Novi superkompjuter košta 20 miliona evra, a evo po čemu se izdvaja

Superkompjuter će kreirati kompanija Atos za Max Planck, najpoznatiji nemački institut u području prirodnih nauka i tehnologije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2023.

08:15

Novi superkompjuter košta 20 miliona evra, a evo po čemu se izdvaja
Foto: Profimedia

Kompanija Atos, globalni lider na području dizajna i proizvodnje superkompjutera, objavila je da je dobila poverenje Max Planck Društva za kreiranje 20 miliona evra vrednog superkompjutera.

Ono što ovaj novi superkompjuter izdvaja od bilo kojeg drugog postojećeg, je to što će ga po prvi put pokretati najnovija, četvrta generacija AMD EPYC procesora, poznatog pod kodnim imenom "Genoa".

Ovi moćni procesori, zasnovani na najnaprednijoj "Zen4" mikroarhitekturi, biće upareni s novom generacijom specijalizovanih AMD akceleratora, Instinct MI300A.

Nova generacija AMD-ovih procesorskih jedinica ići će na novu generaciju Atos platforme, BullSequana HX3000. Novi superkompjuter će stići u kompaktnoj veličini od samo deset "rackova" ispunjenih sa 768 procesora i 192 akceleratora.

Predviđene performanse, nakon pokretanja i optimizacije, trebalo bi da budu tri puta veće po maksimalnoj snazi u poređenju s postojećom instalacijom superkomjutera u Max Planck Društvu. To znači da su očekivanja u rasponu od ~35 PetaFLOPS. Poređenja radi, postojeća instalacija superkompjutera koristi 136.960 Intel Xeon procesora i 128 Tesla i Quadro GPU-a za postizanje 11,4 PetaFLOPS-a.

Ervin Laure, upravnik Max Planck Društva ističe da računarska snaga potrebna za naučno istraživanje neprestano raste. "Vidimo nesmanjenu potrebu za računarskim kapacitetima visokih performansi. Želimo da pružimo najbolju moguću podršku našim istraživačima u njihovom radu i stoga smo odlučili da modernizujemo naš računarski kompleks visokih performansi. Novo rešenje će sigurno ispuniti naše zahteve i još jednom unaprediti nauku u ogromnim skokovima", rekao je Laure.

Trenutno najbrži superkompjuter jeste Frontier, a nalazi se u Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge (ORNL) u SAD-u. Superkompjuteri se koriste za najzahtevnije obrade podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: