Fejsbuk: Otkrili smo rusku kampanju širenja dezinformacija

Američka kompanija Fejsbuk je saopštila da je otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži u protekle dve godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fejsbuk je o tome, kako je saopšteno, obavestio američke vlasti koje istražuju navodnu umešanost Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

"U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dve godine, zaključno sa majem 2017. godine", saopštila je ta društvena mreža.

Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Mileru, koji nadzire istragu o navodnoj umešanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Plaćeni oglasi su korisnike usmeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže.

"Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka", navodi se u saopštenju Fejsbuka.

"Ti nalozi su sada ugašeni", izjavio je direktor Fejsbuka za bezbednost Aleks Stamos.

Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Fejsbuka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD.

strana 1 od 50 idi na stranu