Tehnopolis

Sreda, 05.07.2023.

15:45

Meduza krade podatke, pošteđeni su samo neki korisnici

Istraživači iz firme Uptycs primetili su novi malver na forumima mračnog interneta i Telegram kanalima. Reč je o malveru Meduza Stealer koji inficira uređaje korisnika Windowsa sa kojih krade podatke.

Izvor: Informacija.rs

Meduza krade podatke, pošteđeni su samo neki korisnici
Foto: Suttipun / Shutterstock.com

"Meduza Stealer ima jedinstveni cilj: sveobuhvatnu krađu podataka", kažu istraživači. "On krade aktivnosti pregledanja korisnika, izdvajajući široku lepezu podataka vezanih za pregledač".

To uključuje akreditive za prijavu, istoriju pretrage, i ranjive ekstenzije kao što su kripto novčanici, menadžeri lozinki i 2FA ekstenzije.

Pored toga, Meduza može da prikuplja različite sistemske informacije sa zaraženih uređaja, uključujući naziv računara, geo lokaciju, informacije o procesoru, grafičkoj kartici, IP adresu, detalje o operativnom sistemu, rezoluciju ekrana, skrinšotove itd.

Malver prikuplja podatke iz 19 menadžera lozinki, 76 kripto novčanika, 95 veb pretraživača, Discorda, Steama, sistemske metapodatke, listu instaliranih igara i druge podatke.

Od napada Meduze trenutno su pošteđeni samo korisnici iz deset zemalja Zajednice nezavisnih država (Rusija, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan) i Turkmenistan.

Malver se reklamira i distribuira na forumima mračnog veba kao što su XSS i Exploit.in i preko Telegram kanala. Mesečna pretplata za malver iznosi 199 dolara, za tri mesesa 399 dolara a doživotna licenca košta 1199 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: