Tehnopolis

Subota, 10.02.2024.

15:10

Raste strah od autonomnog oružja: Izrael poslao AI vojnu tehnologiju u Gazu

Izraelska vojska je prvi put rasporedila vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom (AI) u sukobima u Gazi, što je izazvalo strah od upotrebe autonomnog oružja u modernom ratovanju.

Izvor: Tanjug

Raste strah od autonomnog oružja: Izrael poslao AI vojnu tehnologiju u Gazu
Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa, File

Rastući broj civilnih žrtava pokazuje da je potreban mnogo veći nadzor nad upotrebom novih oblika vojne tehnologije, izjavila je Meri Verem, stručnjak za oružje u organizaciji Human Rights Watch, prenela je Al Džazira.

"Sada se suočavamo sa najgorom mogućom situacijom smrti i patnje koju danas vidimo - nešto od toga donosi nova tehnologija", rekla je Verem.

Izraelska vojska je koristila optički nišan sa AI, koji je napravio izraelski startap Smart Shooter, koji je pričvršćen za oružje kao što su puške i mitraljezi.

Više od 150 zemalja u decembru je podržalo rezoluciju UN kojom se identifikuju "ozbiljni izazovi i zabrinutosti" oko nove vojne tehnologije i "veštačke inteligencije i autonomije u sistemima naoružanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: