Bivši šef Gugla upozorava: SAD zaostaje u razvoju AI i nemaju odgovor na ubrzani razvoj Kine

Dok Amerikanci velike svote novca ulažu u vojsku i obranu, Kinezi pametno ulažu u istraživanje i razvoj, veštačku inteligenciju i svoje naučnike.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo

Petak, 28.08.2020.

09:20

Bivši šef Gugla upozorava: SAD zaostaje u razvoju AI i nemaju odgovor na ubrzani razvoj Kine
Ilustracija/Foto: Getty/Alex Wong / Staff

Cilj Kine tokom sledećih godina jeste da postanu dominantan globalni trgovački i privredni centar, a jedan od načina na koji to žele da postignu je velikim ulaganjem u istraživanje i razvoj veštačke inteligencije. Njihove planove treba shvatiti ozbiljno, upozorio je ove nedelje nekadašnji CEO Googlea Erik Smit, dodavši da će kineski napori i ulaganja kroz sledeće godine rezultirati s boljom ekonomijom i privredom, s više ulaganja u istraživanje i razvoj, širom primenom tehnologije i snažnijom računarskom infrastrukturom u odnosu na SAD.

Za razliku od njih, SAD nemaju dugoročni plan za pobedu u AI trci, ne finansiraju dovoljno projekata i istraživanja te trenutno ulažu najmanji udeo BDP-a u naučna istraživanja i razvoj još od vremena pre lansiranja Sputnjika. Dok u naučna istraživanja ulažu samo 0,7 posto BDP-a, za obranu troše čak 3,4 posto BDP-a, što dovoljno govori o njihovim prioritetima, piše Fast Company.

S druge strane, Kinezi godinama ulažu veliki novac u svoje naučnike i istraživanja i razvoj veštačke inteligencije, što bi im u budućnosti trebalo itekako da se isplati. Iako Šmit kaže da ne podržava kineski model razvoja AI, a to je vizija visokotehnološke autokratije koja je nekompatibilna s američkim načinom života, kaže da ga ipak treba ozbiljno prihvatiti jer je država "pametno vođena" i "prestićiće Ameriku na brojne načine".

Ako Amerikanci zaista žele dugoročno da se bore s Kinom na polju veštačke inteligencije, potrebne su velike promene - i to veoma brzo. Te promene uključuju dugoročnu strategiju i planiranje, ali i povećanje finansiranja projekata u vezi sa istraživanjem veštačke inteligencije. Smatra da bi potrošnja na istraživanje i razvoj AI-a trebalo udvostručiti tokom sledećih pet godina, prenosi Zimo. Povećano finansiranje moglo bi da motiviše fakultete i druge naučnike na razvoj inovacija i tehnologija te proizvoda koji bi mogli da promene svet.

Jedino tako - čistom inovacijom, a ne uvođenjem carina i zabranama (što je taktika na koju se oslanja američki predsednik Donald Tramp), SAD će ostati ispred Kine i ostalih država jer, kako je to slikovito opisao Šmit, najbolja strategija za uspeh je trčati brže od svojih konkurenata i ostaviti ih iza sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: