Kina postavlja svetski rekord – 6G daleko brži od 5G

Kina je realizovala najbrži svetski prenos u realnom vremenu za teraherc bežičnu komunikaciju (THz) koji je 10 do 20 puta veći od 5G mreža, objavila je Laboratorija Purple Mountain.

Izvor: B92, serbian.cri.cn

Subota, 08.01.2022.

14:12

Kina postavlja svetski rekord – 6G daleko brži od 5G
Foto: Profimedia

Sa domaćim razvijenim bežičnim komunikacionim sistemom od 360-430 GHz, visokotehnološka laboratorija u Nanđingu, glavnom gradu istočne kineske provincije Đangsu, postigla je 6G orijentisanu 100-200 Gbps (gigabita u sekundi) THz u realnom vremenu, prenosi "CRI online".

Glavni istraživač laboratorije Jou Siaohu ukazao je da su teraherc tehnologije prenosa fundamentalne za 6G mreže i da će se široko koristiti za realizaciju bržeg prenosa i u aplikacijama novog tipa kao što su AR, VR i metaverzum.

"Štaviše, teraherc tehnologije se takođe mogu u velikoj meri koristiti u komunikaciji u svemiru i između satelita i da bi se na kraju realizovala integrisana komunikacija svemir-zemlja-more", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: