Opasne teorije zavere kruže internetom: "Kao parazit su, truju vam život"

U malom gradu na severu Nemačke, lokalni jaht klub više nije ono što je bio. Mnogi od članova, uglavnom sredovečni muškarci, uvučeni su u teorije zavere pokreta QAnon - da je koronavirus podvala koju su smislile tajne elite i da će predsednik Donald Tramp spasiti svet od mahinacija "duboke države".

Tehnopolis

Izvor: B92, CNN

Petak, 09.10.2020.

12:44

Opasne teorije zavere kruže internetom:
Foto: depositphotos/steveheap

Prihvatili su i druge delove ideologije QAnona u Nemačkoj. Tu spada i isticanje zastave predratnog Nemačkog rajha, koja je popularna među neonacistima, i lažno uverenje da je nemačka kancelarka Angela Merkel nekada bila špijun Službe bezbednosti Istočne Nemačke, pa će zato uskoro biti uhapšena.

Ovakve teorije, i njima slične, tokom godine brzo su se proširile društvenim mrežama.

Zbog toga je Facebook odlučio da preduzme drastične mere za suzbijanje uticaja QAnona na svojoj platformi, pa je nedavno najavljeno da će se uklanjati sve Facebook stranice, grupe i Instagram nalozi organizacije QAnon, čak i ako ne sadrže nasilni sadržaj.

Sin jednog od članova QAnona, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za CNN da njegov otac sada veruje da je pandemija koronavirusa spletka, ali i da bi mogao da se "uvuče u još čudnije teorije zavere".

On je objasnio da su, u jednom trenutku, članovi jaht kluba "razvili" zastavu neonacističkog pokreta Rajhsburger, čiji sledbenici negiraju Holokaust, i prodružili se QAnon organizaciji. Bili su i na berlinskom protestu protiv karantina u avgustu.

Inače, organizacija QAnon je počela sa radom u SAD. U oktobru 2017. godine, anonimni korisnik koji se naziva Q, objavio je na 4chan-u seriju zagonetnih poruka. Te poruke su postale poznate kao "Q Drops", a kada se dešifruju, prikazuju raznorazne teorije zavere.
Foto: GettyImages/Octavio Jones/Stringer
"Kao parazit"

Viktor, mladić iz Rusije koji nije želeo da koristi svoje pravo ime, bio je jedna od ranih QAnon pristalica. Kada je imao oko 20 godina, živeo je u Nemačkoj, i naišao je na "PizzaGate", teoriju zavere koja je tvrdila da je jedna picerija u Vašingtonu zapravo paravan za trgovinu dece koji vodi Hilari Klinton.

Neki bi fenomen QAnona mogli da odbace samo kao onlajn paranoju neke nebitne grupe ljudi, ali i te kako ima stvarne posledice. Tako je, na primer, 2016. godine jedan mladić iz Severne Karoline ispalio tri hica u ovu piceriju koja je bila navodni centar PizzaGate zavere.

"Ne znam kako sam se uvukao u sve to", rekao je on, navodeći da je PizzaGate bio samo početak. Za čas je upao u "zečju rupu" teroija zavera, razvijajući netrpeljivost prema feminističkim, liberalnim i LGBTQ aktivistima.

Viktor kaže da, šro je više bio uvučen u QAnon, to je više bio besan.

"To vam truje svakodnevni život do te mere da više ne možete da održavate zdrave odnose sa ljudima. Zavere vam polako zamenjuju ličnost. Kao parazit su na vama, samo o tome razmišljate", objasnio je Viktor.

Velike tehnološke kompanije i društvene mreže, uprkos svim naporima, i dalje imaju mnogo problema sa suzbijanjem teorija zavera. Taman kada se jedna "ugasi", nekoliko novih se pojavi, a šire se brzinom šumskog požara, svarajući tako potencijalnu opasnost čak i po ljudske živote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: