski problem koji može da životno ugrozi pacijenta predstavlja nastanak tromboze u površnom venskom sistemu sa znacima zapaljenja, tzv. tromboflebitis, koji se javlja u oko 50% pacijenata sa nelečenim površnim proširenim venama. Ovaj proces u 5-15% pacijenata može dovesti do tromboze dubokog venskog sistema i posledične embolije pluća. Takođe, rizik od tromboze dubokih vena je tri puta veći u pacijenata sa proširenim venama nego o u opštoj populaciji.

Sa druge strane, ovo rasprostranjeno i potencijalno problematično oboljenje ne zahteva skupocene dijagnostičke procedure, kao ni ležanje u bolnici. Dijagnoza se postavlja lako na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga i kvalitetnim kolor doplerom venskog sistema. Na osnovu nalaza je lako odrediti koja je vrsta lečenja potrebna. U principu, postojanje venskog oboljenja sa prisustvom tromba koji preti prelasku u duboki venski sistem zahteva hitno hirurško lečenje. Ostale vrste terapija podrazumevaju preventivno i estetsko lečenje.

Postoji nekoliko načina lečenja, konzervativno koje uključuje kompresivne čarape i lekove ali koje je potrebno samo u lakšim oblicima venske bolesti uključujući i prevenciju. Naime, ukoliko je već došlo do mehaničkog oštećenja vena praktično samo hirurško lečenje može da reši problem. Uvođenjem u svakodnevnu praksu minimalno invazivnih hirurških procedura kao što su laserski tretman vena (EVLT) kao i radiofrekfentna ablacija, omogućeno je da pacijent na lak i jednostavan način reši potencijalno veliki problem. Takođe u obzir dolazi nekoliko alternativnih procedura kao što su sklero i foam terapija ali koje su indikovane samo u određenim slučajevima ili kao dopuna lečenja.

Jedno od najčešćih pitanja pacijenata sa bolesnim venama jeste kako se uspostavlja normalan krvotok kada se vena operiše. Krvotok je već uspostavljen, a bolesna vena samo služi da pravi problem.

Autor: Ass dr sci med Srđan Babić, vaskularni hirurg. Kontakt: sdrbabic@gmail.com.

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3
strana 1 od 58 idi na stranu