Šta se u Srbiji tražilo na Webu?

Popularni domaći pretraživač Pogodak! kreirao je liste najtraženijih pojmova u 2007. godini, a listu pojmova koji su u Srbiji doživeli najveći rast interesovanja izdao je i najpopularniji internet pretraživač Google.

Priredila: Jasna Ćosović
Izvor: B92, Personal Magazin

Izvor: B92

Subota, 15.12.2007.

10:41

Default images

Nedavno smo pisali o listama najtraženijih pojmova u 2007. godini koje su objavili Google i Yahoo!. Slične liste, koje se tiču domaće internet scene, upravo je napravio i domaći pretraživač Pogodak na osnovu upita koje su unosili njihovi korisnici tokom ove godine. Liste nam je ljubazno prosledio Bojan Rendulić, direktor Pogotka.

Lista deset najtraženijih pojmova u 2007. godini prema pretraživaču Pogodak izgleda ovako: 1) horoskop, 2) sex, 3) veliki brat, 4) bingo, 5) erotske priče, 6) posao, 7) oglasi, 8) polovni automobili, 9) ceca, 10) toše proeski. Dakle, moglo bi se zaključiti da ljude sa naših prostora najviše zanima kakvu će im budućnost doneti zvezde. Ako eliminišemo generalne pojmove možemo videti da su najtraženiji bili podaci o TV serijalu “Veliki Brat” i igri na sreću “Bingo”. Pored toga u prvih deset su i imena dve osobe: srpske folk zvezde Cece i tragično preminulog Tošea Proeskog. Listom najtraženijih osoba ženskog pola dominiraju domaće pevačice. Kompletna lista izgleda ovako: 1) Ceca, 2) Marija Šerifović, 3) Suzana Mančič, 4) Seka Aleksić, 5) Rihanna, 6) Severina, 7) Ivana Jordan, 8) Dara Bubamara, 9) Sanja Stojanović i 10) Nataša Miljković. Kao elemente raznolikosti izdvajamo petu poziciju Rihanne i desetu poziciju novinarke Nataše Miljković.

Izrazita traženost domaćih pevača vidljiva je i na listi najtraženijih osoba muškog pola u 2007. godini: 1) Toše Proeski, 2) Novak Đoković, 3) Dženan Lončarević, 4) Saša Kovačević, 5) Željko Joksimović, 6) Zdravko Čolić, 7) Milan Stanković, 8) Željko Samardžić, 9) Vlado Georgijev i 10) Sergej Ćetković. Monotoniju liste razbija drugo mesto Novaka Đokovića, jedinog sportiste među najtraženijim osobama bilo ženskog bilo muškog pola Zanimljivo je da se na top-10 listama ne pojavljuje ni jedan glumac ni političar. Lista natraženijih muzičkih izvođača manje-više predstavlja miks dve prethodno predstavljene liste. Ipak, na listu su dospele i dve grupe: Varvarogenije se plasirao na treće meste, a Beogradski Sindikat na deveto.

Pored ovih, objavljene su liste najtraženijih turističkih destinacija i najtraženijih TV emisija. Što se tiče turizma na vrhu su: Zlatibor, Kopaonik i Tara, a što se tiče TV emisija iza najtraženijeg Velikog Brata nalaze se Bingo i kviz Milioner.
Takođe, posmatrajući koje pojmove su njihovi korisnici najčešće pretraživali u određenim periodima, tim iz pretraživača Pogodak generisao je hronološku listu sedam događaja koji su, obeležili 2007. godinu na ovom pretraživaču. To su:
  • parlamentarni izbori u januaru,
  • izbor za pesmu Evrovizije u maju,
  • koncert grupe Red Hot Chilli Peppers u Srbiji u junu,
  • EXIT festival u julu
  • finale TV šoua „Zvezde Granda” u septembru,
  • pogibija pevača Tošea Proeskog u oktobru i
  • novembarski koncert pevačice Rihanne u Areni.

Google lista za novembar

Zvanični Google podaci zasnovani na detaljnim statistikama pretraživanja govore da su tokom novembra korisnici Interneta u Srbiji najviše povećai interesovanje za mobilnim telefonima kojima je pala cena, zatim servisnim informacijama različitog karaktera i uputstvima iz pravopisa za srpski jezik.

Lista koja pokazuje najveći rast interesovanja, tokom prošlog meseca, u Srbiji izgleda ovako:

1. nokia 6288
2. DIF
3. web design
4. majdanpek
5. aerodrom
6. procreditbank
7. mozzila
8. nokia 6630
9. pravopis
10. iPhone

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: