Da li predstavljanje iPhone 14 serije označava kraj SIM kartice?

Apple je ovih dana predstavio svoju novu iPhone 14 seriju koja u mnogim segmentima podseća na prošlogodišnje modele. Osim nekih manjih nadogradnji, najvažnija promena koju bi korisnici trebalo da primete je da iPhone 14 više nema slot za SIM karticu.

Tehnopolis

Izvor: B92, PCChip

Petak, 09.09.2022.

15:20

Da li predstavljanje iPhone 14 serije označava kraj SIM kartice?
Foto: Yalcin Sonat / Shutterstock.com

Tehničke specifikacije za iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max pokazale su da navedeni uređaji više nisu kompatibilni s fizičkim SIM karticama i da umesto toga imaju podršku za dual eSIM.

Ovo je veoma važan trenutak u mobilnoj industriji jer izgleda da će proizvođači Android telefona ovu novinu prihvatiti i lako bi se moglo dogoditi da će slot za SIM karticu na koji smo svi navikli polako zamreti i zameniće ga eSIM. Verujemo da će se ovaj trend desiti tokom sledećih nekoliko godina.

Nije tajna da Apple u svojoj prošlosti ima trenutke u kojima su se napuštali standardi i zamjenjivali su se novim. Ulaz za slušalice je jedan od najboljih primera s kojim je kompanija hrabro zakoračila u moderno vreme i pre šest godina napustila tada neizostavni deo svakog pametnog telefona, piše PC CHIP.

U to vreme su kupci i proizvođači u svojim komentarima ismevali Appleov potez. Mesec dana od Appleovog ukidanja ulaza za slušalice, Google je u svojoj prvoj generaciji Pixela zadržao 3.5 mm port, a istu stvar je učinio i Samsung tokom predstavljanja Galaxy S9 serije.

Svi su se zabavljali na Appleov račun, ali već je 2017. došlo je do nagle promene. Te godine su Pixel 2 i 2 XL modeli odbacili ulaz za slušalice i imali su u svom pakovanju USB-C adapter. Samsung je otišao korak dalje i čak je povukao svoje reklame i naknadno je predstavio Galaxy Note 10 seriju bez ulaza za slušalice.

Jedan po jedan brend pametnih telefona započeo je s odbacivanjem podrške za slušalice sa kablom, a Asus, Samsung i neki niskobudžetni brendovi su kod dela svojih modela i dalje insistirali na ulazu za slušalice kao sastavnom delu.

Mnogi stručnjaci najavili su kako će se isti obrazac primeniti na SIM kartice nakon Appleovog predstavljanja iPhonea 14. Verovatno će ostale kompnaije, poput Googlea i Samsunga malo ozbiljnije shvatiti ovu Appleovu hrabru odluku i korisnike Android pametnih telefona sigurno će čekati slične promene jer je to jednostavno tok razvoja SIM kartica.

U nekoliko navrata su postavljena pitanja kompanijama kao što su Google, Samsung, Motorola i OnePlus u vezi planova sa SIM karticama, ali nisu dobijeni nikakvi odgovori.

Hoće li kraj SIM kartica utjecati na korisnike Androida?

Za razliku od ulaza za slušalice, ne očekuje se neka veća reakcija korisnika na verovatni kraj korišćenja SIM kartice.

Svi mi imamo kontakt sa slotom za SIM kartice možda jednom u dve do tri godine tokom korišćenja pa taj deo pametnog telefona gotovo da zaboravljamo.

eSIM će za korisnike sigurno pružiti mnogo bolje, jednostavnije i fluidnije iskustvo. Neće više biti potrebe za nameštanjem SIM kartice u male slotove i isprobavanje da li ona radi. Sada će korisnici dobiti na imejl adrese svoj QR kod za aktivaciju, skeniraće ga i eSIM se može odmah koristiti.

Potrebno je istaći i da eSIM ima neke elemente na koje će korisnici morati da se priviknu. Neki proizvođači će sigurno imati nešto složenija uputstva oko korišćenja eSIM-a i možda će biti potrebno kontaktiranje korisničkih službi kako bi se do kraja sprovela aktivacija, ali za početak upotrebe nove tehnologije potreban je određeni period prilagođavanja.

Od proizvođača telefona zaista zavisi da li će se eSIM koristiti praktično, a Apple je još jednom pravi primer za to. Nedavno je potvrđeno da će iOS 16 biti dostupan od 12. septembra, a sjajan dodatak koji s njim dolazi je mogućnost prebacivanja eSIM-a preko Bluetootha.

Apple je zaista još jednom pokazao kako se nalazi u samom vrhu kad su inovacije u pitanju. Prebacivanje eSIM-a preko Bluetootha zaista zvuči kao veoma lagan postupak, ali ako broj prebacujete s Android pametnog telefona ovo vam neće biti od velike pomoći. Ovde se ponovno radi o činjenici da Apple ima još jednu prednost ako ostanete unutar njegovog sistema i koristite njegove modele pametnih telefona.

Unošenje i korišćenje eSIM-a bi kod Androida moglo potencijalno predstavljati problem kad je kompatibilnost u pitanju. Google je napravio određeni napredak na Androidu 13 u vezi eSIM-a jer je omogućena tzv. MEP funkcija koja dopušta aktivne SIM profile na jednom eSIM-u. Ovo je pomak napred za implementaciju eSIM-a, ali dovoljno je pogledati koliko se samo razlikuju meniji kod Pixela 6 i Samsung Galaxy Z Fold4 modela kada želite da dodate novu SIM karticu u telefon.

Bez obzira na to što će procesi aktivacije eSIM-a biti nešto složeniji, što će Android morati da reši problem izostanka kompatibilnosti različitih modela pametnih telefona i što neki ističu problem sigurnosti kod eSIM-a, svakako nema dileme da je eSIM budućnost mobilne industrije i nemojte se iznenaditi kad na tržištu bude prisutno sve manje telefona s mogućnosti korištenja SIM kartice.

Apple je ponovno započeo proces odbaivanja stare tehnologije koji je možda za neke preuranjen, ali raniji primeri pokazali su da se samo radi o budućnosti pametnih telefona koja nas ionako čeka za godinu ili dve, kada će sve više uređaja imati samo eSIM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: