Linux će profitirati od MS-Nokia saradnje

Bliska saradnja Nokije i Microsofta mogla bi naterati manje proizvođače telefona da se okrenu alternativnim platformama, nadaju se iz LiMo fondacije, a to bi moglo doneti korist Linux mobilnoj platformi.

Podeli

Fondacija Limo, osnovana januara 2007. godine, a čiji osnivači su kompanije Motorola, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic Mobile Communications, Samsung Electronics i Vodafone, nada se da će im partnerstvo Microsofta i Nokije, doneti korist.

Morgan Gilis, koji se nalazi na čelu ove fondacije, rekao je za Rojters da sada, kada se Microsoft i Nokia povezuju, a Android postaje sve zastupljeniji, ostali proizvođači će morati da potraže druga rešenja kako bi izbegli neuspeh, praveći paralelu sa pojedinim proizvođačima računara koje je zadesio takav scenario.

Po njegovom mišljenju, novo partnerstvo odlično je i za Microsoft, ali je neizvesno za Nokiju. Inače, odmah nakon što su informacije o partnertsvu objavljene počela su nagađanja o finansijskoj strani, a izvršni direktor Nokije, Stiven Elop, govoreći o tome koliko će Nokia od ove saradnje profitirati, rekao je da se radi o milijardama.

Osvrt na Nokia - Microsoft situaciju dolazi u momentu kada je fondacija predstavila najnoviju verziju svoje mobilne platforme bazirane na Linuxu - LiMo 4, a prvi uređaji na ovoj platformi očekuju se u drugoj polovini godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.