Rekordna kazna za Google zbog manipulisanja rezultatima pretrage

Evropska Unija je kaznila Google, koji će morati da plati rekordnih 2,42 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskog zakona.

Tehnopolis

Izvor: B92, Verge

Sreda, 10.11.2021.

12:17

Rekordna kazna za Google zbog manipulisanja rezultatima pretrage
Twin Design / Shutterstock.com

Odluka je usledila nakon sedmogodišnje istrage algoritama za pretragu američke kompanije, koja je završena presudom da je Google "zloupotrebio svoju dominantnu poziciju sistematski favorizujući" sopstvenu uslugu za poređenje kupovine.

Glavna meta ovog slučaja je Google Shopping, funkcija za poređenje cena ugrađena u pretraživač kompanije. Navodi se da je Google korisnicima prikazivao rezultate iz Google kupovine, čime je uskraćivao saobraćaj rivalskim sajtovima za poređenje cena. EU tvrdi da zbog toga što je Google toliko dominantan u Evropi, ne bi mu trebalo dozvoliti da aktivno podriva konkurente.

Kao deo odluke, Google će morati da promeni način na koji njegov algoritam za pretragu rangira veb sajtove, kako bi ispoštovao jednostavan princip davanja jednakog tretmana rivalskim uslugama kupovine u poređenju sa sopstvenim servisom.

Ako ne prekine sa dosadašnjom praksom, EU ističe da se Google suočava sa dnevnim kaznama do pet odsto od kompanijinog prosečnog dnevnog prometa.

Američka kompanija se trenutno suočava sa još dve istrage u EU protiv monopola: jedna je usmerena na Google AdSense posao, a druga, na poslove koje sklapa sa proizvođačima Android telefona.

EU ima moć da kazni Google sa do 10 odsto kompanijinog godišnjeg prihoda (oko 9 milijardi dolara) u svakoj od ovih istraga. Najnovija presuda takođe otvara mogućnost drugim kompanijama da pokrenu parnice protiv Google-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: