Tehnopolis

Subota, 20.08.2016.

09:50

Ovo su bili najbolji mobilni telefoni u eri pre smartfona

Kada se priča o najboljim mobilnim telefonima na tržištu, većina ljudi će spomenuti Apple ili Samsung. Ali, pre vremena ovih tehnoloških giganata neki drugi mobilni vladali su tržištem i srcima korisnika.

Izvor: express.hr

Ovo su bili najbolji mobilni telefoni u eri pre smartfona

Foto: Asim Bijarani / Flickr.com Mobilni su se preklapali, morali ste da pritiskate tastere kako biste napisali poruku, a baterija je trajala dosta duže.

Za kompanije poput HTC-a, Xiaomija, Huaweija skoro niko nije ni čuo, a Samsungovi telefoni nisu bili ni približno popularni kao današnji.

Iako smo svi navikli na nove tehnologije, mogućnost da preko mobilnih telefona plaćamo račune, čitamo vesti i slušamo muziku, mnogi se rado sećaju pojedinih kultnih modela iz ere pre smartfona

Nokia 3310 (2000.)

Foto: brett jordan / Flickr.com Ovaj model još je jedan od najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena, a ostaće upamćena kao neuništiv mobilni koji je posedovala većina korisnika u svetu.

Telefon je imao dosta karakteristika koje su u svoje vreme bile retke, poput digitrona, podsetnika i štoperice.

Nokia 1100 (2003.)

Foto: MabelAmber ***Pluto5339*** / Flickr.com

Nokia 1100 osvojila je korisnike širom sveta i postala najprodavaniji mobilni telefon u istoriji.

Od svog izlaska, prodat je u neverovatnih 250 miliona primeraka, broj koji smartfoni tek treba da dosegnu kako bi skinuli Nokiju s trona.

Nokia N-Gage (2003.)

Foto: J-P Kärnä / Wikimedia Commons
Ovaj mobilni telefon bio je prvi pokušaj da zaživi mobilni gejming. Igre su se igrale putem malih kartica koje su se stavljale u mobilni. I dok je dosta dobro vršio tu funkciju, pokazao se kao potpuno nepraktičan za pozive i poruke.

Štaviše, proglašen je jednim od najvećih neuspeha u istoriji tehnologije.

Motorola RAZR (2004.)

Foto: Peterwhy / Wikimedia Commons
RAZR je u kratkom vremenu dobio kultni status zbog svog zanimljivog dizajna. Bio je vrlo tanak u odnosu na tadašnju konkurenciju i doneo je revoluciju u dizajnu mobilnih telefona sa svojim preklopnim rešenjem.

Dizajn mu je i bio najveća prednost, pa je slavu sticao i u filmovima.

Sony-Ericsson W810i (2006.)

Foto: Rich Niewiroski Jr. / Wikimedia Commons
Nakon pada Walkmana i uspona iPoda, Sony je uveo W seriju mobilnih telefona koje su bile fokusirane na reprodukciju muzike. W810i bio je najbolji primerak iz serije.

Sadrži muzički plejer, slot za memorijsku karticu i kameru od 2 megapiksela.

BlackBerry Pearl (2006.)

Foto: Josh Hallett / Flickr.com

Doba zavisnosti od smartfona počelo je od BlackBerryja. BlackBerry je danas gotovo 'izguran' sa tržišta, ali je model BlackBerry Pearl svojevremeno bio ofroman hit.

Bio je lagan, lako se i brzo kucalo na njemu i prvi u BlackBerryjevoj seriji namenjen i korisnicima van poslovnog sveta.

Nokia N95 (2006.)

Foto: Flavio Ensiki / Flickr.com Nokijina N95 serija bila je pravi preteča današnjih smartfona. Ovaj model naročito je bio cenjen zbog svojih multimedijalnih mogućnosti, snimanja kvalitetnih fotografija i video-snimaka. Kamera je sa 5 megapiksela bila najmoćnija na tržištu.

N95 serija je koristila i GPS, kao i Wi-Fi i odmah postala veliki hit. Odličan je bio i naslednik N96.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: