Tražite posao u IT sektoru? Posetite ITkonekt

Ako ste programer ili bilo kakav drugi IT stručnjak, imate sreće, jer ste u ovom trenutku prava dragocenost. Štaviše, mnoge kompanije spremne su da učine mnogo toga, kako biste odabrali baš njih za svoje poslodavce.

Staša Rosić, B92
Podeli

Budući da u Srbiji vlada ogromna potražnja za IT stručnjacima, događaji kao što je ITkonekt, koji se ovog vikenda odvija u Crown Plaza hotelu, predstavljaju idelan način da se upoznaju “slobodni strelci” i kompanije spremne da im ponude posao.

Na ovom događaju posetioci još sutra mogu da se upoznaju sa predstavnicima nekih od najvećih IT kompanija u regionu, koje će se predstaviti su Ubisoft, Quantox Technology, Deploy, Schneider Electric DMS, Saga, Devtech, Hoolooovoo, Sizmek, Adecco Information Technology, VIP mobile, Telenor Common Operation, NulTien, CalidusCloud i drugi.

Među njima je i firma Hello World koja je na najbolji način iskoristila nedostatak IT stručnjaka na ovim prostorima, ponudivši im softver koji okreće proces traženja posla naglavačke.

“Ideja nam je trenutno da obrnemo taj način zaposlenja i da IT stručnjaci postavljaju svoje uslove kompanijama”, kažu iz ove kompanije.

Foto: Marija Radovanović
Foto: Marija Radovanović

Princip je takav da potencijalni kandidat poslodavcu definiše svoje želje i pitanja preko posebnog softvera, a poslodavac potom odgovara na njih. Ako želi da kontaktira kandidata, mora da odgovori na njegove zahteve.

S druge strane, kompanije kao što je Symphony, zauzimaju proaktivan stav. Ova firma koja se bavi razvojem softverskih rešenja za startap kompanije u San Francisku, pored 32 zaposlenih, planira da zaposli još 30 ljudi u Beogradu.

“Ovakvi događaji su nam od velike koristi, jer možemo da stupimo u kontakt s potencijalnim kandidatima”, kaže Ana Stojović, PR kompanije Symphony dodajući da su tokom prvog dana ITkonekt-a dobili mnogo zanimljivih prijava.

Slaže se i Filip Karaičić, glavni operativni direktor kompanije Quantox Technology, koja se bavi razvojem softvera i konsaltingom. On dodaje da je prednost takvih događaja i to što potencijalni kandidati mogu da pitaju se što ih interesuje, bez tenzije koja je obično prisutna na razgovoru za posao.

“Danas je teško naći dobrog programera. Ima mnogo developera i vidi se da su mladi zainteresovani, ali iskusnije ljude sa pet-šest godina iskustva nije tako lako naći”, kaže Karaičić i dodaje da nema pravila kada je reč o obrazovanju programera.

Foto: Marija Radovanović
Foto: Marija Radovanović

“Kad me neko pita koje škole su završili zaposleni u našoj firmi, ja odgovorim da ne znam. Ukoliko se kandidati pokažu dobro na testiranjima, nas ne zanima gde su to znanje stekli. Zanimljivo je to što ga stiču na potpuno različite načine – neki idu na onlajn kurseve, neki završe neke studije. Dakle, nema pravila”, objašnjava Karaičić i dodaje da je za programera najvažnije da bude uporan, da pokazuje inicijativu i samostalno rešava probleme.

Veliki hit na ITkonektu bila je kompanija Ubisoft, a prema rečima koordinatora produkcije studija u Beogradu Nenada Tešovića, mnogi su aplicirali jer i sami igraju Ubisoft igre.

“Da biste postali programer kod nas, potrebno je znanje C++ i ljubav prema video igrama i to je to”, kaže Tešović.

Pored potencijalnog zaposlenja, IT stručnjaci na ITkonektu mogu da čuju o novim trendovima u ovoj oblasti, odigraju novu Ubisoft igru, odsviraju sopstveni virtuelni rock koncert, crtaju digitalne grafite... Takođe, paralelno se održava konferencija za iskusne programere na kojoj učestvuju predavači iz Amerike, Švajcarske, Libana, Bugarske i Rumunije.

ITkonekt traje još sutra, 21. maja, a ulaz za sve sadržaje, osim za konferenciju, je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.