Kraj jedne ere: MP3 je mrtav

Digitalni audio format koji je promenio način slušanja muzike u svetu zvanično je mrtav - MP3 odlazi u istoriju. Format je i doslovno proglašen mrtvim i to ne od analitičara, novinara ili korisnika, nego od onih koji su ga i stvorili.

Tehnopolis

Izvor: gizmodo.com, zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 15.05.2017.

13:49

Kraj jedne ere: MP3 je mrtav
Thinkstock

Nemački Fraunhofer Institut, koji je 1995. godine lansirao novi format tonskog / muzičkog fajla, na svom sajtu je objavio da je sve što je u vezu sa MP3 formatom ugašeno. Povratka nema, MP3 je i službeno napušten od strane razvojnog tima koji je sve ove godine stajao iza njega.

Upotreba MP3 formata neće prestati, kada su krajnji korisnici u pitanju, ali će vremenom i sa njihove strane biti zaboravljen. Razlog njegovog kraja je jednostavan. Objašnjenje je dao direktor odeljenja koje je u Fraunhofer Institutu radilo na MP3 formatu Bernhard Gril:

"Postoji bolji i kvalitetniji format. To je AAC ili Advanced Audio Coding format, koji je praktično postao standard kada je u pitanju digitalni muzički zapis ili muzička video podloga, bilo da govorimo o računarima ili mobilnim uređajima". Prema njegovim rečima, AAC je u odnosu na MP3 "ima mnogo bolji učinak i daleko veču funkcionalnost".

Zanimljivo je da je Fraunhofer Institut pomogao u razvoju AAC formata i njegovom unapređenju do nivoa na kome je danas, pa bi se moglo zaključiti da su nemački programeri i Fraunhofer Institut zapravo kumovali celoj situaciji.

Svoje zlatne trenutke MP3 format je doživeo krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. MP3 je tada postao standard, a dodatno se proširio upravo zahvaljujući iPodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: