“Smatram da nisam dala svoj maksimum”

Snežana Pajkić Jolović je bivša srpska i jugoslovenska atletičarka i evropska prvakinja.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

13:39

“Smatram da nisam dala svoj maksimum”
Foto: ASS

Va­tre­no kr­šte­nje na ve­li­kim tak­mi­če­nji­ma ima­la je 1985. godine ka­da je de­bi­to­va­la na Evrop­skom ju­ni­or­skom pr­ven­stvu.

Go­di­nu da­na ka­sni­je sti­gla je i pr­va me­da­lja, na pr­vom Svet­skom ju­ni­or­skom pr­ven­stvu u Ati­ni – bron­za­na.

Time je počeo niz od četiri odličja na velikim takmičenjima u četiri juniorske sezone. Na Evropskom prvenstvu u Birmingemu 1987. okitila se zlatom.

Na Svetskom u Sadbariju 1988. srebrom, a učestvovala je i na Evropskom senioskom prvenstvu, oborivši državne juniorske rekorde na 1.500 i 3.000 metara. Juniorsku karijeru krunisala je još jednim evropskim zlatom, u Varaždinu 1989. Sva ta odličja Snežana je osvojila na 1.500 metara.

Padali su rekordi, nizali se juniorski uspesi i 1990. u prvoj seniorskoj godini najveći izazov bio je šampionat Starog kontinenta u Splitu. Desetak dana pred EP u Sarajevu je prvi put postigla seniorski državni rekord – 4:08,21.

Ona je za zvaničan sajt ASS-a pričala o uspesima.

Šta smatrate vašim najvećim uspehom u atletici?

"To što sam 4 godine za redom osvajala medalje na juniorskim evropskim i svetskim prvenstvima i na kraju sve to krunisala zlatom na seniorskom evropskom."

Da možete šta biste danas poručili vašem mladjem sebi na vrhuncu atletske karijere?

"Da sam trebala da napravim presek i malu pauzu posle svih tih medalja i pritisaka, kako bi se organizam oporavio psihicki i fizički, mislim da bih onda još mogla da dam srpskoj atletici, jer smatram da nisam dala svoj maksimum."

Savet za novu generaciju mladih atletičara?

"Rad i samo rad, preko noći se ništa ne postiže, treba vremena da bi se došlo do uspeha i vrhunskih rezultata kako bi oni bili dugoročni. To je jedini način za uspeh, a uslovi su više nego idealni u odnosu na 80-te i 90-te godine kada sam ja trenirala."

Šta mislite o dobijanju organizacije SP u dvorani 2022?

"Mislim da je to najveći uspeh, čast i pokazatelj da SAS odlično radi na afirmaciji atletike svih ovih godina, ujedno i na promociji naše države", zaključila je Snežana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: