Subota, 20.08.2016.

09:50

Ovo su bili najbolji mobilni telefoni u eri pre smartfona

Izvor: express.hr

Ovo su bili najbolji mobilni telefoni u eri pre smartfona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

Surovi

pre 7 godina

О овим телефонима говорите као да су нека давна прошлост и као да је срамота користити их и данас?!? А ако мало боље погледате понуду мобилних телефона свих битних играча видећете да и даље имају пуно модела у овим не-смарт категоријама и да се они и даље врррло лепо продају ! Веровали или не има пуууно људи којима једноставно не треба смарт телефон, шта ће им ?!?!?
(да да, 22. avgust 2016 16:50)
Ne zaboravi da danasnji dumb telefoni,daleko su od starije generacije za nekoliko svetlosnih godina,pocevsi od hardvera,do softvera koji je u njima i koji im omogucava mnostvo stvari koje ranije nisu bile moguce.
3g je jedna od novina,kvalitetniji ekrani,brzi procesori,mogucnost surfovanja netom,a da to ne bude bolno iskustvo,solidne kamere itd.....i ono sto je najbitnije,veoma nisku cenu,za veoma pristojan kvalitet

да да

pre 7 godina

О овим телефонима говорите као да су нека давна прошлост и као да је срамота користити их и данас?!? А ако мало боље погледате понуду мобилних телефона свих битних играча видећете да и даље имају пуно модела у овим не-смарт категоријама и да се они и даље врррло лепо продају ! Веровали или не има пуууно људи којима једноставно не треба смарт телефон, шта ће им ?!?!?

jungula bungula

pre 7 godina

jedan od najboljih je bio k750i, dobra kamera, dobra muzika, plus je imao led diodu sa fabrickom opcijom da se dioda koristi i kao blic i kao lampa. A k800 kad je izasao, imao je pravi blic kao fotoaparati i vrhunske performanse za to vreme. Cak je bila i opcija da se vrlo lako u njega ubaci operativni sistem od walkman modela pa je onda imao i vrhunski zvuk, posto hardverakih razlika od njih nije imao..

Svaki krompir je ivanjicki,a kupus futoski!

pre 7 godina

(viski sa (H)ledom, 21. avgust 2016 18:30)

N95 je bio djubre od telefona.Imao je uzasan oklop,los slajd,prespor gps,koji se mogao koristiti jedino sa garminom,koji je u to vreme takodje bio uzasan softver,bateriju je srkao besomucno,fletovi su crkavali svaki cas....
Ono sto je bilo dobro na tom modelu je zvuk i kamera.Po danasnjim standardima je krs,ali je onda bila mozda i najbolja na trzistu.
Imao sam prvo onu sa 4gb i mem karticom,a zatim sam kupio onu sa 8 gb ,bez kartice,posto sam cuo da je bolja.Nije bila i zeznuo sam se.Jedino je sreca bila sto su se tada nokije lako prodavale i drzale dobru cenu.

Nikada nisam voleo nokijine telefone,upravo zbog simbijana,koji bio los os.Nikada necu zaboraviti one uzasne sertifikate,zbog kojih nije bilo moguce instalirati app skinute sa neta,nego je morao da se hakuje telefon preko nekih kineskih sajtova.Posle toga je nastupalo jos vece razocarenje,posto app nisu bile nizasta i retko koja je bila upotrebljiva.Normalno,nije bilo nikakvog multitaskinga.
Win mobile je bio cudo u to doba i daleko,daleko napredniji,tako da kada sam neke 2003-ce kupio prvi HP,nokija je za mene postala proslost!

viski sa (H)ledom

pre 7 godina

Eh davna vremena. N95 verovatno najbolji svih vremena, ako se posmatra prema svojoj konkurenciji tih godina. Danas je buljuk telefona sa karakteristikama - tu negde.
Jedino što je bilo potrebno dodatno uraditi na njemu je - otvoriti ga i zalemiti nekoliko centimetara bakarne žice kao GPS antenu. Nakon te intervencije brže je hvatao satelite nego današnji telefoni.
Pitam se zašto danas niko ne postavi onu malu klapnicu za zaštitu kamere kao što je imao N95?

što se izgleda tiče - ukusi su različiti - 8210 je bio baš šmeker.(doduše malo je "cvrčala" plastika). Neki dan na e-bay pogledam solidne polovne - cene su mu za neverovanje - 50 pa na više evra!

svetionicar

pre 7 godina

Alcatel Easy DB, Sony-Ericson k800i i Nokie 3310 i 5210.
Beskrajne baterije, lakoća rada (SE je imao problem sa joystickom i prašinom) i stabilan signal.

Ovo sad je lepo, boje, video, muzika, internet, YT... ali ne smem da zaboravim da pre spavanja napunim telefon ili ništa od posla sutra :(

neutralni felsh

pre 7 godina

a siemens A-35? takozvani digitron bez digitrona, jer je imao samo jedan red za znakove. kad ti dodje sms mora da saltas kursor udesno da bi video sve sta pise. kursor? jedno dugme za levo i jedno dugme za desno.
jedan od najruznijih i najrudimentarnijih telefona koji su se ikada pojavili, ali mogu da svedocim da je bio otporniji od tadasnje nokie 3310, ni voda ni udarci mu nisu mogli nista, terao sam ga godinu dana u skoro najburnijem periodu svog zivota. doduse, nije ni imalo mnogo toga da se pokvari ;)
sva sreca da je siemens uskoro napravio odlicni C-45, da povadi stvari. prelep telefon.
uzgred, nokia 6300 bila je remek delo. mnogo sam voleo taj telefon. taman da ne kaze drug badjura da ne volim nokiju ;)

marko

pre 7 godina

Nokia N-82, xenon blic, 5 mega piksela, fotografije fantastične. Pitam se da li će neko da se seti, da ugradi xenon blic na današnje smartfone.

Vladimir

pre 7 godina

Onaj osećaj kada u nekom podrumu upališ svetlo i vidiš gomilu malih, crnih stvorenja koja se razbeže :) Šalu na stranu, osim nostalgije i trajanja baterije nekadašnji mobilni telefoni ne mogu da se porede sa smart telefonima. Ako je sve što želim od uredjaja telefoniranje i (eventualno) sms pretpostavljam da bih i dalje koristio nešto iz pre iPhone ere. Ali za sve drugo tu je smart: email, viber-skype-whatsup, mape, slike, muzika, news, povremeni browsing, u zavisnosti od modela i Kindle, kontrolisanje Dropbox-a i još nekoliko aplikacija. Pretpostavljam da će i problem baterije biti rešen uskoro (za sada su tu eksterni punjači sa malo dužim kablom) a da će sekundarni e-ink ekrani postati standard (nesto kao yota phone).

S70

pre 7 godina

Hmmm...

Sećam se koji mi je bio prvi telefon - Philips Savvy, mislim da je tada koštao oko 100 DEM, davne 2000te. U to vreme, Alcatel DB mi se mnogo sviđao, ali je bio duplo skuplji :-)

Sećam se isto da sam MTS karticu kupio kod nekog lika za 65 DEM. Taj broj i dan danas koristim :-)

Prvi smartphone - Sony Ericsson M600i. Bio zanimljiv telefon...

Elem, neki dan sam učestvovao na nekoj prezentaciji u Nemačkoj. Neizbežno, neki su mobilne telefone držali na stolu. Uglavnom, skoro sve su bili "obični" telefoni.

Šta hoću da kažem - za posao, smart phone je robija (mail, whatsapp itd).

Pozdrav.

Maxx80

pre 7 godina

Ja jos koristim w810i. Kazu da sam inadzija. Slike putem kabla ubacujem u laptop i sve to je nekako lepse i smislenije nego neki tamo kapcuri itd. Trudim se da zivim zivot a ne net. Al ne zameram mladjim generacijama sto razmisljaju drugacije. Tako i treba poz.

XXS-iq

pre 7 godina

1. NOKIA 1610 dobar izdrzljiv telefon sa dobrim dometom – dobi sam ga kao zamenu za NOKIU 2110 (nova neispravna) ali ogroman, posle 2-3 dana sam dobio kao zamenu
2. ERICSSON 628 prvi mali telefon, sa jednim redom ekrana, tako da pisanje poruka je bilo skoro nemoguce, bilo mi je drago sto kad sam potpisivao ugovor nije bio dostupan.
3. NOKIA 2110 skoro isti kao 1610 ali manji – prvi pravi MOBILNI telefon – staje u dzep imao je domet cak i iz sklonista, uvek je isao na put
4. “Daljinac” mislim audiovox – bez spoljne antene mislim da je to poslednji telefon koji je mobtel delio kao obavezan uz ugovor – kraj 96. Ako vidis predajnik imas domet, ako ne nemas, ali je mogao da stane u zadnji dzep.
5. NOKIA 3210 prvi “zenski” telefon bez antene ali koji je super radio 1997
6. Motorola V2288 imao je FM radio, i 3 silikonske futrole i radio i sa obicnim baterijama 1998
7. ERICSSON R310 AJKULA ili NOSONJA ili BATIĆ – fenomenalan telefon za gradiliste i skijanje
8. motorola neka majusna uzasno skupa ko pola dlana
9. NOKIA 8100 “MATRIX” odlican telefon ali iako je divno mogao da stane u zadnji dzep kad sednes polomis slajder vratanca, na kraju sam ih sam menjao
10. NOKIA 7600 preklapaca prvi pravi fensi zenski telefon – ali ocajnog kvaliteta.

XXS-iq

pre 7 godina

11. NOKIA 6600 imao je symbiam i čak VGA kamericu na kojoj si cak mogao i da razaznas ko je na slici-odlican telefon po meni prvi smartfon
12. SONZ ERICSSON K750i prva zaista dobra kamera u klasi tadasnji kompaktnih fotoaparata kratko sam ga koristio, i zamenio sa 800i za slicne pare.
13. SONZ ERICSSON K800i isti kao 750 ali sa vecim i boljim ekranom, odlicnim blicom i odlicnom stabilizacijom slike uglavno bolji od nekih compacta trajao je do raspada tastature, a fotke su i sada “gledljive”
14. NOKIA N93- opticki ZOOM 3x, snimljen je i prvi dugometrazni film sa njim (sa 3 NOKIE), kupi ga povoljno, a prodao dobro.
15. LG preklapace sa kamerom koja rotira, solidni telefoni dugo sam ih koristio (3kom)
16. HTC sensation (mislim XL) kupio napolju prodao ovde skupo – savrsen telefon za 2011. a od tada je postalo dosadno jer kad si gledao da li ti se telefon svidja u stvari gledas skrin sejver(SKIN), a svi su uglavnom isti osim


17. NOKIA 808 – fenomenalna kamera mozda najbolja ikada (do panasonic CM1 koji nisam probao) kao telefon krs, kao fotoaparat super
18. NOTE II beli “keramicka plocica” i sada radi odlicno, a posebno je super GPS na njemu. za iGO je i dalje najbolji QHD skin u iGO malo seca
19. XPERIA Z1 – najbolja kamera u obicnom telefonu i sada se nosi sa svima osim Z5 Premium kamerica bolja od svih kompakta, Z2 (dodat 4K video i bolji ekran)
20. S4 ZOOM za 15 dana posedovanja milon fotki (fotoaparat koji nosis stalno) dodje mi da ga ponovo kupim za ispod 100E

M

pre 7 godina

Meni je prva nedoumica bila Nokia 1011 "cigla" ili Ericson 317, informacija nigde, pobedila Nokia sa 4 reda displejom, 317 nije imao ni SMS i od tada uvek Nokia 8110 banana i sve redom, a Symbian je namerno ubijen, kako da vam prodaju "jače, brže, "bolje"".

Zivadin T. Jaric

pre 7 godina

Imam danas jedan "pametni" !?
Ali, imam i besprekornu N95, 8GB, - kupio sam novu onda !!
Mislim da za Novu godinu častim sebe tako što ću napraviti Rokadu u aparatima :)
(Weteran, 20. avgust 2016 18:32)
Ja bas razmisljam da zeni dam svog novog pezoa i vratim se na starog jugica.....

Daj,bre covece,N95 je djubre od telefona,presporo i uzano za koriscenje.Ruzniji telefon,sa losijom zavrsnom obradom nisam posedovao.Kad ga gledas izgleda kao igracka,sve dok ga ne uzmes u ruku.Kada to ucinis,vidis da i jeste igracka.

telefoncic

pre 7 godina

Dakle...


Philips Diga, Nokia 3210, Nokia 3310... Philips Genie, Motorila Timeport, Sagem mc940, panasonic gd90, Ericsson t28, t39, gf 768,pa Nokia 8810,8890, Motorola v51 bebica, SE t68, Pa SE t610,k250, Pa samsung t100, s100.... Siemens sl45 prvi mp3... itd itd...:)

pekarlekarapotekar

pre 7 godina

Zaboravili ste Alcatel easy db, jes bio kršina ali mnogima kod nas je bio prvi telefon zbog svoje niske cene. Oko 110-120 nečega je koštao, evra ili maraka ne sećam se sad. Najjeftinija Nokia 5110 koštala je duplo više. Koje je to vreme bilo kad se setim, skuplje sam platio sim karticu nego telefon, a kad me neko pozove na mobilni, uglavnom sa fiksnog, bude mi neprijatno da se javim jer znam da će da ga košta boga oca.

cle

pre 7 godina

Ja se secam svih od prvog do sada, Sony E. t230, t630, k700i, nokia 6600, nokia 7250, Sony E. p990i, Samsung U600, Nokia( ona tanka, ne secam se imena), sony experia j, sonny t, galaxy s4, galaxy s7

Ono

pre 7 godina

Meni je N-gage bio vrhunski telefon! Koristio sam ga nekoliko godina i sit se naigrao na njemu. Ubio sam sate i sate u prevozu igrajući za to vreme veoma dobre igrice za mobilne telefone...

000

pre 7 godina

A Samsung je pre pojave Androida imao poprilicno los softver, koji je radio sporo, secam se npr. Samsung U600, telefon je spolja bas lepo izgledao ali je bio vrlo spor, nije mogla da se slusa muzika i gledaju slike u isto vreme, bilo je otezan pregled slika sa microSD kartice (nema listanja levo-desno), kada je baterija pri kraju pola funkcija na telefonu nije moglo da se koristi a telefon svira na svaka dva minuta itd.

Video sam na internetu skoro njihov model X600, koji je bio vrlo popularan u svoje vreme zbog dobrih melodija, kamere koja je mogla da se okrece da snima napred i nazad, 11 MB memorije sto je bilo mnogo u 2004. Steta sto telefon uzivo nisam video.

Srba

pre 7 godina

W810 je nista prema k750. To je bio najbolji telefon vremena. Po ceni niže klase imao je isti zvuk kao 2 serija i neverovatnu kameru. Ja imam dodta slika koje sam sa njega uramio u velikom formatu i sve su kristalne. Pravio je bolje fotke od iPhone.

.

pre 7 godina

Pre touch telefona imao sam neki LG na preklop nznm koji model imao sam k700i , walkman, n71, n95 i jos neka Nokia nznm koja pa posle prvi touch mi je bio xperia X1... Sto se tice pre touch telefona najvise sam bio zadovoljan sa Sony Erricsonom i ne tako bas sa Nokiom jedino sa n95 sam bio zadovoljan odnosno prezadovoljan

Milos

pre 7 godina

Ovi modeli koje ste naveli i nisu neki sobzirom na izbor e serije n serije i communicatora .Prva nokia koja je napravila boom bila je 5210 zatim je nastao 3210 prvi mob sa antenom unutar samog telefona.Zatim ide 3310 pa banana cuvena tek kasnije dolazi communicator serija pa serija navigator e71 je je bio jedan od najlepsih modela ikada pa N serija.O tome dal su ovi modeli bili smart ili ne oni koji su ziveli u to vreme i koristili ove modele vrlo dobro znaju da je Symbian bila jedina smart platforma .Ovi sto pisu o windowsu kako je bio full samo cu reci da baterija na svim win telefonima nije mogla da sklopi vise od pola dana od samsunga motorole do htc.Win 6 maximalno 6.5 o e-mail clienty da ne govorim.Sony je bio poznat po svojim kamerama walkman seriji i kao prvi telefon koji je izbacio ekran u boji T68 i T68i.Motorola je bila poznata po modelu V360 ili cuvenoj bebici tek kasnije dolazi V3.O samsungu cu samo reci da su ljudi bezali od njih ko djavo od krsta na samo ime kao danas kad neko spomene nokiju.Riknjavali su im fletovi samo tako i na slajd modelima i na preklop modelima.Nokia je u to vreme pre svega vazila kao firma koja pravi kvalitetne i pouzdane uredjaje.O seriji 8 necu ni da pricam to su nosili samo odabrani ljudi i kostalo je ko svetog petra kajgana verujte mi da su iphone i s modeli danas jeftini u poredjenju sa tim modelima kasnije je nastala serija art pa carbon . Simens je imao ako se secam SL 45 model sa prvim mp3 plejerom kostao je oko 1200 maraka prosecna plata u Srbiji je bila 100 maraka .Bilo je tu jos modela i modela ovo je po meni neki izbor modela koji su ostavili trag u mobilnoj industruji.

Nikola

pre 7 godina

U periodu od 2005 pa do negde 2008/2009 je bilo zlatno doba mobilne telefonije. Koliko je samo u tom periodu izaslo razlicitih telefona koji su svi bili kvalitetni i svaki je bio razlicit i po necemu se izdvajao. Kad se samo setim Sony Ericssona i T,K,W serije, kakve su to masine bile! Pa onda Nokia sa N,E, 6xxx , 8xxx serijom, pa Samsung sa slide tefonima......da ne nabrajam sad sve. Nostalgija!

laki78

pre 7 godina

Imao tri sa liste:nokiju 3310,ericsson w810 i nokiju n95 8gb.W810 i n95 su stvarno bili azdaje u svoje vreme kad sam ih imao.Ja bi na ovu listu dodao i sony ericsson t68i koji je isto bio mnogo jak u svoje vreme sa kolor displejem i kamerom koja se prikljucivala na telefon.

Cane

pre 7 godina

2004-e godine kupim Nokiju 3310i , kostala tada oko 120 eura , fantastican telefon u to vreme preko 4000 boja ;-) . Dosta me dobro sluzio u vojsci tih dana jer je baterija drzala i po sedam dana....

Victorinox

pre 7 godina

Ericsson T-29 . Pre 13 godina . A za Nokiu iz tog vremena , mali je ovaj forum da bi stale sve pohvale ......
(Rio, 20. avgust 2016 11:08)

Eee... Meni je i danas Nokia 6310i primary weapon. Kupljena krajem 2004, a kako radi, postaće i teenager dogodine. Ovi moji sa fakulteta su konačno uspeli da mi utrape smartphone. Tražio sam CAT B25, dobro bi mi došao za pecanje, ali cvrc. Nema u poslovnoj ponudi. Na kraju uzeh neku Lumiu sa desetkom, čisto da teram kontru androidima i jabučarima.

daleko joj lepa kuća

pre 7 godina

Kvalitet izrade poslednjih serija nokie je bio očajan dok je cena držana dosta visoko. Dobri su bili 5110 i par modela posle a od 2003/4 kvalitet im drastično pada. Telefoni su se brzo fucali a dugmići lako ispadali. Sa nokiom sam se pozdravio davno pre zvaničnog kraha. Iskreno nisam ni malo sentimentalan mislim da je nokia prošla kako je zaslužila. Danas uživamo u neuporedimo boljim spravicama.

netko

pre 7 godina

a moj razr i dalje radi...

neki dan probo jer je moj super mega giga android morao u servis.

jedino se baterija pogubila vremenom, ali svoe radi kao prvog dana kad sam ga kupio.

eaja

pre 7 godina

imam nokiu 6100...vadim ga ja u jednom ozloglasenom kaficu u bgu...kaze drugar E SI LUD?SKLONI TAJ MOB NEKO CE DA POMISLI DA SMO MAFIJASI...ispalo je da uglavnom krimosi nose te starije mobove jer im nije lako uci u trag,zato su sad i skupi preko e baya i ostalog..pojma nisam imao

Baron

pre 7 godina

3210 mnogo ozbiljniji od 3310, zavrsna, obrada, materijal izrade, sve sve, 3310 deluje kao krckava igracka od jeftine plastike, 3210 naravno samim tim i izdrzljiviji, inace, imao sam oba

realno

pre 7 godina

Naslednik od N95 je N95 8gb. Telefon moze da se i dalje bori koliko toliko sa novijim od sebe toliko o kvalitetu i krakteristikama istog.
(nokia do tokija, 20. avgust 2016 11:28)

Nasljednik je N96. Nokia N95 8GB je u odnosu na ''običnu'' imala internu memoriju 8GB dok nije mogla da primi memory karticu. Obična je s druge strane imala manju internu memoriju ali je podržavala memorijsku karticu do 8GB. Inače imao sam ovu ''običnu'' identičnu kao na slici i to 2008.g. kada je bila pojam, a dobio za rođendan. Nije bilo šansi da je sebi kupim sam.

Weteran

pre 7 godina

Imam danas jedan "pametni" !?
Ali, imam i besprekornu N95, 8GB, - kupio sam novu onda !!
Mislim da za Novu godinu častim sebe tako što ću napraviti Rokadu u aparatima :)

Frenki Beleven

pre 7 godina

@nestasni ljubitelj
Mozda si ti imao takvo iskustvo, ali prvi put cujem da je nekom baterija crkavala za to vreme. Imao sam dve 3310 i jednu 3330 bez takvih problema. Signal uvek, baterije drzale par dana osim kad su bile na izdisaju. Cak sam imao plavo pozadinsko na jednoj umesto zelenog, znas koji hit u to vreme lol :)

Zli

pre 7 godina

Zivadine ne lupetaj molim te, imao sam N-Gage i mogao je sve i vise od sadasnjih "safe" smartfona, citaj imalo je na hiljade aplikacija za Simbian po forumima i mnogo njih nisu bas bile za malu decu ako me kapiras.

EU Citizen

pre 7 godina

Ovaj članak, narodski rečeno, nema veze s mozgom, sve ovo što se pominje je bio sivi prosek za široke narodne mase, iako je Razr bio sladak telefončić, a najbolji "glupi" telefoni pred kraj te ere i pojavu prvih pravih WindowsMobile smartfonova/PDA sa GSM-om i nekoliko godina kasnije iPhonea (koji je, međutim, u prvoj verziji u suštini bio marketinški napumpani feature phone bez nekoliko esencijalnih funkcija smartfona poput multitaskinga ili copy-pastea) bez ikakve konkurencije su bili Siemens SL 45i, prvi telefon sa MP3 plejerom i memorijskom karticom upakovan u super-elegantno, minijaturno kućište, Sony Ericsson P900, fenomenalna preteča smartfona na Symbian OS-u i Nokia komunikator, glomazni ali moćni proto-fablet na preklop. Znam, jer sam prva dva imao a treći zamalo nisam uzeo, pa sam odustao zbog za ono vreme ogromnih gabarita i nekih ograničenja. Sva tri su koštala oko hiljadu tadašnjih maraka plus-minus sto-dvesta, a sva ova boranija iz članka je bila između sto i dvesta, osim gejmerske Nokie, koja je bila nešto skuplja, ali se ne sećam cene jer me taj segment stvarno nije zanimao :))

Ra

pre 7 godina

Vreme kada IT sektor nije prodavao maglu. Uz to sto je svaki telefon imao drugaciji dizajn, svaki je imao i unikatne opcije, aplikacije i autentican dizajn UI-a. I tada je manje vise svaki telefon radio isto kao i neki drugi, ali uz potpuno drugaciji dozivljaj prilikom koriscenja. Bili su daleko od idealnih, prilicno limitirani i zaista glupi u poredjenju sa danasnjim, ali su imali svoju draz koju proizvodjaci vise ne znaju ili ne zele "da ucitaju" u pametne telefone.

Zivadin T. Jaric

pre 7 godina

NGAGE i N95 jesu smartfoni. Imali su OS koji je bolji nego Android...
(geralt, 20. avgust 2016 11:58)
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!
Da li si ti covece normalan,kada dajes takve izjave?

Simbijan je najgori os ikada stavljen na telefone.Trebalo je da bude smart,ali su ga zaglupili.Naime,izvorno je bio open source,ali ga je Nokija u svojoj distribuciji zatvorila,nametnula koriscenje beskorisnih sertifikata,koji su zagorcavali zivot svakome.App su bile nikakve i od vise hiljada koje sam isprobao,svega par je bilo upotrebljivih.

Najbolji mobilni os ,do pojave androida,bio je Win mobile do verzije 6.5,a telefoni koji su ga koristili (mahom HTC i HP),bili su svetlosnim godinama ispred svega sto je Nokija imala u ponudi.

Surovi

pre 7 godina

pre 7 godina,silazi lik sa motora, ulazi u prodavnicu telefona i kupuje n95, koja je tad koštala.. oko 500e, kum i ja gledamo i balavimo, jer je tad taj telefon (i drugi telefoni nokije N serije) bili pojam.
A sad može na buvljaku da se kupi za 1000 dinara
(Jovan, 20. avgust 2016 13:23)

Ako uzmes kvalitet n95,videces da ni onda nije vredela vise!
Uzasno spora,sa jos gorom baterijom,neupotrebljivim gps-om,uzasnim simbijanom.Jedino su valjali spoljni stereo zvucnici,koji su bili glasni iznad proseka.Kuciste je bilo jeftino i plasticno,koje se brzo fucalo.
Obrni -okreni bio je to uzasan telefon!

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Nokia 3310 najveca legenda medju telefonima ikad!
(Kol, 20. avgust 2016 12:16)

U jednom periodu sam nosio tri Nokije 3310,posto nije bilo dual telefona.Dan kada sam ih e otarasio,slavim kao drugi rodjendan.
To je bio jedan uzasan,uzasan telefon,koji je cesto imao problem sa antenom,te je zbog toga punu bateriju znao da istrosi za par sati.Kao i kod drugih iz te generacije,pisanje poruka je bilo mucno iskustvo.Crkavali su im zvucnici,vibracija...
Tek kada sam kupio Qtek 1010,shvatio sam sta je buducnost i bacio ovu djubrad od Nokija.

Carl

pre 7 godina

Sony Z5 Nokia 6150 Samsung SGH-600 Siemens SL45 Ericsson 688 ...

Alcatel,Bosch,Sagem,Sharp,LG,...

Nije baš da Samsunga nije bilo,i tada je bio inovativan i opasan konkurent nego tema je opskurna
pozdrav

dash

pre 7 godina

Nokia N95 je bila smartphone,na kraju krajeva cela N serija,pocevsi od N70,sve su radile na Symbianu. To sto ima dugmice umesto touch-a ne znaci da nije bila smartphone. I bila je,iskreno,bolji telefon od prvog iPhone-a,samo sto je marketing uradio svoje. Kad se setim samo ona dva zvucnika sa leve i desne strane,slajda koji je isao i na jednu i na drugu stranu i one bolesne kamere,bila je svemirski brod u odnosu na ostale telefone te davne 2007.

Koliko se secam

pre 7 godina

Meni je Nokija bila preskupa u to vreme. Uvek sam pazario Simens. Sad nema ni jednih, ni drugih. Na Nokijama Snake, na Simensu zarazna Stack Attack...

Pudge

pre 7 godina

Moja baba ima nokiu n96.Posto ne zna sa tehnologijom kao i velika vecina njenih vrsnjaka, uvek kaze sta ste mi dali ovaj krs od telefona a ja joj kazem:" pa bako ovaj telefon je nekada bio najbolji na svetu".

Владимир

pre 7 godina

@geralt?
Имао је најјачег произвођача мобилних уређаја тог времена и пропао је, што имплицира да није никако бољи од било којег ос-а који је опстао, а камоли од андроида. ..

IQ

pre 7 godina

Imao sam Sony-Ericsson W810i, i jako mi je žao što sam ga prodao,sve je bilo vrhunsko za to vreme,a takav odličan zvuk koji je reprodukovao preko slušalica još nisam ni na jednom mob.telefonu čuo.

Jovan

pre 7 godina

pre 7 godina,silazi lik sa motora, ulazi u prodavnicu telefona i kupuje n95, koja je tad koštala.. oko 500e, kum i ja gledamo i balavimo, jer je tad taj telefon (i drugi telefoni nokije N serije) bili pojam.
A sad može na buvljaku da se kupi za 1000 dinara

anonimous on purpose

pre 7 godina

Najbolji telefon svih vremena je Soni Erikson C905, koristim ga i dan danas. Telefon je neverovatno brz, ima mogucnost minimizovanja aplikacija i igara, mogu da pokrenem 30 aplikacija odjednom i sve minimizujem, vrlo slicno danasnjim telefonima ali je tada bila velika novina. Ono sto je najbolje kod njega je kamera,8 mp, SiberShot tehnologija sa Carl Zajs optikom, toliko je dobra da i dan danas ne mogu da mu pridju kamere na prosecnim telefonima, promenio sam ih 10 i dalje tvrdim. Ko je koristio ovaj telefon zna o cemu pricam. Nikad ni jedan kvar, samo baterija zamenjena, a drndroidi crkavaju i pre isteka garancije. Toliko o kvalitetu danasnjih uredjaja.

nokia do tokija

pre 7 godina

Naslednik od N95 je N95 8gb. Telefon moze da se i dalje bori koliko toliko sa novijim od sebe toliko o kvalitetu i krakteristikama istog.

VSotin

pre 7 godina

Fali tu još dosta kultnih telefona, da navedem Nokia 5110, pa čuvena Nokia iz filma Matrix 7110, 3660, 6600, jedan od prvih telefona u boji ako ne i prvi Simens s25, pa Ericsson t10 i t28, kako smo svi samo patili za Motorola bebom :) . Dosta telefona ovde nije spomenuto, nekako su stavljeni svi telefoni sa kraja ere telefona sa fizičkom tastaturom.

bonux

pre 7 godina

Prelepo...budi nostalgiju...svi su tad izgledali drugacije,bili unikati,danas svi nosimo identicne cigle,koja je sva u ekranu,nema "dusu" i smek ovih starih telefona,zavisnost od drustvenih mreza i multimedija je uzeo danak.

Aca

pre 7 godina

I dan danas imam 6230i proizveden 2005 koji radi odlično.

Mislim da su ovakvi telefoni zadali domaći zadatak sadašnjim kompanijama po pitanju dugotrajnosti, prodaje i uspeha uopšte.

dzigi

pre 7 godina

Evo već osma godina za moju Nokiju E66. Slajder telefon, verovatno ni inženjeri nisu predvideli ovoliko otvaranja i zatvaranja, neka je samo 20x dnevno pa računajte.
Al' moraću uskoro na neki smart da pređem, ukinuli su Skype, od iduće godine i WA.

Kecman

pre 7 godina

Sve se slažem osim N gage, pa tu si morao vaditi bateriju da bi zamenuo igru, proglašan više puta od strane gejmerske zajednice kao jedan od najvećih promašaja, a realno samo za njih je i bio namenjen.

Nnovak

pre 7 godina

To su bili telefoni a ne kompjuteri kao danas. Jos jedna dobra stvar kod starih telefona je sto su svi bili razliciti. Bili su na preklop, na slajd.... Imali su stvarno dobar dizajn, a ne kao danasnji svi su kao plocica neka. Skoro da nema razlike medju njima.

Stvarno !

pre 7 godina

Au kad se samo setim nokia N95 i cele N serije
Pa ljudi to je bilo bolesno
secam se n95 je kostao ravno 500 evra..budza koja je sve zivo mogla :)
kad se setim da sam rekao sta ce sve izmisliti i da nemaju vise sta da izmisle i pitam se sta ce nam prednja kamera, sad mi je smesno. 2,3 godine kasnije ljudi su poceli da pipkaju po ekranima heh
Sta li ce se sve tek izmisliti

srb

pre 7 godina

svako ko je ziveo i koristio telefone u eri pre smartfona moze da da svoju listu i da pomene mnoge legendarne telefone tog vremena. Obozavam ovakve tekstove koji me vrate u to vreme

elmin

pre 7 godina

imao sam ovaj soni-ericson w810i ,secam se da sam ga tada platio 150 eu mozda 2008 god. bio je to mocan telefon toga vremena. secam se da sam mu zakovao merac za sms poruke poslao sam preko 66000 sms porukica. eh kako vrijeme leti

realno

pre 7 godina

Kada se setim n95...kamera je bila bolja od svih modela godinu dana unapred.I kada sam uzeo novi posle toga dao caletu koji ga je trosio jos dve godine bez problema.Izgurao je 5 godina ko nov izgleda.

Jovan

pre 7 godina

pre 7 godina,silazi lik sa motora, ulazi u prodavnicu telefona i kupuje n95, koja je tad koštala.. oko 500e, kum i ja gledamo i balavimo, jer je tad taj telefon (i drugi telefoni nokije N serije) bili pojam.
A sad može na buvljaku da se kupi za 1000 dinara

Stvarno !

pre 7 godina

Au kad se samo setim nokia N95 i cele N serije
Pa ljudi to je bilo bolesno
secam se n95 je kostao ravno 500 evra..budza koja je sve zivo mogla :)
kad se setim da sam rekao sta ce sve izmisliti i da nemaju vise sta da izmisle i pitam se sta ce nam prednja kamera, sad mi je smesno. 2,3 godine kasnije ljudi su poceli da pipkaju po ekranima heh
Sta li ce se sve tek izmisliti

Nnovak

pre 7 godina

To su bili telefoni a ne kompjuteri kao danas. Jos jedna dobra stvar kod starih telefona je sto su svi bili razliciti. Bili su na preklop, na slajd.... Imali su stvarno dobar dizajn, a ne kao danasnji svi su kao plocica neka. Skoro da nema razlike medju njima.

VSotin

pre 7 godina

Fali tu još dosta kultnih telefona, da navedem Nokia 5110, pa čuvena Nokia iz filma Matrix 7110, 3660, 6600, jedan od prvih telefona u boji ako ne i prvi Simens s25, pa Ericsson t10 i t28, kako smo svi samo patili za Motorola bebom :) . Dosta telefona ovde nije spomenuto, nekako su stavljeni svi telefoni sa kraja ere telefona sa fizičkom tastaturom.

Pudge

pre 7 godina

Moja baba ima nokiu n96.Posto ne zna sa tehnologijom kao i velika vecina njenih vrsnjaka, uvek kaze sta ste mi dali ovaj krs od telefona a ja joj kazem:" pa bako ovaj telefon je nekada bio najbolji na svetu".

dash

pre 7 godina

Nokia N95 je bila smartphone,na kraju krajeva cela N serija,pocevsi od N70,sve su radile na Symbianu. To sto ima dugmice umesto touch-a ne znaci da nije bila smartphone. I bila je,iskreno,bolji telefon od prvog iPhone-a,samo sto je marketing uradio svoje. Kad se setim samo ona dva zvucnika sa leve i desne strane,slajda koji je isao i na jednu i na drugu stranu i one bolesne kamere,bila je svemirski brod u odnosu na ostale telefone te davne 2007.

Aca

pre 7 godina

I dan danas imam 6230i proizveden 2005 koji radi odlično.

Mislim da su ovakvi telefoni zadali domaći zadatak sadašnjim kompanijama po pitanju dugotrajnosti, prodaje i uspeha uopšte.

Zivadin T. Jaric

pre 7 godina

NGAGE i N95 jesu smartfoni. Imali su OS koji je bolji nego Android...
(geralt, 20. avgust 2016 11:58)
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!
Da li si ti covece normalan,kada dajes takve izjave?

Simbijan je najgori os ikada stavljen na telefone.Trebalo je da bude smart,ali su ga zaglupili.Naime,izvorno je bio open source,ali ga je Nokija u svojoj distribuciji zatvorila,nametnula koriscenje beskorisnih sertifikata,koji su zagorcavali zivot svakome.App su bile nikakve i od vise hiljada koje sam isprobao,svega par je bilo upotrebljivih.

Najbolji mobilni os ,do pojave androida,bio je Win mobile do verzije 6.5,a telefoni koji su ga koristili (mahom HTC i HP),bili su svetlosnim godinama ispred svega sto je Nokija imala u ponudi.

eaja

pre 7 godina

imam nokiu 6100...vadim ga ja u jednom ozloglasenom kaficu u bgu...kaze drugar E SI LUD?SKLONI TAJ MOB NEKO CE DA POMISLI DA SMO MAFIJASI...ispalo je da uglavnom krimosi nose te starije mobove jer im nije lako uci u trag,zato su sad i skupi preko e baya i ostalog..pojma nisam imao

srb

pre 7 godina

svako ko je ziveo i koristio telefone u eri pre smartfona moze da da svoju listu i da pomene mnoge legendarne telefone tog vremena. Obozavam ovakve tekstove koji me vrate u to vreme

pekarlekarapotekar

pre 7 godina

Zaboravili ste Alcatel easy db, jes bio kršina ali mnogima kod nas je bio prvi telefon zbog svoje niske cene. Oko 110-120 nečega je koštao, evra ili maraka ne sećam se sad. Najjeftinija Nokia 5110 koštala je duplo više. Koje je to vreme bilo kad se setim, skuplje sam platio sim karticu nego telefon, a kad me neko pozove na mobilni, uglavnom sa fiksnog, bude mi neprijatno da se javim jer znam da će da ga košta boga oca.

Koliko se secam

pre 7 godina

Meni je Nokija bila preskupa u to vreme. Uvek sam pazario Simens. Sad nema ni jednih, ni drugih. Na Nokijama Snake, na Simensu zarazna Stack Attack...

dzigi

pre 7 godina

Evo već osma godina za moju Nokiju E66. Slajder telefon, verovatno ni inženjeri nisu predvideli ovoliko otvaranja i zatvaranja, neka je samo 20x dnevno pa računajte.
Al' moraću uskoro na neki smart da pređem, ukinuli su Skype, od iduće godine i WA.

Milos

pre 7 godina

Ovi modeli koje ste naveli i nisu neki sobzirom na izbor e serije n serije i communicatora .Prva nokia koja je napravila boom bila je 5210 zatim je nastao 3210 prvi mob sa antenom unutar samog telefona.Zatim ide 3310 pa banana cuvena tek kasnije dolazi communicator serija pa serija navigator e71 je je bio jedan od najlepsih modela ikada pa N serija.O tome dal su ovi modeli bili smart ili ne oni koji su ziveli u to vreme i koristili ove modele vrlo dobro znaju da je Symbian bila jedina smart platforma .Ovi sto pisu o windowsu kako je bio full samo cu reci da baterija na svim win telefonima nije mogla da sklopi vise od pola dana od samsunga motorole do htc.Win 6 maximalno 6.5 o e-mail clienty da ne govorim.Sony je bio poznat po svojim kamerama walkman seriji i kao prvi telefon koji je izbacio ekran u boji T68 i T68i.Motorola je bila poznata po modelu V360 ili cuvenoj bebici tek kasnije dolazi V3.O samsungu cu samo reci da su ljudi bezali od njih ko djavo od krsta na samo ime kao danas kad neko spomene nokiju.Riknjavali su im fletovi samo tako i na slajd modelima i na preklop modelima.Nokia je u to vreme pre svega vazila kao firma koja pravi kvalitetne i pouzdane uredjaje.O seriji 8 necu ni da pricam to su nosili samo odabrani ljudi i kostalo je ko svetog petra kajgana verujte mi da su iphone i s modeli danas jeftini u poredjenju sa tim modelima kasnije je nastala serija art pa carbon . Simens je imao ako se secam SL 45 model sa prvim mp3 plejerom kostao je oko 1200 maraka prosecna plata u Srbiji je bila 100 maraka .Bilo je tu jos modela i modela ovo je po meni neki izbor modela koji su ostavili trag u mobilnoj industruji.

nokia do tokija

pre 7 godina

Naslednik od N95 je N95 8gb. Telefon moze da se i dalje bori koliko toliko sa novijim od sebe toliko o kvalitetu i krakteristikama istog.

Victorinox

pre 7 godina

Ericsson T-29 . Pre 13 godina . A za Nokiu iz tog vremena , mali je ovaj forum da bi stale sve pohvale ......
(Rio, 20. avgust 2016 11:08)

Eee... Meni je i danas Nokia 6310i primary weapon. Kupljena krajem 2004, a kako radi, postaće i teenager dogodine. Ovi moji sa fakulteta su konačno uspeli da mi utrape smartphone. Tražio sam CAT B25, dobro bi mi došao za pecanje, ali cvrc. Nema u poslovnoj ponudi. Na kraju uzeh neku Lumiu sa desetkom, čisto da teram kontru androidima i jabučarima.

realno

pre 7 godina

Kada se setim n95...kamera je bila bolja od svih modela godinu dana unapred.I kada sam uzeo novi posle toga dao caletu koji ga je trosio jos dve godine bez problema.Izgurao je 5 godina ko nov izgleda.

Kecman

pre 7 godina

Sve se slažem osim N gage, pa tu si morao vaditi bateriju da bi zamenuo igru, proglašan više puta od strane gejmerske zajednice kao jedan od najvećih promašaja, a realno samo za njih je i bio namenjen.

bonux

pre 7 godina

Prelepo...budi nostalgiju...svi su tad izgledali drugacije,bili unikati,danas svi nosimo identicne cigle,koja je sva u ekranu,nema "dusu" i smek ovih starih telefona,zavisnost od drustvenih mreza i multimedija je uzeo danak.

Nikola

pre 7 godina

U periodu od 2005 pa do negde 2008/2009 je bilo zlatno doba mobilne telefonije. Koliko je samo u tom periodu izaslo razlicitih telefona koji su svi bili kvalitetni i svaki je bio razlicit i po necemu se izdvajao. Kad se samo setim Sony Ericssona i T,K,W serije, kakve su to masine bile! Pa onda Nokia sa N,E, 6xxx , 8xxx serijom, pa Samsung sa slide tefonima......da ne nabrajam sad sve. Nostalgija!

Surovi

pre 7 godina

pre 7 godina,silazi lik sa motora, ulazi u prodavnicu telefona i kupuje n95, koja je tad koštala.. oko 500e, kum i ja gledamo i balavimo, jer je tad taj telefon (i drugi telefoni nokije N serije) bili pojam.
A sad može na buvljaku da se kupi za 1000 dinara
(Jovan, 20. avgust 2016 13:23)

Ako uzmes kvalitet n95,videces da ni onda nije vredela vise!
Uzasno spora,sa jos gorom baterijom,neupotrebljivim gps-om,uzasnim simbijanom.Jedino su valjali spoljni stereo zvucnici,koji su bili glasni iznad proseka.Kuciste je bilo jeftino i plasticno,koje se brzo fucalo.
Obrni -okreni bio je to uzasan telefon!

Ra

pre 7 godina

Vreme kada IT sektor nije prodavao maglu. Uz to sto je svaki telefon imao drugaciji dizajn, svaki je imao i unikatne opcije, aplikacije i autentican dizajn UI-a. I tada je manje vise svaki telefon radio isto kao i neki drugi, ali uz potpuno drugaciji dozivljaj prilikom koriscenja. Bili su daleko od idealnih, prilicno limitirani i zaista glupi u poredjenju sa danasnjim, ali su imali svoju draz koju proizvodjaci vise ne znaju ili ne zele "da ucitaju" u pametne telefone.

elmin

pre 7 godina

imao sam ovaj soni-ericson w810i ,secam se da sam ga tada platio 150 eu mozda 2008 god. bio je to mocan telefon toga vremena. secam se da sam mu zakovao merac za sms poruke poslao sam preko 66000 sms porukica. eh kako vrijeme leti

IQ

pre 7 godina

Imao sam Sony-Ericsson W810i, i jako mi je žao što sam ga prodao,sve je bilo vrhunsko za to vreme,a takav odličan zvuk koji je reprodukovao preko slušalica još nisam ni na jednom mob.telefonu čuo.

Cane

pre 7 godina

2004-e godine kupim Nokiju 3310i , kostala tada oko 120 eura , fantastican telefon u to vreme preko 4000 boja ;-) . Dosta me dobro sluzio u vojsci tih dana jer je baterija drzala i po sedam dana....

laki78

pre 7 godina

Imao tri sa liste:nokiju 3310,ericsson w810 i nokiju n95 8gb.W810 i n95 su stvarno bili azdaje u svoje vreme kad sam ih imao.Ja bi na ovu listu dodao i sony ericsson t68i koji je isto bio mnogo jak u svoje vreme sa kolor displejem i kamerom koja se prikljucivala na telefon.

Ono

pre 7 godina

Meni je N-gage bio vrhunski telefon! Koristio sam ga nekoliko godina i sit se naigrao na njemu. Ubio sam sate i sate u prevozu igrajući za to vreme veoma dobre igrice za mobilne telefone...

anonimous on purpose

pre 7 godina

Najbolji telefon svih vremena je Soni Erikson C905, koristim ga i dan danas. Telefon je neverovatno brz, ima mogucnost minimizovanja aplikacija i igara, mogu da pokrenem 30 aplikacija odjednom i sve minimizujem, vrlo slicno danasnjim telefonima ali je tada bila velika novina. Ono sto je najbolje kod njega je kamera,8 mp, SiberShot tehnologija sa Carl Zajs optikom, toliko je dobra da i dan danas ne mogu da mu pridju kamere na prosecnim telefonima, promenio sam ih 10 i dalje tvrdim. Ko je koristio ovaj telefon zna o cemu pricam. Nikad ni jedan kvar, samo baterija zamenjena, a drndroidi crkavaju i pre isteka garancije. Toliko o kvalitetu danasnjih uredjaja.

Carl

pre 7 godina

Sony Z5 Nokia 6150 Samsung SGH-600 Siemens SL45 Ericsson 688 ...

Alcatel,Bosch,Sagem,Sharp,LG,...

Nije baš da Samsunga nije bilo,i tada je bio inovativan i opasan konkurent nego tema je opskurna
pozdrav

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Nokia 3310 najveca legenda medju telefonima ikad!
(Kol, 20. avgust 2016 12:16)

U jednom periodu sam nosio tri Nokije 3310,posto nije bilo dual telefona.Dan kada sam ih e otarasio,slavim kao drugi rodjendan.
To je bio jedan uzasan,uzasan telefon,koji je cesto imao problem sa antenom,te je zbog toga punu bateriju znao da istrosi za par sati.Kao i kod drugih iz te generacije,pisanje poruka je bilo mucno iskustvo.Crkavali su im zvucnici,vibracija...
Tek kada sam kupio Qtek 1010,shvatio sam sta je buducnost i bacio ovu djubrad od Nokija.

Baron

pre 7 godina

3210 mnogo ozbiljniji od 3310, zavrsna, obrada, materijal izrade, sve sve, 3310 deluje kao krckava igracka od jeftine plastike, 3210 naravno samim tim i izdrzljiviji, inace, imao sam oba

Frenki Beleven

pre 7 godina

@nestasni ljubitelj
Mozda si ti imao takvo iskustvo, ali prvi put cujem da je nekom baterija crkavala za to vreme. Imao sam dve 3310 i jednu 3330 bez takvih problema. Signal uvek, baterije drzale par dana osim kad su bile na izdisaju. Cak sam imao plavo pozadinsko na jednoj umesto zelenog, znas koji hit u to vreme lol :)

netko

pre 7 godina

a moj razr i dalje radi...

neki dan probo jer je moj super mega giga android morao u servis.

jedino se baterija pogubila vremenom, ali svoe radi kao prvog dana kad sam ga kupio.

Владимир

pre 7 godina

@geralt?
Имао је најјачег произвођача мобилних уређаја тог времена и пропао је, што имплицира да није никако бољи од било којег ос-а који је опстао, а камоли од андроида. ..

marko

pre 7 godina

Nokia N-82, xenon blic, 5 mega piksela, fotografije fantastične. Pitam se da li će neko da se seti, da ugradi xenon blic na današnje smartfone.

telefoncic

pre 7 godina

Dakle...


Philips Diga, Nokia 3210, Nokia 3310... Philips Genie, Motorila Timeport, Sagem mc940, panasonic gd90, Ericsson t28, t39, gf 768,pa Nokia 8810,8890, Motorola v51 bebica, SE t68, Pa SE t610,k250, Pa samsung t100, s100.... Siemens sl45 prvi mp3... itd itd...:)

daleko joj lepa kuća

pre 7 godina

Kvalitet izrade poslednjih serija nokie je bio očajan dok je cena držana dosta visoko. Dobri su bili 5110 i par modela posle a od 2003/4 kvalitet im drastično pada. Telefoni su se brzo fucali a dugmići lako ispadali. Sa nokiom sam se pozdravio davno pre zvaničnog kraha. Iskreno nisam ni malo sentimentalan mislim da je nokia prošla kako je zaslužila. Danas uživamo u neuporedimo boljim spravicama.

.

pre 7 godina

Pre touch telefona imao sam neki LG na preklop nznm koji model imao sam k700i , walkman, n71, n95 i jos neka Nokia nznm koja pa posle prvi touch mi je bio xperia X1... Sto se tice pre touch telefona najvise sam bio zadovoljan sa Sony Erricsonom i ne tako bas sa Nokiom jedino sa n95 sam bio zadovoljan odnosno prezadovoljan

neutralni felsh

pre 7 godina

a siemens A-35? takozvani digitron bez digitrona, jer je imao samo jedan red za znakove. kad ti dodje sms mora da saltas kursor udesno da bi video sve sta pise. kursor? jedno dugme za levo i jedno dugme za desno.
jedan od najruznijih i najrudimentarnijih telefona koji su se ikada pojavili, ali mogu da svedocim da je bio otporniji od tadasnje nokie 3310, ni voda ni udarci mu nisu mogli nista, terao sam ga godinu dana u skoro najburnijem periodu svog zivota. doduse, nije ni imalo mnogo toga da se pokvari ;)
sva sreca da je siemens uskoro napravio odlicni C-45, da povadi stvari. prelep telefon.
uzgred, nokia 6300 bila je remek delo. mnogo sam voleo taj telefon. taman da ne kaze drug badjura da ne volim nokiju ;)

EU Citizen

pre 7 godina

Ovaj članak, narodski rečeno, nema veze s mozgom, sve ovo što se pominje je bio sivi prosek za široke narodne mase, iako je Razr bio sladak telefončić, a najbolji "glupi" telefoni pred kraj te ere i pojavu prvih pravih WindowsMobile smartfonova/PDA sa GSM-om i nekoliko godina kasnije iPhonea (koji je, međutim, u prvoj verziji u suštini bio marketinški napumpani feature phone bez nekoliko esencijalnih funkcija smartfona poput multitaskinga ili copy-pastea) bez ikakve konkurencije su bili Siemens SL 45i, prvi telefon sa MP3 plejerom i memorijskom karticom upakovan u super-elegantno, minijaturno kućište, Sony Ericsson P900, fenomenalna preteča smartfona na Symbian OS-u i Nokia komunikator, glomazni ali moćni proto-fablet na preklop. Znam, jer sam prva dva imao a treći zamalo nisam uzeo, pa sam odustao zbog za ono vreme ogromnih gabarita i nekih ograničenja. Sva tri su koštala oko hiljadu tadašnjih maraka plus-minus sto-dvesta, a sva ova boranija iz članka je bila između sto i dvesta, osim gejmerske Nokie, koja je bila nešto skuplja, ali se ne sećam cene jer me taj segment stvarno nije zanimao :))

Weteran

pre 7 godina

Imam danas jedan "pametni" !?
Ali, imam i besprekornu N95, 8GB, - kupio sam novu onda !!
Mislim da za Novu godinu častim sebe tako što ću napraviti Rokadu u aparatima :)

realno

pre 7 godina

Naslednik od N95 je N95 8gb. Telefon moze da se i dalje bori koliko toliko sa novijim od sebe toliko o kvalitetu i krakteristikama istog.
(nokia do tokija, 20. avgust 2016 11:28)

Nasljednik je N96. Nokia N95 8GB je u odnosu na ''običnu'' imala internu memoriju 8GB dok nije mogla da primi memory karticu. Obična je s druge strane imala manju internu memoriju ali je podržavala memorijsku karticu do 8GB. Inače imao sam ovu ''običnu'' identičnu kao na slici i to 2008.g. kada je bila pojam, a dobio za rođendan. Nije bilo šansi da je sebi kupim sam.

jungula bungula

pre 7 godina

jedan od najboljih je bio k750i, dobra kamera, dobra muzika, plus je imao led diodu sa fabrickom opcijom da se dioda koristi i kao blic i kao lampa. A k800 kad je izasao, imao je pravi blic kao fotoaparati i vrhunske performanse za to vreme. Cak je bila i opcija da se vrlo lako u njega ubaci operativni sistem od walkman modela pa je onda imao i vrhunski zvuk, posto hardverakih razlika od njih nije imao..

svetionicar

pre 7 godina

Alcatel Easy DB, Sony-Ericson k800i i Nokie 3310 i 5210.
Beskrajne baterije, lakoća rada (SE je imao problem sa joystickom i prašinom) i stabilan signal.

Ovo sad je lepo, boje, video, muzika, internet, YT... ali ne smem da zaboravim da pre spavanja napunim telefon ili ništa od posla sutra :(

Zli

pre 7 godina

Zivadine ne lupetaj molim te, imao sam N-Gage i mogao je sve i vise od sadasnjih "safe" smartfona, citaj imalo je na hiljade aplikacija za Simbian po forumima i mnogo njih nisu bas bile za malu decu ako me kapiras.

Surovi

pre 7 godina

О овим телефонима говорите као да су нека давна прошлост и као да је срамота користити их и данас?!? А ако мало боље погледате понуду мобилних телефона свих битних играча видећете да и даље имају пуно модела у овим не-смарт категоријама и да се они и даље врррло лепо продају ! Веровали или не има пуууно људи којима једноставно не треба смарт телефон, шта ће им ?!?!?
(да да, 22. avgust 2016 16:50)
Ne zaboravi da danasnji dumb telefoni,daleko su od starije generacije za nekoliko svetlosnih godina,pocevsi od hardvera,do softvera koji je u njima i koji im omogucava mnostvo stvari koje ranije nisu bile moguce.
3g je jedna od novina,kvalitetniji ekrani,brzi procesori,mogucnost surfovanja netom,a da to ne bude bolno iskustvo,solidne kamere itd.....i ono sto je najbitnije,veoma nisku cenu,za veoma pristojan kvalitet

cle

pre 7 godina

Ja se secam svih od prvog do sada, Sony E. t230, t630, k700i, nokia 6600, nokia 7250, Sony E. p990i, Samsung U600, Nokia( ona tanka, ne secam se imena), sony experia j, sonny t, galaxy s4, galaxy s7

да да

pre 7 godina

О овим телефонима говорите као да су нека давна прошлост и као да је срамота користити их и данас?!? А ако мало боље погледате понуду мобилних телефона свих битних играча видећете да и даље имају пуно модела у овим не-смарт категоријама и да се они и даље врррло лепо продају ! Веровали или не има пуууно људи којима једноставно не треба смарт телефон, шта ће им ?!?!?

Maxx80

pre 7 godina

Ja jos koristim w810i. Kazu da sam inadzija. Slike putem kabla ubacujem u laptop i sve to je nekako lepse i smislenije nego neki tamo kapcuri itd. Trudim se da zivim zivot a ne net. Al ne zameram mladjim generacijama sto razmisljaju drugacije. Tako i treba poz.

S70

pre 7 godina

Hmmm...

Sećam se koji mi je bio prvi telefon - Philips Savvy, mislim da je tada koštao oko 100 DEM, davne 2000te. U to vreme, Alcatel DB mi se mnogo sviđao, ali je bio duplo skuplji :-)

Sećam se isto da sam MTS karticu kupio kod nekog lika za 65 DEM. Taj broj i dan danas koristim :-)

Prvi smartphone - Sony Ericsson M600i. Bio zanimljiv telefon...

Elem, neki dan sam učestvovao na nekoj prezentaciji u Nemačkoj. Neizbežno, neki su mobilne telefone držali na stolu. Uglavnom, skoro sve su bili "obični" telefoni.

Šta hoću da kažem - za posao, smart phone je robija (mail, whatsapp itd).

Pozdrav.

Svaki krompir je ivanjicki,a kupus futoski!

pre 7 godina

(viski sa (H)ledom, 21. avgust 2016 18:30)

N95 je bio djubre od telefona.Imao je uzasan oklop,los slajd,prespor gps,koji se mogao koristiti jedino sa garminom,koji je u to vreme takodje bio uzasan softver,bateriju je srkao besomucno,fletovi su crkavali svaki cas....
Ono sto je bilo dobro na tom modelu je zvuk i kamera.Po danasnjim standardima je krs,ali je onda bila mozda i najbolja na trzistu.
Imao sam prvo onu sa 4gb i mem karticom,a zatim sam kupio onu sa 8 gb ,bez kartice,posto sam cuo da je bolja.Nije bila i zeznuo sam se.Jedino je sreca bila sto su se tada nokije lako prodavale i drzale dobru cenu.

Nikada nisam voleo nokijine telefone,upravo zbog simbijana,koji bio los os.Nikada necu zaboraviti one uzasne sertifikate,zbog kojih nije bilo moguce instalirati app skinute sa neta,nego je morao da se hakuje telefon preko nekih kineskih sajtova.Posle toga je nastupalo jos vece razocarenje,posto app nisu bile nizasta i retko koja je bila upotrebljiva.Normalno,nije bilo nikakvog multitaskinga.
Win mobile je bio cudo u to doba i daleko,daleko napredniji,tako da kada sam neke 2003-ce kupio prvi HP,nokija je za mene postala proslost!

XXS-iq

pre 7 godina

11. NOKIA 6600 imao je symbiam i čak VGA kamericu na kojoj si cak mogao i da razaznas ko je na slici-odlican telefon po meni prvi smartfon
12. SONZ ERICSSON K750i prva zaista dobra kamera u klasi tadasnji kompaktnih fotoaparata kratko sam ga koristio, i zamenio sa 800i za slicne pare.
13. SONZ ERICSSON K800i isti kao 750 ali sa vecim i boljim ekranom, odlicnim blicom i odlicnom stabilizacijom slike uglavno bolji od nekih compacta trajao je do raspada tastature, a fotke su i sada “gledljive”
14. NOKIA N93- opticki ZOOM 3x, snimljen je i prvi dugometrazni film sa njim (sa 3 NOKIE), kupi ga povoljno, a prodao dobro.
15. LG preklapace sa kamerom koja rotira, solidni telefoni dugo sam ih koristio (3kom)
16. HTC sensation (mislim XL) kupio napolju prodao ovde skupo – savrsen telefon za 2011. a od tada je postalo dosadno jer kad si gledao da li ti se telefon svidja u stvari gledas skrin sejver(SKIN), a svi su uglavnom isti osim


17. NOKIA 808 – fenomenalna kamera mozda najbolja ikada (do panasonic CM1 koji nisam probao) kao telefon krs, kao fotoaparat super
18. NOTE II beli “keramicka plocica” i sada radi odlicno, a posebno je super GPS na njemu. za iGO je i dalje najbolji QHD skin u iGO malo seca
19. XPERIA Z1 – najbolja kamera u obicnom telefonu i sada se nosi sa svima osim Z5 Premium kamerica bolja od svih kompakta, Z2 (dodat 4K video i bolji ekran)
20. S4 ZOOM za 15 dana posedovanja milon fotki (fotoaparat koji nosis stalno) dodje mi da ga ponovo kupim za ispod 100E

Vladimir

pre 7 godina

Onaj osećaj kada u nekom podrumu upališ svetlo i vidiš gomilu malih, crnih stvorenja koja se razbeže :) Šalu na stranu, osim nostalgije i trajanja baterije nekadašnji mobilni telefoni ne mogu da se porede sa smart telefonima. Ako je sve što želim od uredjaja telefoniranje i (eventualno) sms pretpostavljam da bih i dalje koristio nešto iz pre iPhone ere. Ali za sve drugo tu je smart: email, viber-skype-whatsup, mape, slike, muzika, news, povremeni browsing, u zavisnosti od modela i Kindle, kontrolisanje Dropbox-a i još nekoliko aplikacija. Pretpostavljam da će i problem baterije biti rešen uskoro (za sada su tu eksterni punjači sa malo dužim kablom) a da će sekundarni e-ink ekrani postati standard (nesto kao yota phone).

viski sa (H)ledom

pre 7 godina

Eh davna vremena. N95 verovatno najbolji svih vremena, ako se posmatra prema svojoj konkurenciji tih godina. Danas je buljuk telefona sa karakteristikama - tu negde.
Jedino što je bilo potrebno dodatno uraditi na njemu je - otvoriti ga i zalemiti nekoliko centimetara bakarne žice kao GPS antenu. Nakon te intervencije brže je hvatao satelite nego današnji telefoni.
Pitam se zašto danas niko ne postavi onu malu klapnicu za zaštitu kamere kao što je imao N95?

što se izgleda tiče - ukusi su različiti - 8210 je bio baš šmeker.(doduše malo je "cvrčala" plastika). Neki dan na e-bay pogledam solidne polovne - cene su mu za neverovanje - 50 pa na više evra!

Srba

pre 7 godina

W810 je nista prema k750. To je bio najbolji telefon vremena. Po ceni niže klase imao je isti zvuk kao 2 serija i neverovatnu kameru. Ja imam dodta slika koje sam sa njega uramio u velikom formatu i sve su kristalne. Pravio je bolje fotke od iPhone.

M

pre 7 godina

Meni je prva nedoumica bila Nokia 1011 "cigla" ili Ericson 317, informacija nigde, pobedila Nokia sa 4 reda displejom, 317 nije imao ni SMS i od tada uvek Nokia 8110 banana i sve redom, a Symbian je namerno ubijen, kako da vam prodaju "jače, brže, "bolje"".

Zivadin T. Jaric

pre 7 godina

Imam danas jedan "pametni" !?
Ali, imam i besprekornu N95, 8GB, - kupio sam novu onda !!
Mislim da za Novu godinu častim sebe tako što ću napraviti Rokadu u aparatima :)
(Weteran, 20. avgust 2016 18:32)
Ja bas razmisljam da zeni dam svog novog pezoa i vratim se na starog jugica.....

Daj,bre covece,N95 je djubre od telefona,presporo i uzano za koriscenje.Ruzniji telefon,sa losijom zavrsnom obradom nisam posedovao.Kad ga gledas izgleda kao igracka,sve dok ga ne uzmes u ruku.Kada to ucinis,vidis da i jeste igracka.

XXS-iq

pre 7 godina

1. NOKIA 1610 dobar izdrzljiv telefon sa dobrim dometom – dobi sam ga kao zamenu za NOKIU 2110 (nova neispravna) ali ogroman, posle 2-3 dana sam dobio kao zamenu
2. ERICSSON 628 prvi mali telefon, sa jednim redom ekrana, tako da pisanje poruka je bilo skoro nemoguce, bilo mi je drago sto kad sam potpisivao ugovor nije bio dostupan.
3. NOKIA 2110 skoro isti kao 1610 ali manji – prvi pravi MOBILNI telefon – staje u dzep imao je domet cak i iz sklonista, uvek je isao na put
4. “Daljinac” mislim audiovox – bez spoljne antene mislim da je to poslednji telefon koji je mobtel delio kao obavezan uz ugovor – kraj 96. Ako vidis predajnik imas domet, ako ne nemas, ali je mogao da stane u zadnji dzep.
5. NOKIA 3210 prvi “zenski” telefon bez antene ali koji je super radio 1997
6. Motorola V2288 imao je FM radio, i 3 silikonske futrole i radio i sa obicnim baterijama 1998
7. ERICSSON R310 AJKULA ili NOSONJA ili BATIĆ – fenomenalan telefon za gradiliste i skijanje
8. motorola neka majusna uzasno skupa ko pola dlana
9. NOKIA 8100 “MATRIX” odlican telefon ali iako je divno mogao da stane u zadnji dzep kad sednes polomis slajder vratanca, na kraju sam ih sam menjao
10. NOKIA 7600 preklapaca prvi pravi fensi zenski telefon – ali ocajnog kvaliteta.

000

pre 7 godina

A Samsung je pre pojave Androida imao poprilicno los softver, koji je radio sporo, secam se npr. Samsung U600, telefon je spolja bas lepo izgledao ali je bio vrlo spor, nije mogla da se slusa muzika i gledaju slike u isto vreme, bilo je otezan pregled slika sa microSD kartice (nema listanja levo-desno), kada je baterija pri kraju pola funkcija na telefonu nije moglo da se koristi a telefon svira na svaka dva minuta itd.

Video sam na internetu skoro njihov model X600, koji je bio vrlo popularan u svoje vreme zbog dobrih melodija, kamere koja je mogla da se okrece da snima napred i nazad, 11 MB memorije sto je bilo mnogo u 2004. Steta sto telefon uzivo nisam video.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Nokia 3310 najveca legenda medju telefonima ikad!
(Kol, 20. avgust 2016 12:16)

U jednom periodu sam nosio tri Nokije 3310,posto nije bilo dual telefona.Dan kada sam ih e otarasio,slavim kao drugi rodjendan.
To je bio jedan uzasan,uzasan telefon,koji je cesto imao problem sa antenom,te je zbog toga punu bateriju znao da istrosi za par sati.Kao i kod drugih iz te generacije,pisanje poruka je bilo mucno iskustvo.Crkavali su im zvucnici,vibracija...
Tek kada sam kupio Qtek 1010,shvatio sam sta je buducnost i bacio ovu djubrad od Nokija.

Surovi

pre 7 godina

pre 7 godina,silazi lik sa motora, ulazi u prodavnicu telefona i kupuje n95, koja je tad koštala.. oko 500e, kum i ja gledamo i balavimo, jer je tad taj telefon (i drugi telefoni nokije N serije) bili pojam.
A sad može na buvljaku da se kupi za 1000 dinara
(Jovan, 20. avgust 2016 13:23)

Ako uzmes kvalitet n95,videces da ni onda nije vredela vise!
Uzasno spora,sa jos gorom baterijom,neupotrebljivim gps-om,uzasnim simbijanom.Jedino su valjali spoljni stereo zvucnici,koji su bili glasni iznad proseka.Kuciste je bilo jeftino i plasticno,koje se brzo fucalo.
Obrni -okreni bio je to uzasan telefon!

Zivadin T. Jaric

pre 7 godina

NGAGE i N95 jesu smartfoni. Imali su OS koji je bolji nego Android...
(geralt, 20. avgust 2016 11:58)
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!
Da li si ti covece normalan,kada dajes takve izjave?

Simbijan je najgori os ikada stavljen na telefone.Trebalo je da bude smart,ali su ga zaglupili.Naime,izvorno je bio open source,ali ga je Nokija u svojoj distribuciji zatvorila,nametnula koriscenje beskorisnih sertifikata,koji su zagorcavali zivot svakome.App su bile nikakve i od vise hiljada koje sam isprobao,svega par je bilo upotrebljivih.

Najbolji mobilni os ,do pojave androida,bio je Win mobile do verzije 6.5,a telefoni koji su ga koristili (mahom HTC i HP),bili su svetlosnim godinama ispred svega sto je Nokija imala u ponudi.

anonimous on purpose

pre 7 godina

Najbolji telefon svih vremena je Soni Erikson C905, koristim ga i dan danas. Telefon je neverovatno brz, ima mogucnost minimizovanja aplikacija i igara, mogu da pokrenem 30 aplikacija odjednom i sve minimizujem, vrlo slicno danasnjim telefonima ali je tada bila velika novina. Ono sto je najbolje kod njega je kamera,8 mp, SiberShot tehnologija sa Carl Zajs optikom, toliko je dobra da i dan danas ne mogu da mu pridju kamere na prosecnim telefonima, promenio sam ih 10 i dalje tvrdim. Ko je koristio ovaj telefon zna o cemu pricam. Nikad ni jedan kvar, samo baterija zamenjena, a drndroidi crkavaju i pre isteka garancije. Toliko o kvalitetu danasnjih uredjaja.

EU Citizen

pre 7 godina

Ovaj članak, narodski rečeno, nema veze s mozgom, sve ovo što se pominje je bio sivi prosek za široke narodne mase, iako je Razr bio sladak telefončić, a najbolji "glupi" telefoni pred kraj te ere i pojavu prvih pravih WindowsMobile smartfonova/PDA sa GSM-om i nekoliko godina kasnije iPhonea (koji je, međutim, u prvoj verziji u suštini bio marketinški napumpani feature phone bez nekoliko esencijalnih funkcija smartfona poput multitaskinga ili copy-pastea) bez ikakve konkurencije su bili Siemens SL 45i, prvi telefon sa MP3 plejerom i memorijskom karticom upakovan u super-elegantno, minijaturno kućište, Sony Ericsson P900, fenomenalna preteča smartfona na Symbian OS-u i Nokia komunikator, glomazni ali moćni proto-fablet na preklop. Znam, jer sam prva dva imao a treći zamalo nisam uzeo, pa sam odustao zbog za ono vreme ogromnih gabarita i nekih ograničenja. Sva tri su koštala oko hiljadu tadašnjih maraka plus-minus sto-dvesta, a sva ova boranija iz članka je bila između sto i dvesta, osim gejmerske Nokie, koja je bila nešto skuplja, ali se ne sećam cene jer me taj segment stvarno nije zanimao :))

Nnovak

pre 7 godina

To su bili telefoni a ne kompjuteri kao danas. Jos jedna dobra stvar kod starih telefona je sto su svi bili razliciti. Bili su na preklop, na slajd.... Imali su stvarno dobar dizajn, a ne kao danasnji svi su kao plocica neka. Skoro da nema razlike medju njima.

daleko joj lepa kuća

pre 7 godina

Kvalitet izrade poslednjih serija nokie je bio očajan dok je cena držana dosta visoko. Dobri su bili 5110 i par modela posle a od 2003/4 kvalitet im drastično pada. Telefoni su se brzo fucali a dugmići lako ispadali. Sa nokiom sam se pozdravio davno pre zvaničnog kraha. Iskreno nisam ni malo sentimentalan mislim da je nokia prošla kako je zaslužila. Danas uživamo u neuporedimo boljim spravicama.

cle

pre 7 godina

Ja se secam svih od prvog do sada, Sony E. t230, t630, k700i, nokia 6600, nokia 7250, Sony E. p990i, Samsung U600, Nokia( ona tanka, ne secam se imena), sony experia j, sonny t, galaxy s4, galaxy s7

Zivadin T. Jaric

pre 7 godina

Imam danas jedan "pametni" !?
Ali, imam i besprekornu N95, 8GB, - kupio sam novu onda !!
Mislim da za Novu godinu častim sebe tako što ću napraviti Rokadu u aparatima :)
(Weteran, 20. avgust 2016 18:32)
Ja bas razmisljam da zeni dam svog novog pezoa i vratim se na starog jugica.....

Daj,bre covece,N95 je djubre od telefona,presporo i uzano za koriscenje.Ruzniji telefon,sa losijom zavrsnom obradom nisam posedovao.Kad ga gledas izgleda kao igracka,sve dok ga ne uzmes u ruku.Kada to ucinis,vidis da i jeste igracka.

bonux

pre 7 godina

Prelepo...budi nostalgiju...svi su tad izgledali drugacije,bili unikati,danas svi nosimo identicne cigle,koja je sva u ekranu,nema "dusu" i smek ovih starih telefona,zavisnost od drustvenih mreza i multimedija je uzeo danak.

Jovan

pre 7 godina

pre 7 godina,silazi lik sa motora, ulazi u prodavnicu telefona i kupuje n95, koja je tad koštala.. oko 500e, kum i ja gledamo i balavimo, jer je tad taj telefon (i drugi telefoni nokije N serije) bili pojam.
A sad može na buvljaku da se kupi za 1000 dinara

Victorinox

pre 7 godina

Ericsson T-29 . Pre 13 godina . A za Nokiu iz tog vremena , mali je ovaj forum da bi stale sve pohvale ......
(Rio, 20. avgust 2016 11:08)

Eee... Meni je i danas Nokia 6310i primary weapon. Kupljena krajem 2004, a kako radi, postaće i teenager dogodine. Ovi moji sa fakulteta su konačno uspeli da mi utrape smartphone. Tražio sam CAT B25, dobro bi mi došao za pecanje, ali cvrc. Nema u poslovnoj ponudi. Na kraju uzeh neku Lumiu sa desetkom, čisto da teram kontru androidima i jabučarima.

Kecman

pre 7 godina

Sve se slažem osim N gage, pa tu si morao vaditi bateriju da bi zamenuo igru, proglašan više puta od strane gejmerske zajednice kao jedan od najvećih promašaja, a realno samo za njih je i bio namenjen.

dash

pre 7 godina

Nokia N95 je bila smartphone,na kraju krajeva cela N serija,pocevsi od N70,sve su radile na Symbianu. To sto ima dugmice umesto touch-a ne znaci da nije bila smartphone. I bila je,iskreno,bolji telefon od prvog iPhone-a,samo sto je marketing uradio svoje. Kad se setim samo ona dva zvucnika sa leve i desne strane,slajda koji je isao i na jednu i na drugu stranu i one bolesne kamere,bila je svemirski brod u odnosu na ostale telefone te davne 2007.

eaja

pre 7 godina

imam nokiu 6100...vadim ga ja u jednom ozloglasenom kaficu u bgu...kaze drugar E SI LUD?SKLONI TAJ MOB NEKO CE DA POMISLI DA SMO MAFIJASI...ispalo je da uglavnom krimosi nose te starije mobove jer im nije lako uci u trag,zato su sad i skupi preko e baya i ostalog..pojma nisam imao

telefoncic

pre 7 godina

Dakle...


Philips Diga, Nokia 3210, Nokia 3310... Philips Genie, Motorila Timeport, Sagem mc940, panasonic gd90, Ericsson t28, t39, gf 768,pa Nokia 8810,8890, Motorola v51 bebica, SE t68, Pa SE t610,k250, Pa samsung t100, s100.... Siemens sl45 prvi mp3... itd itd...:)

Svaki krompir je ivanjicki,a kupus futoski!

pre 7 godina

(viski sa (H)ledom, 21. avgust 2016 18:30)

N95 je bio djubre od telefona.Imao je uzasan oklop,los slajd,prespor gps,koji se mogao koristiti jedino sa garminom,koji je u to vreme takodje bio uzasan softver,bateriju je srkao besomucno,fletovi su crkavali svaki cas....
Ono sto je bilo dobro na tom modelu je zvuk i kamera.Po danasnjim standardima je krs,ali je onda bila mozda i najbolja na trzistu.
Imao sam prvo onu sa 4gb i mem karticom,a zatim sam kupio onu sa 8 gb ,bez kartice,posto sam cuo da je bolja.Nije bila i zeznuo sam se.Jedino je sreca bila sto su se tada nokije lako prodavale i drzale dobru cenu.

Nikada nisam voleo nokijine telefone,upravo zbog simbijana,koji bio los os.Nikada necu zaboraviti one uzasne sertifikate,zbog kojih nije bilo moguce instalirati app skinute sa neta,nego je morao da se hakuje telefon preko nekih kineskih sajtova.Posle toga je nastupalo jos vece razocarenje,posto app nisu bile nizasta i retko koja je bila upotrebljiva.Normalno,nije bilo nikakvog multitaskinga.
Win mobile je bio cudo u to doba i daleko,daleko napredniji,tako da kada sam neke 2003-ce kupio prvi HP,nokija je za mene postala proslost!

.

pre 7 godina

Pre touch telefona imao sam neki LG na preklop nznm koji model imao sam k700i , walkman, n71, n95 i jos neka Nokia nznm koja pa posle prvi touch mi je bio xperia X1... Sto se tice pre touch telefona najvise sam bio zadovoljan sa Sony Erricsonom i ne tako bas sa Nokiom jedino sa n95 sam bio zadovoljan odnosno prezadovoljan

Vladimir

pre 7 godina

Onaj osećaj kada u nekom podrumu upališ svetlo i vidiš gomilu malih, crnih stvorenja koja se razbeže :) Šalu na stranu, osim nostalgije i trajanja baterije nekadašnji mobilni telefoni ne mogu da se porede sa smart telefonima. Ako je sve što želim od uredjaja telefoniranje i (eventualno) sms pretpostavljam da bih i dalje koristio nešto iz pre iPhone ere. Ali za sve drugo tu je smart: email, viber-skype-whatsup, mape, slike, muzika, news, povremeni browsing, u zavisnosti od modela i Kindle, kontrolisanje Dropbox-a i još nekoliko aplikacija. Pretpostavljam da će i problem baterije biti rešen uskoro (za sada su tu eksterni punjači sa malo dužim kablom) a da će sekundarni e-ink ekrani postati standard (nesto kao yota phone).

realno

pre 7 godina

Kada se setim n95...kamera je bila bolja od svih modela godinu dana unapred.I kada sam uzeo novi posle toga dao caletu koji ga je trosio jos dve godine bez problema.Izgurao je 5 godina ko nov izgleda.

nokia do tokija

pre 7 godina

Naslednik od N95 je N95 8gb. Telefon moze da se i dalje bori koliko toliko sa novijim od sebe toliko o kvalitetu i krakteristikama istog.

Zli

pre 7 godina

Zivadine ne lupetaj molim te, imao sam N-Gage i mogao je sve i vise od sadasnjih "safe" smartfona, citaj imalo je na hiljade aplikacija za Simbian po forumima i mnogo njih nisu bas bile za malu decu ako me kapiras.

Milos

pre 7 godina

Ovi modeli koje ste naveli i nisu neki sobzirom na izbor e serije n serije i communicatora .Prva nokia koja je napravila boom bila je 5210 zatim je nastao 3210 prvi mob sa antenom unutar samog telefona.Zatim ide 3310 pa banana cuvena tek kasnije dolazi communicator serija pa serija navigator e71 je je bio jedan od najlepsih modela ikada pa N serija.O tome dal su ovi modeli bili smart ili ne oni koji su ziveli u to vreme i koristili ove modele vrlo dobro znaju da je Symbian bila jedina smart platforma .Ovi sto pisu o windowsu kako je bio full samo cu reci da baterija na svim win telefonima nije mogla da sklopi vise od pola dana od samsunga motorole do htc.Win 6 maximalno 6.5 o e-mail clienty da ne govorim.Sony je bio poznat po svojim kamerama walkman seriji i kao prvi telefon koji je izbacio ekran u boji T68 i T68i.Motorola je bila poznata po modelu V360 ili cuvenoj bebici tek kasnije dolazi V3.O samsungu cu samo reci da su ljudi bezali od njih ko djavo od krsta na samo ime kao danas kad neko spomene nokiju.Riknjavali su im fletovi samo tako i na slajd modelima i na preklop modelima.Nokia je u to vreme pre svega vazila kao firma koja pravi kvalitetne i pouzdane uredjaje.O seriji 8 necu ni da pricam to su nosili samo odabrani ljudi i kostalo je ko svetog petra kajgana verujte mi da su iphone i s modeli danas jeftini u poredjenju sa tim modelima kasnije je nastala serija art pa carbon . Simens je imao ako se secam SL 45 model sa prvim mp3 plejerom kostao je oko 1200 maraka prosecna plata u Srbiji je bila 100 maraka .Bilo je tu jos modela i modela ovo je po meni neki izbor modela koji su ostavili trag u mobilnoj industruji.

VSotin

pre 7 godina

Fali tu još dosta kultnih telefona, da navedem Nokia 5110, pa čuvena Nokia iz filma Matrix 7110, 3660, 6600, jedan od prvih telefona u boji ako ne i prvi Simens s25, pa Ericsson t10 i t28, kako smo svi samo patili za Motorola bebom :) . Dosta telefona ovde nije spomenuto, nekako su stavljeni svi telefoni sa kraja ere telefona sa fizičkom tastaturom.

Владимир

pre 7 godina

@geralt?
Имао је најјачег произвођача мобилних уређаја тог времена и пропао је, што имплицира да није никако бољи од било којег ос-а који је опстао, а камоли од андроида. ..

Pudge

pre 7 godina

Moja baba ima nokiu n96.Posto ne zna sa tehnologijom kao i velika vecina njenih vrsnjaka, uvek kaze sta ste mi dali ovaj krs od telefona a ja joj kazem:" pa bako ovaj telefon je nekada bio najbolji na svetu".

Cane

pre 7 godina

2004-e godine kupim Nokiju 3310i , kostala tada oko 120 eura , fantastican telefon u to vreme preko 4000 boja ;-) . Dosta me dobro sluzio u vojsci tih dana jer je baterija drzala i po sedam dana....

laki78

pre 7 godina

Imao tri sa liste:nokiju 3310,ericsson w810 i nokiju n95 8gb.W810 i n95 su stvarno bili azdaje u svoje vreme kad sam ih imao.Ja bi na ovu listu dodao i sony ericsson t68i koji je isto bio mnogo jak u svoje vreme sa kolor displejem i kamerom koja se prikljucivala na telefon.

Ono

pre 7 godina

Meni je N-gage bio vrhunski telefon! Koristio sam ga nekoliko godina i sit se naigrao na njemu. Ubio sam sate i sate u prevozu igrajući za to vreme veoma dobre igrice za mobilne telefone...

pekarlekarapotekar

pre 7 godina

Zaboravili ste Alcatel easy db, jes bio kršina ali mnogima kod nas je bio prvi telefon zbog svoje niske cene. Oko 110-120 nečega je koštao, evra ili maraka ne sećam se sad. Najjeftinija Nokia 5110 koštala je duplo više. Koje je to vreme bilo kad se setim, skuplje sam platio sim karticu nego telefon, a kad me neko pozove na mobilni, uglavnom sa fiksnog, bude mi neprijatno da se javim jer znam da će da ga košta boga oca.

Stvarno !

pre 7 godina

Au kad se samo setim nokia N95 i cele N serije
Pa ljudi to je bilo bolesno
secam se n95 je kostao ravno 500 evra..budza koja je sve zivo mogla :)
kad se setim da sam rekao sta ce sve izmisliti i da nemaju vise sta da izmisle i pitam se sta ce nam prednja kamera, sad mi je smesno. 2,3 godine kasnije ljudi su poceli da pipkaju po ekranima heh
Sta li ce se sve tek izmisliti

Aca

pre 7 godina

I dan danas imam 6230i proizveden 2005 koji radi odlično.

Mislim da su ovakvi telefoni zadali domaći zadatak sadašnjim kompanijama po pitanju dugotrajnosti, prodaje i uspeha uopšte.

IQ

pre 7 godina

Imao sam Sony-Ericsson W810i, i jako mi je žao što sam ga prodao,sve je bilo vrhunsko za to vreme,a takav odličan zvuk koji je reprodukovao preko slušalica još nisam ni na jednom mob.telefonu čuo.

Weteran

pre 7 godina

Imam danas jedan "pametni" !?
Ali, imam i besprekornu N95, 8GB, - kupio sam novu onda !!
Mislim da za Novu godinu častim sebe tako što ću napraviti Rokadu u aparatima :)

S70

pre 7 godina

Hmmm...

Sećam se koji mi je bio prvi telefon - Philips Savvy, mislim da je tada koštao oko 100 DEM, davne 2000te. U to vreme, Alcatel DB mi se mnogo sviđao, ali je bio duplo skuplji :-)

Sećam se isto da sam MTS karticu kupio kod nekog lika za 65 DEM. Taj broj i dan danas koristim :-)

Prvi smartphone - Sony Ericsson M600i. Bio zanimljiv telefon...

Elem, neki dan sam učestvovao na nekoj prezentaciji u Nemačkoj. Neizbežno, neki su mobilne telefone držali na stolu. Uglavnom, skoro sve su bili "obični" telefoni.

Šta hoću da kažem - za posao, smart phone je robija (mail, whatsapp itd).

Pozdrav.

elmin

pre 7 godina

imao sam ovaj soni-ericson w810i ,secam se da sam ga tada platio 150 eu mozda 2008 god. bio je to mocan telefon toga vremena. secam se da sam mu zakovao merac za sms poruke poslao sam preko 66000 sms porukica. eh kako vrijeme leti

srb

pre 7 godina

svako ko je ziveo i koristio telefone u eri pre smartfona moze da da svoju listu i da pomene mnoge legendarne telefone tog vremena. Obozavam ovakve tekstove koji me vrate u to vreme

dzigi

pre 7 godina

Evo već osma godina za moju Nokiju E66. Slajder telefon, verovatno ni inženjeri nisu predvideli ovoliko otvaranja i zatvaranja, neka je samo 20x dnevno pa računajte.
Al' moraću uskoro na neki smart da pređem, ukinuli su Skype, od iduće godine i WA.

Carl

pre 7 godina

Sony Z5 Nokia 6150 Samsung SGH-600 Siemens SL45 Ericsson 688 ...

Alcatel,Bosch,Sagem,Sharp,LG,...

Nije baš da Samsunga nije bilo,i tada je bio inovativan i opasan konkurent nego tema je opskurna
pozdrav

Ra

pre 7 godina

Vreme kada IT sektor nije prodavao maglu. Uz to sto je svaki telefon imao drugaciji dizajn, svaki je imao i unikatne opcije, aplikacije i autentican dizajn UI-a. I tada je manje vise svaki telefon radio isto kao i neki drugi, ali uz potpuno drugaciji dozivljaj prilikom koriscenja. Bili su daleko od idealnih, prilicno limitirani i zaista glupi u poredjenju sa danasnjim, ali su imali svoju draz koju proizvodjaci vise ne znaju ili ne zele "da ucitaju" u pametne telefone.

Nikola

pre 7 godina

U periodu od 2005 pa do negde 2008/2009 je bilo zlatno doba mobilne telefonije. Koliko je samo u tom periodu izaslo razlicitih telefona koji su svi bili kvalitetni i svaki je bio razlicit i po necemu se izdvajao. Kad se samo setim Sony Ericssona i T,K,W serije, kakve su to masine bile! Pa onda Nokia sa N,E, 6xxx , 8xxx serijom, pa Samsung sa slide tefonima......da ne nabrajam sad sve. Nostalgija!

marko

pre 7 godina

Nokia N-82, xenon blic, 5 mega piksela, fotografije fantastične. Pitam se da li će neko da se seti, da ugradi xenon blic na današnje smartfone.

viski sa (H)ledom

pre 7 godina

Eh davna vremena. N95 verovatno najbolji svih vremena, ako se posmatra prema svojoj konkurenciji tih godina. Danas je buljuk telefona sa karakteristikama - tu negde.
Jedino što je bilo potrebno dodatno uraditi na njemu je - otvoriti ga i zalemiti nekoliko centimetara bakarne žice kao GPS antenu. Nakon te intervencije brže je hvatao satelite nego današnji telefoni.
Pitam se zašto danas niko ne postavi onu malu klapnicu za zaštitu kamere kao što je imao N95?

što se izgleda tiče - ukusi su različiti - 8210 je bio baš šmeker.(doduše malo je "cvrčala" plastika). Neki dan na e-bay pogledam solidne polovne - cene su mu za neverovanje - 50 pa na više evra!

Koliko se secam

pre 7 godina

Meni je Nokija bila preskupa u to vreme. Uvek sam pazario Simens. Sad nema ni jednih, ni drugih. Na Nokijama Snake, na Simensu zarazna Stack Attack...

realno

pre 7 godina

Naslednik od N95 je N95 8gb. Telefon moze da se i dalje bori koliko toliko sa novijim od sebe toliko o kvalitetu i krakteristikama istog.
(nokia do tokija, 20. avgust 2016 11:28)

Nasljednik je N96. Nokia N95 8GB je u odnosu na ''običnu'' imala internu memoriju 8GB dok nije mogla da primi memory karticu. Obična je s druge strane imala manju internu memoriju ali je podržavala memorijsku karticu do 8GB. Inače imao sam ovu ''običnu'' identičnu kao na slici i to 2008.g. kada je bila pojam, a dobio za rođendan. Nije bilo šansi da je sebi kupim sam.

Frenki Beleven

pre 7 godina

@nestasni ljubitelj
Mozda si ti imao takvo iskustvo, ali prvi put cujem da je nekom baterija crkavala za to vreme. Imao sam dve 3310 i jednu 3330 bez takvih problema. Signal uvek, baterije drzale par dana osim kad su bile na izdisaju. Cak sam imao plavo pozadinsko na jednoj umesto zelenog, znas koji hit u to vreme lol :)

netko

pre 7 godina

a moj razr i dalje radi...

neki dan probo jer je moj super mega giga android morao u servis.

jedino se baterija pogubila vremenom, ali svoe radi kao prvog dana kad sam ga kupio.

XXS-iq

pre 7 godina

1. NOKIA 1610 dobar izdrzljiv telefon sa dobrim dometom – dobi sam ga kao zamenu za NOKIU 2110 (nova neispravna) ali ogroman, posle 2-3 dana sam dobio kao zamenu
2. ERICSSON 628 prvi mali telefon, sa jednim redom ekrana, tako da pisanje poruka je bilo skoro nemoguce, bilo mi je drago sto kad sam potpisivao ugovor nije bio dostupan.
3. NOKIA 2110 skoro isti kao 1610 ali manji – prvi pravi MOBILNI telefon – staje u dzep imao je domet cak i iz sklonista, uvek je isao na put
4. “Daljinac” mislim audiovox – bez spoljne antene mislim da je to poslednji telefon koji je mobtel delio kao obavezan uz ugovor – kraj 96. Ako vidis predajnik imas domet, ako ne nemas, ali je mogao da stane u zadnji dzep.
5. NOKIA 3210 prvi “zenski” telefon bez antene ali koji je super radio 1997
6. Motorola V2288 imao je FM radio, i 3 silikonske futrole i radio i sa obicnim baterijama 1998
7. ERICSSON R310 AJKULA ili NOSONJA ili BATIĆ – fenomenalan telefon za gradiliste i skijanje
8. motorola neka majusna uzasno skupa ko pola dlana
9. NOKIA 8100 “MATRIX” odlican telefon ali iako je divno mogao da stane u zadnji dzep kad sednes polomis slajder vratanca, na kraju sam ih sam menjao
10. NOKIA 7600 preklapaca prvi pravi fensi zenski telefon – ali ocajnog kvaliteta.

XXS-iq

pre 7 godina

11. NOKIA 6600 imao je symbiam i čak VGA kamericu na kojoj si cak mogao i da razaznas ko je na slici-odlican telefon po meni prvi smartfon
12. SONZ ERICSSON K750i prva zaista dobra kamera u klasi tadasnji kompaktnih fotoaparata kratko sam ga koristio, i zamenio sa 800i za slicne pare.
13. SONZ ERICSSON K800i isti kao 750 ali sa vecim i boljim ekranom, odlicnim blicom i odlicnom stabilizacijom slike uglavno bolji od nekih compacta trajao je do raspada tastature, a fotke su i sada “gledljive”
14. NOKIA N93- opticki ZOOM 3x, snimljen je i prvi dugometrazni film sa njim (sa 3 NOKIE), kupi ga povoljno, a prodao dobro.
15. LG preklapace sa kamerom koja rotira, solidni telefoni dugo sam ih koristio (3kom)
16. HTC sensation (mislim XL) kupio napolju prodao ovde skupo – savrsen telefon za 2011. a od tada je postalo dosadno jer kad si gledao da li ti se telefon svidja u stvari gledas skrin sejver(SKIN), a svi su uglavnom isti osim


17. NOKIA 808 – fenomenalna kamera mozda najbolja ikada (do panasonic CM1 koji nisam probao) kao telefon krs, kao fotoaparat super
18. NOTE II beli “keramicka plocica” i sada radi odlicno, a posebno je super GPS na njemu. za iGO je i dalje najbolji QHD skin u iGO malo seca
19. XPERIA Z1 – najbolja kamera u obicnom telefonu i sada se nosi sa svima osim Z5 Premium kamerica bolja od svih kompakta, Z2 (dodat 4K video i bolji ekran)
20. S4 ZOOM za 15 dana posedovanja milon fotki (fotoaparat koji nosis stalno) dodje mi da ga ponovo kupim za ispod 100E

svetionicar

pre 7 godina

Alcatel Easy DB, Sony-Ericson k800i i Nokie 3310 i 5210.
Beskrajne baterije, lakoća rada (SE je imao problem sa joystickom i prašinom) i stabilan signal.

Ovo sad je lepo, boje, video, muzika, internet, YT... ali ne smem da zaboravim da pre spavanja napunim telefon ili ništa od posla sutra :(

jungula bungula

pre 7 godina

jedan od najboljih je bio k750i, dobra kamera, dobra muzika, plus je imao led diodu sa fabrickom opcijom da se dioda koristi i kao blic i kao lampa. A k800 kad je izasao, imao je pravi blic kao fotoaparati i vrhunske performanse za to vreme. Cak je bila i opcija da se vrlo lako u njega ubaci operativni sistem od walkman modela pa je onda imao i vrhunski zvuk, posto hardverakih razlika od njih nije imao..

да да

pre 7 godina

О овим телефонима говорите као да су нека давна прошлост и као да је срамота користити их и данас?!? А ако мало боље погледате понуду мобилних телефона свих битних играча видећете да и даље имају пуно модела у овим не-смарт категоријама и да се они и даље врррло лепо продају ! Веровали или не има пуууно људи којима једноставно не треба смарт телефон, шта ће им ?!?!?

Baron

pre 7 godina

3210 mnogo ozbiljniji od 3310, zavrsna, obrada, materijal izrade, sve sve, 3310 deluje kao krckava igracka od jeftine plastike, 3210 naravno samim tim i izdrzljiviji, inace, imao sam oba

Srba

pre 7 godina

W810 je nista prema k750. To je bio najbolji telefon vremena. Po ceni niže klase imao je isti zvuk kao 2 serija i neverovatnu kameru. Ja imam dodta slika koje sam sa njega uramio u velikom formatu i sve su kristalne. Pravio je bolje fotke od iPhone.

000

pre 7 godina

A Samsung je pre pojave Androida imao poprilicno los softver, koji je radio sporo, secam se npr. Samsung U600, telefon je spolja bas lepo izgledao ali je bio vrlo spor, nije mogla da se slusa muzika i gledaju slike u isto vreme, bilo je otezan pregled slika sa microSD kartice (nema listanja levo-desno), kada je baterija pri kraju pola funkcija na telefonu nije moglo da se koristi a telefon svira na svaka dva minuta itd.

Video sam na internetu skoro njihov model X600, koji je bio vrlo popularan u svoje vreme zbog dobrih melodija, kamere koja je mogla da se okrece da snima napred i nazad, 11 MB memorije sto je bilo mnogo u 2004. Steta sto telefon uzivo nisam video.

M

pre 7 godina

Meni je prva nedoumica bila Nokia 1011 "cigla" ili Ericson 317, informacija nigde, pobedila Nokia sa 4 reda displejom, 317 nije imao ni SMS i od tada uvek Nokia 8110 banana i sve redom, a Symbian je namerno ubijen, kako da vam prodaju "jače, brže, "bolje"".

Maxx80

pre 7 godina

Ja jos koristim w810i. Kazu da sam inadzija. Slike putem kabla ubacujem u laptop i sve to je nekako lepse i smislenije nego neki tamo kapcuri itd. Trudim se da zivim zivot a ne net. Al ne zameram mladjim generacijama sto razmisljaju drugacije. Tako i treba poz.

neutralni felsh

pre 7 godina

a siemens A-35? takozvani digitron bez digitrona, jer je imao samo jedan red za znakove. kad ti dodje sms mora da saltas kursor udesno da bi video sve sta pise. kursor? jedno dugme za levo i jedno dugme za desno.
jedan od najruznijih i najrudimentarnijih telefona koji su se ikada pojavili, ali mogu da svedocim da je bio otporniji od tadasnje nokie 3310, ni voda ni udarci mu nisu mogli nista, terao sam ga godinu dana u skoro najburnijem periodu svog zivota. doduse, nije ni imalo mnogo toga da se pokvari ;)
sva sreca da je siemens uskoro napravio odlicni C-45, da povadi stvari. prelep telefon.
uzgred, nokia 6300 bila je remek delo. mnogo sam voleo taj telefon. taman da ne kaze drug badjura da ne volim nokiju ;)

Surovi

pre 7 godina

О овим телефонима говорите као да су нека давна прошлост и као да је срамота користити их и данас?!? А ако мало боље погледате понуду мобилних телефона свих битних играча видећете да и даље имају пуно модела у овим не-смарт категоријама и да се они и даље врррло лепо продају ! Веровали или не има пуууно људи којима једноставно не треба смарт телефон, шта ће им ?!?!?
(да да, 22. avgust 2016 16:50)
Ne zaboravi da danasnji dumb telefoni,daleko su od starije generacije za nekoliko svetlosnih godina,pocevsi od hardvera,do softvera koji je u njima i koji im omogucava mnostvo stvari koje ranije nisu bile moguce.
3g je jedna od novina,kvalitetniji ekrani,brzi procesori,mogucnost surfovanja netom,a da to ne bude bolno iskustvo,solidne kamere itd.....i ono sto je najbitnije,veoma nisku cenu,za veoma pristojan kvalitet