Roditelji u irskom gradu odlučili da deci do 13 godina zabrane telefone

U irskom Grejstounsu, gradiću sa oko 18 hiljada stanovnika, roditeljska inicijativa urodila je plodom, pa deca neće dobijati mobilne telefone za korišćenje sve dok su u osnovnoj školi.

Tehnopolis

Izvor: bug.hr

Ponedeljak, 05.06.2023.

16:39

Roditelji u irskom gradu odlučili da deci do 13 godina zabrane telefone
Foto: Sergey Novikov / Shutterstock.com

Udruženja roditelja iz osam osnovnih škola u irskom gradu Grejstounsu zajednički su pokrenula inicijativu u pokušaju poboljšanja kvaliteta detinjstva i školovanja svoje dece. Njihova dobrovoljna kolektivna inicijativa predložila je da se deci, sve dok su u osnovnoj školi, ne dopusti posedovanje telefona.

Ideja je motivisana činjenicom da su roditelji i učitelji zabrinuti zbog rastuće pojave anksioznosti među decom, kao i zbog prerane izloženosti sadržajima namenjenim odraslima.

Dobrovoljna odluka

Roditeljsku inicijativu "It Takes a Village" podržale su i škole, pa će ona biti i sprovedena – deci, u pravilu u uzrastu do 13 godina, telefoni se neće davati na raspolaganje ni u školi niti kod kuće. Pridržavanje neće biti obavezno, već će mu svaki roditelj pristupiti prema sopstvenoj odluci, ali bitno je da je već dovoljno ljudi odlučilo da podrži takvu odluku, smatraju organizatori.

Nadaju se da će prevladati takav stav, odnosno da će se stvoriti kritična masa i da će zabrana telefona za osnovnoškolce postati uobičajena praksa.

Roditelji koji imaju problem sa sprovođenjem ovakve odluke takođe su pozdravili inicijativu, jer su videli pozitivne učinke. "Jednom kada se 90% razreda dogovori oko toga, i meni će biti lakše da svom detetu kažem ne", izjava je jedne majke 11-godišnjaka. Drugi roditelji kažu da su "zbog TikToka i sličnih" izgubili svoju decu, tj. ona su ceo dan zauzeta korišćenjem tehnologije umesto da učestvuju u porodičnom životu.

Nakon što su određene škole počele da zabranjuju telefone, pojavila se i ova lokalna inicijativa da se oni deci zabrane uopšteno. Jednom kada čitava stvar zaživi u zajednici Grejstounsa, pokretači se nadaju da će se praksa proširiti i na ostatak Irske te da će imati pozitivan uticaj na dobrobit dece.

"Detinjstvo je sve kraće i kraće, a mi imamo osećaj da mnoga deca nisu još emocionalno spremna da poseduju pametne uređaje", ističe direktorka inicijative Rejčel Harper, takođe i upravnica jedne lokalne škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: