Da li i vi imate umorno srce?

Hronična srčana slabost nastaje postepeno godinama, praćena je prvo lakšim zamaranjem, a kad srce jako popusti i edemom pluća ciji su simptomi daleko ozbiljniji.

Piše: dr Ivana Branković, specijalista interne medicine
Dom zdravlja „Dr Ristić“

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

10:46

Default images

Srce je mišić sa četiri šupljine - dve pretkomore i dve komore, a srčani misić ima dve polovine, levu i desnu. Svaka polovina ima svoju pretkomoru, koja prima vensku krv i komoru, koja istiskuje arterijsku krv u krvotok i, normalno, između desne i leve polovine srca nema mešanja krvi. U desno srce utiče venska krv iz celog tela i odvodi se u plućni krvotok gde se obogaćuje kiseonikom, a potom u levu polovinu srca iz koga se oksigenisana krv distribuira i pumpa svim tkivima. Najveći deo mišićne mase srca pripada levoj komori.

Srce ima ulogu da istiskuje krv i održava stalni protok krvi kroz organizam. Neke bolesti i stanja mogu oslabiti istiskivanje krvi iz srca i dovesti do srčane slabosti. Srčana slabost može biti akutna i hronična, sistolna i dijastolna, a može se manifestovati kao slabost levog ili desnog srca. Bolesti, koje najčešće dovode do slabosti srca su: infarkt miokarda, bolesti srčanih zalistaka, arterijska hipertenzija, šećerna bolest, oboljenje srčanog mišića iz različitih razloga (kardiomiopatije), aritmije, urođene srčane mane, alkoholizam, oštećenje srca nekim lekovima, infekcije mikroorganizmima - najčešće virusima, oštećenje jonizujućim zračenjem...

Akutni plućni edem je akutno popuštanje funkcije levog srca i to je najteža manifestacija srčane slabosti. Najčešći razlozi nastanka edema pluća su akutni infarkt miokarda, zapaljenski procesi na srčanom mišiću kod pacijenata, koji ranije nisu bolovali od srčanih oboljenja.

Kod pacijenata, koji su imali srčano oboljenje, nastanak edema pluća manifestuje pogoršanje osnovne bolesti zbog dejstva visokog pritiska, aritmije, visoke temeperature, većeg fizičkog rada, prekomernog uzimanja tečnosti i soli ...

Hronična srčana slabost nastaje postepeno godinama. U početku, ne prouzrokuje gotovo nikakve teškoće osim lakšeg zamora i malo otežanog disanja pri penjanju uzbrdo i trčanju. Postepeno, zamor postaje sve češći i teži, a mogu da se jave i bolovi u predelu srca kao i oticanje nogu i bolovi ispod desnog rebarnog luka.

Simptomi u najtežem obliku popuštanja srca edemu pluća su ozbiljni. Osnovni simptom je gušenje, praćeno čujnim i ubrzanim disanjem. Bolesniku prija sedeći položaj, koji mu delimično olakšava stanje. Javlja se i kašalj, najpre suv, a potom sa penušavim ispljuvkom. Srčana radnja je ubrzana i svi znaci akutnog plućnog edema nastaju uglavnom vrlo brzo i zahtevaju hitnu intervenciju lekara.

Kod sumnje na postojanje akutnog plućnog edema potrebno je odmah kontaktirani službu za hitnu medicinsku pomoć, a do dolaska lekara pacijent treba da prestane sa svakom aktivnosti, treba da sedi u provetrenoj prostoriji, da prekine svaki unos hrane i tečnosti. Ako se izmeri povišen krvni pritisak korisno je popiti tabletu diuretika (Lasixa), kao i tabletu nitroglicerina staviti pod jezik.

Lečenje se sprovodi u bolničkim uslovima i terapijom lekovima za izbacivanje viška tečnosti, regulacijom krvnog pritiska i ritma srca, primenom kiseonika, kao i lečenjem osnovnog uzroka edema pluća.

Lečenje hronične srčane slabosti nema jedinstveno pravilo, zavisi od uzroka same bolesti i kliničkog nalaza i neophodno je redovno kontrolisati stanje i učinak terapije prilikom redovnih medicinskih kontrola. Postoje neke opšte odrednice u promeni načina ishrane i života, kao što su smanjenje unosa tečnosti i soli, smanjenje telesnih napora i izlaganja ekstermnim promenama spoljne temperature, dijeta bez unosa jake masne hrane i obilnih obroka, kao i prestanak unosa alkohola.

U terapiji se primenjuje više različitih grupa lekova, kao što su diuretici, ACE inhibitori, beta blokatori, preparati digitalisa kao i drugi lekovi uključeni u terapiju zbog postojanja drugih bolesti (bolesti pluća, bubrega, šećerne bolesti, bolesti štitaste žlezde i dr.) .

Pacijenti pre svega treba da se pridržavaju plana lečenja i savetu o načinu života i ishrane kao i redovne terapije lekovima prema savetu lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: