Srbija dobija aplikaciju za praćenje zaraženih: Koje podatke koristi i ko će njima da upravlja?

Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom zasnovanu na dva principa - dobrovoljnosti i solidarnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ELEPHOTOS
Foto: depositphotos/ELEPHOTOS

To je danas izjavio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

"Aplikacija, koja bi prema najavama nadležnih uskoro trebalo da zaživi, a čiji je radni naziv Covtakt, neće koristiti nikakve podatke o ličnosti, već korisnički ID koji bi maksimalno trebalo da zaštiti privatnost svakog pojedinca", rekao je Marinović za Tanjug.

On je dodao da su predstavnici njegove kancelarije razgovarali sa ljudima iz vladine kancelarije za IT o tome šta bi tebao da se uradi da rad aplikacije bude u skladu sa zakonom, da ne narušava privatnost i podatke građana, a da ostvari svrhu.

Prema njegovim rečima, ideja je da se koristi samo korisnički ID jedinstven za svakog pojedinca, kao i da se pravi razlika između zaraženog i ostalih.

"Kada bi osoba dobila informaciju da je pozitivna, ponudili bi joj da instalira aplikaciju", rekao je Marinović, i dodao da bi pored principa dobrovoljnosti, uvođenje i rad aplikacije trebalo da bude zasnovano na pricnipu i solidarnosti.

To znači da bi svi građani, prijatelji, rođaci, koji takođe imaju aplikaciju, bili obavešteni o kontaktu sa zaraženom osobom u poslednjih 14 dana i da su najmanje 15 minuta bili u blizini pozitivne osobe.

Ne koristi se GPS

Aplikacija će biti zasnovana, kako navodi, na blutut tehnologiji, što znači da neće prikupljati podatke o GPS lokaciji, već je ideja da se na osnovu blizine dva mobilna sa aplikacijama utvrdi da li je kontakt bio blizu i koliko je trajao kako bi se znao stepen rizika.

Marinović je rekao da treba razgraničiti i ko će rukovoditi podacima - za sada je to Institut za javno zdravlje. Trebalo bi odrediti i gde će se čuvati podaci, kakva je mogućnost brisanja aplikacije, i tako dalje.

"Verujem da će aplikacija biti vrlo brzo, jer su i zemlje u regionu počele - Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, kao i druge zemlje u nekima je malo više invazivno praćenje lokacije kretanja", rekao je Marinović.

"Uspešnost zavisi od masovnosti, da aplikaciju preuzme 50 do 60 odsto ljudi", rekao je Marinović.

Zanima nas i šta vi mislite. Da li biste instalirali ovu aplikaciju na svoj mobilni telefon, u slučaju da vam stigne takvo obaveštenje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu