Istraživanje otkriva da li su vaši lični podaci ugroženi tokom servisiranja računara

Većina onih koji pružaju usluge servisiranja računara nema nikakvu politiku privatnosti ili kontrole kako bi zaštitili lične podatke vlasnika uređaja od "njuškanja" od strane tehničara.

Izvor: B92, bug.hr

Ponedeljak, 12.12.2022.

15:45

Istraživanje otkriva da li su vaši lični podaci ugroženi tokom servisiranja računara
Foto: Preechar Bowonkitwanchai / Shutterstock.com

Istraživači sa Univerziteta Gvelf u Ontariju, Kanada, ispitali su prenosive računare popravljene u lokalnim radnjama za servis. Podaci su pokazali da su tehničari sa šest lokacija pristupili ličnim podacima i da su dve radnje takođe kopirale podatke.

"Ako ste svoj uređaj predali kompaniji za servisiranje i omogućili im pristup pomoću svog bezbednosnog PIN-a, oni mogu da pristupe svemu što nije dodatno ograničeno na vašem uređaju i da kreirajui kopije podataka", rekao je stručnjak za sajber bezbednost Džoš Smit za Lifewire.

Istraživanje je pokazalo da su korisnici uprkos svojoj zabrinutosti za lične podatke slali svoje uređaje na servis jer su i sami želeli da ponovno dobiju pristup svojim podacima, a koji im je bio onemogućen zbog neispravnog uređaja.

Autori istraživanja pozivaju na akciju proizvođače uređaja, programere OS-a, servisere i regulatorna tela da preduzmu odgovarajuće mere za zaštitu privatnosti kupaca.

Takođe navode da je podatke moguće zaštiti i korišćenjem servisa kao što su iCloud, Google Drive, Microsoft OneDrive i drugih usluga u oblaku za čiji pristup je potrebna dodatna prijava u obliku lozinke ili otiska prsta.

Na taj način podaci mogu ostati zaštićeni dok je uređaj na servisu, a vlasnik im može pristupiti s bilo kojeg drugog uređaja bez straha od neovlašćenog pristupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: