Kantarion: Moćna "gospina trava"

Pomaže kod depresije, grčeva u stomaku, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine, mokraćne bešike...

Zdravlje

Izvor: Izvor: Z. Ostojiæ Joksoviæ / Veèernje novosti

Sreda, 23.07.2014.

21:08

Default images

Zbog izuzetne delotvornosti kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum), veoma je cenjen u narodu, a lekovita svojstva poznata su duže od dva milenijuma.

Paracelzijus, otac farmacije, veličao je njegovu moć, govorio je da "cvet tokom leta skuplja sunčeve zrake, da bi ih ljudima dao u tmurnim mesecima". Od ove biljke prave se tonik, čaj, ulja i tinkture, a u savremenoj ponudi preparata nalazi se i u obliku kapsula, koje pozitivno utiču na raspoloženje i poboljšavanje emocionalne ravnoteže.

Cveta od maja do septembra, a najlekovitiji je kada se bere polovinom jula. Raste na suvim brežuljcima, osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma. Dragoceni sastojci se nalaze u cvetovima i listovima i pomažu kod problema sa plućima, bubrezima, jetrom, slezinom, bešikom, kod grčeva u trbuhu i želucu, zgrušavanja krvi. Biljka je posebno delotvorna u lečenju nekontrolisanog mokrenja.

U narodnoj medicini koristi se za posekotine, opekotine, hemoroide, jer ubrzava zarastanja rana. Kod promena na koži, problematično mesto se oblaže čistom gazom ili platnom natopljenim uljem kantariona. Ono je delotvorno i za jačanje kose, kao i za oporavljanje dlake oštećenje farbanjem. Efekat je najbolji ako se u nekoliko navrata, pola sata do sat pre pranja, kosa namaže uljem.

Gospina trava sadrži mešoviti tanin, etarska ulja, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karoten i flavonoidni heterozid, koji daje karakterističnu žutu boju. Ima i holina, vitamina C i tragove alkaloida. Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja jer se sastoji od kadinena i drugih seskviterpena, a deluje protiv crevnih parazita, dok fenolska jedinjenja imaju antibakterijsku moć.

Kantarion se najčešće upotrebljavao kao prirodni antidepresiv, pokazao se izuzetno uspešnim u lečenju brojnih psihičkih oboljenja, čak i trauma. U Nemačkoj je i zvanično odobren kod blažih oblika depresije i izdaje se isključivo uz lekarski recept jer preparati na bazi ove biljke imaju brojne interakcije sa drugim lekovima. Njegovu lekovitost priznala je i Svetska zdravstvena organizacija. Čaj se priprema tako što se u 2 dl kipuće vode sipa kašičica sitno iseckanog kantariona, skloni sa ringle i ostavi poklopljeno 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

Ulje se pravi na dva načina, prvi tako što se u bocu od dva litra stave jednake količine listova i cvetova, ali da ostane 8 cm prazno do vrha. Zatim se doda i stabljika, pa do vrha nalije domaće maslinovo ulje. Boca se zatvori čepom od plute i čuva na suncu godinu dana. Drugi postupak je brži, dobro se zagreje flaša od litra, ali vodite računa da ne pukne. U nju se sipa ista količina cvetova i listova (da ostane 8 cm prazno do vrha) i doda prirodno maslinovo ulje zagrejano na temperaturi 60 do 70 stepeni. Zatvori se čepom i ostavi da odleži 10 dana, a od toga je važno da najmanje dva bude na suncu.

Biljke za “ženske boljke”

Foto: Macleay Grass Man / Flickr.com
U narodnoj, ali i zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava koriste se kod ginekoloških problema. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvetova ovih biljaka i korena sveže šargarepe (kupuju se u apoteci) pomažu u obnavljaju sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju posledice upala i belog pranja koje prate svrab, bol i pečenje.

Vaginalete su korisne i za žene u menopauzi, deluju protiv bakterija i gljivica.

Uljani ekstrakt sveže šargarepe, kao prirodan izvor vitamina A, D i E, ubrzava revitalizaciju sluzokože vagine i sprečava pojavu bakterijskih i gljivičnih infekcija. Vitamin E poboljšava mikrocirkulaciju, sprečava pojavu slobodnih radikala, ubrzava regeneraciju oštećenih ćelija i ima jak protivupalni efekat. Vaginaleta se stavlja pred spavanje, u ležećem položaju, što dublje u vaginu. Za bolji efekat, terapija bi trebalo da traje 5 do 15 dana, ali uz konsultaciju sa lekarom.

Izvor: Večernje novosti
Foto 1: Manuel Martin Vicente / Flickr.com
Foto 2: Macleay Grass Man / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: