Srbija protiv Portugala i Ukrajine u kvalifikacijama za EP!

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi B sa Portugalom i Ukrajinom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Izvor: PT

Nedelja, 02.12.2018.

11:45

Srbija protiv Portugala i Ukrajine u kvalifikacijama za EP!
Foto: Getty Images

Delegaciju FSS u Republici Irskoj predvodio je predsednik Slaviša Kokeza, a bio je prisutan i selektor Mladen Krstajić.

Pored Portugala i Ukrajine, Srbija je dobila i Litvaniju iz četvrtog šešira, odnosno Luksemburg iz petog.

Reprezentacija Srbije dobila je ujednačenu grupu, reprezentacije Portugala i Ukrajine su veoma dobre, dok bi protiv Litvanije i Luksemburga naša reprezantacija trebalo da ima sigurne bodove.

Srbija je već obezbedila plasman u plej-of i ukoliko ne bude među prva dva mesta u grupi B, igraće u baražu za EP jer je to pravo obezbedila putem Lige nacija.

Kada je reč o ostalim grupama, Hrvatska je upala, na papiru, u grupu po meri jer igraju sa – Velsom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbejdžanom. Bosna i Hercegovina nije imala sreće jer će igrati protiv Italije, Grčke, Finske, Jermenije i Lihtenštajna. Crna Gora će takođe morati da se pomuči da bi se našla na EURO2020. Oni su u grupi sa Engleskom, Češkom, Bugarskom i Kosovom. Makedonija se nalazi u veoma zanimljivoj grupi i imaju dobre šanse da se bore za plasman na EP – Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Letonija.

Nakon grupne faze koja će biti na programu od marta do novembra 2019, po dve najbolje selekcije iz svake od deset grupa će se kvalifikovati na EP koje je na programu na leto 2020.

Preostala četiri mesta će odlučiti plej-of u kojem će učestvovati po četiri tima iz svake od Liga nacija, najbolji po grupama koji nisu izborili mesto na EP.

Evropsko prvenstvo 2020. igraće se u Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Briselu, Bukureštu, Budimpešti, Kopenhagenu, Glazgovu, Londonu, Minhenu, Rimu i Sankt Peterburgu.

Polufinalni i finalni meč će se igrati na londonskom Vembliju.

Tok žreba:

Foto: Getty images
Grupa A: Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora, Kosovo.

Grupa B: Portugal, Ukrajina, Srbija, Litvanija, Luksemburg.

Grupa C: Holandija, Nemačka, Severna Irska, Estonija, Belorusija.

Grupa D: Švajcarska, Danska, Republika Irska, Gruzija, Gibraltar.

Grupa E: Hrvatska, Vels, Slovačka, Mađarska, Azerbejdžan.

Grupa F: Španija, Švedska, Norveška, Rumunija, Farska Ostrva, Malta.

Grupa G: Poljska, Austrija, Izreal, Slovenija, Makedonija, Letonija.

Grupa H: Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija, Andora.

Grupa I: Belgija, Rusija, Škotska, Kipar, Kazahstan, San Marino.

Grupa J: Italija, Bosna i Hercegovina, Finska, Grčka, Jermenija, Lihtenštajn.
Foto: Getty images
12.22 Žreb je počeo!

12.20 – Četiri posebna gosta će pomagati u žrebu: Roni Vilan (Irska), Nuno Gomeš (Portugal), Robi Kin (Irska), Vitor Baija (Portugal).

12.15 – Klasika, trenutno je na programu ceremonija, predstavljane gradova domaćina... Nadamo se da će uskoro krenuti i ono što svi iščekujemo.

12.05 – Program u Dablinu je počeo, ali žreb još nije. Očekuje se da uskoro krene izvlačenje kuglica.

12.00 – Četiri selekcije osvajači grupa Lige A Lige nacija (Portugal, Engleska, Holandija, Švajcarska) su u izvdojenom šeširu i biće smešteni u grupama od A do D u kojima će biti po pet selekcija, kako bi odigrale dva meča manje zbog nastupa na finalnom turniru Lige nacija u junu u Portugalu.

Nakon grupne faze koja će biti na programu od marta do novembra 2019, po dve najbolje selekcije iz svake od deset grupa će se kvalifikovati na EP koje je na programu na leto 2020.

Preostala četiri mesta će odlučiti plej-of u kojem će učestvovati po četiri tima iz svake od Liga nacija, najbolji po grupama koji nisu izborili mesto na EP.
Tanjug/ AP Photo/Peter Morrison/ Sautgejt, selektor Engleske, stigao je u Dablin.
11.50 – Kako bi se omogućilo svim domaćinima EP (Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Škotska, Španija) da se izbore za nastup na EP osvajanjem jednog od prva dva mesta, maksimalno po grupi mogu da budu izvučene po dve od ovih selekcija.

Kada dva domaćina budu izvučena u istu grupu, sledeći će biti smešten u narednu grupu u kojoj ima mesta.

11.45 – UEFA je ograničila i maksimalno dva tima u istoj grupi kada su u pitanju zemlje u kojima tokom igranja kvalifikacija postoji rizik od ekstremnih zimskih uslova, a to su Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Osim toga, zbog velike udaljenosti određenih zemalja, a kako bi se smanjilo opterećenje putovanja, UEFA je uvela i ograničenja za maksimalno dve zemlje u grupi kada su u pitanju one geografski najudaljenije.

Kada je u pitanju Kazahstan, to su Andora, Engleska, Francuska, Island, Malta, Severna Irska, Portugal, Republika Irska, Škotska, Španija i Vels.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

350 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: