Erik Gaj najbrži u Kvitfjelu

Kanađanin Erik Gaj pobednik je pretposlednjeg superveleslaloma sezone koji je u okvoru Svetskog kupa održan u norveškom Kvitfjelu.

Izvor: B92 Svet, Norveska
Podeli

Gaj je do prvog trijumfa posle više od tri godine, ujedno drugog u karijeri, došao u vremenu 1:31.95 minuta, ispred Austrijanca Hanesa Rajhelta, dok su domaći skijaš Aksela Lunda Svindala i Tomas Grinenfelder podelili treće mesto. Rajhelt je na kraju imao za dve stotinke slabije vreme, dok su Svidanl i Grinenfelder imali zaostatak od 31 stotinke.

Tokom gotovo cele trke u vođstvu se nalazio Rajhelt, a kada je na stazu izašao pobednik subotnjeg spusta Didije Kuš mnogi su očekivali da će upravo on nadmašiti Austrijanca. Uprkos dobrom startu i prednosti od skoro sekunde na polovini staze Švajcarac je u poslednjem delu pogrešio, promašio kapiju i ostao bez plasmana.

Ipak, upravo Gaj je bio taj koji je jedini uspeo da pretekne Rajhelta. Kanađanin, koji je u subotu bio deveti u spustu, je na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru bio peti u toj disciplini, a isti plasman ostvario je i u superveleslalomu.

Očigledno je da bih želeo da sam ovakav rezultat ostvario na Olimpijskim igrama, ali nekad imaš sreće, a nekad ne. Mi, Kanađani, smo bili pod velikim pritiskom, mnogo se od nas očekivalo na Visleru“, rekao je Gaj.

Iza Gaja, Rajhlta, Svindala i Grinenfelera na pretposlednjem superveleslalomu sezone našli su se redom Austrijanci Mario Šrajber, Mihael Valhofer, Karlo Janka iz Švajcarske i Šveđanin Patrik Jerbin, dok su Kristof Inerhofer iz Italije i Slovenac Ales Goza podeleili deveto mesto.

Austrijanac Benjamin Rajh nalazi se na čelu generalnog plasmana Svetkog kupa sa 1019 bodova, 46 više od drugoplasiranog Janke, pred finale sezone koje će biti održano u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu. U poretku superveleslaloma prvi je Valhofer sa 300 bodova, dok je Svindal drugi sa 254.

Svetski kup se nastavlja 10. marta u Garmišu, a u u četiri dana skijaši će, kao i skijašice, prvo voziti spust, a potom veleslalom, superveleslalom i spust. Za 14. mart je zakazano revijalno takmičenje timova u kojima će učestvovati i skijaši i skijašice.

Rezultati superveleslaloma u Kvitfjelu:
1. Erik Gaj (Kanada) 1:31.95
2. Hanes Rajhelt (Austrija) + 0.02
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.31
3. Tobijas Grinenfelder (Švajcarska) + 0.31
5. Mario Šrajber (Austrija) + 0.32
6. Mihael Valhofer (Austrija) + 0.48
7. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.51
8. Patrik Jerbin (Švedska) + 0.62
9. Kristof Inerhofer (Italija) + 0.77
9. Ales Gorza (Slovenija) + 0.77

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Mihael Valhofer (Austrija) 300
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 251
3. Erik Gaj (Kanada) 231
4. Benjamin Rajh (Austrija) 170
5. Karlo Janka (Švajcarska) 168
6. Mario Šrajber (Austrija) 167

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Benjamin Rajh (Austrija) 1019
2. Karlo Janka (Švajcarska) 973
3. Didije Kuš (Švajcarska) 846
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 801
5. Marsel Hiršer (Austrija) 675
6. Ivica Kostelić (Hrvatska) 644