Nova vest
Tenis 15

17.4.2024.

8:45

Ovo nije "najgori" Novak

Novak Đoković ima za njega netipičan početak sezone.

Izvor: Tennis 365

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Victor Joly / DPPI

Najbolji teniser sveta je i dalje na čelu ATP liste, na kojoj je započeo 421. nedelju vladavine, ali osećaj nepobedivosti nije kompletan, jer Novak nije navikao da u prva četiri meseca sezone nema osvojenu titulu.

Računajući i Junajted kup, Đoković je od početka sezone igrao na svega četiri turnira.

Na Junajted kupu je stigao do četvrtfinala, da bi u polufinalu Australijan opena izgubio od kasnijeg šampiona, Italijana Janika Sinera.

Propustio je ceo februar, da bi na Mastersu u Indijan Velsu stigao do trećeg kola kada ga je eliminisao Italijan Luka Nardi.

Propustio je Majami, pojavio se prošle nedelje na Mastersu u Monte Karlu gde je opet stigao do polufinala (izgubio od Kaspera Ruda) i trenutno je na skoru 11-4.

I to je sve što se tiče Novakovih bitaka od početka sezone u kojoj se vidi da ima dosta teškoća.

Profimedia

Kritična tačka: Smena trenera

Promenio je u međuvremenu i trenera, raskinuo višegodišnju uspešnu saradnju sa Goranom Ivaniševićem i trenutno je sa njim bivši selektor Dejvis kup tima Srbije, Nenad Zimonjić.

Po završetku turnira u Indijan Velsu, Novak je rekao da se oseća neobično zbog ovakvog početka godine.

"Nema titula ove godine. Na to nisam navikao. Većinu sezone sam počinjao osvajanjem grend slem titule u Melburnu, ili recimo trijumfom u Dubaiju, pa i na nekim drugim turnirima. U redu je, znam da je to deo sporta. Morate to da prihvatite. Nekad pobedite, nekad izgubite. Nadam se da ću osvojiti još neku titulu i nastaviti da se borim. Svaki trofej koji budem osvojio biće sjajan, jer bi tako prekinuo taj ciklus od tri ili četiri turnira na kojima nisam bio ni blizu svog najboljeg nivoa", rekao je Novak.

Ipak, može se reći da je u Monte Karlu napravio određen iskorak, iako je bilo vidno da ima dosta problema, pre svega na fizičkom planu.

Za mnoge je ipak iznenađenje da teniser koji je prošle sezone osvojio tri grend slema i igrao u finalu Vimbldona, još nema pehar u 2024.

Pitaju se da li bi Novak mogao da zabeleži i svoj negativan rekord, da se taj period bez trofeja produži znato dublje u sezoni.

Pola godine bez titule u 2018.

Ovo nije prvi put da je bez pehara od januara do aprila, bilo je i dužih postova.

Podaci kažu da je samo u sezoni 2006. na početku karijere, bio bez titule u prvoj polofini godine.

Tada je u julu osvojio svoj ATP prvenac, na turniru u Amersfortu.

Drugi najduži sušni period zabeležio je 2018. godine.

Poznato je da ga nije bilo na terenu u drugoj polovini 2017. godine zbog povrede lakta, tako da sam povratak na teren nije bio nimalo lak.

Novak je te 2018. godine na prvu titulu u sezoni morao da čeka šest meseci i 14 dana, a ona je konačno stigla u finalu Vimbldona kada je pobedio Južnoafrikanca Kevina Andersona.

Težak start i 2022.

Ni pre dve godine nije išlo glatko. Novak je bez titule bio četiri meseca i 14 dana.

U januaru je imao neprijatnu sezonu deportacije iz Australije, da bi potom izgubio u četvrtfinalu u Dubaiju od Jiržija Veselog.

Pošto nije bio vakcinisan protiv koronavirusa, nije mogao da uđe u SAD, pa je bio prinuđen da propusti masterse u Indijan Velsu i Majamiju.

Pojavio se u Monte Karlu gde je u drugom kolu poražen od Alehandra Davidoviča Fokine.

Andrej Rubljov ga je pobedio u finalu Srbija Opena, da bi u Madridu u polufinalu izgubio od Karlosa Alkarasa.

Post je konačno prekinut na Foro Italiku u Rimu kada je u finalu 15. maja pobedio Stefanosa Cicipasa. 

Fokus na slemovima

Kada se sve sabere, ovaj početak godine možda jeste neobičan, ali nije iznenađujuć, posebno ako se imaju u vidu i činjenice da se bliži 37. rođendanu, ali i da je imao određenih zdravstvenih problema poslednjih meseci.

U Januaru je zakačio virus, imao je određene žalbe i na bolove u ruci, a ne treba zaboraviti da je između turnira imao i poduže pauze.

Sav fokus mu je jasno na slemovima, pre svega na tome da tempira formu za odbranu pehara u Parizu, ali i kasnije tokom leta, na napad na olimpijsko zlato na istom mestu, na Rolan Garosu.

U svakom slučaju, neko ko ima iskustvo poput Novaka, svakako neće paničiti zbog toga što u vitrine nije doneo još pehar u 2024. 

Utisak je da polako gradi formu i da mi je cilj da ona bude na vrhuncu u periodu od maja do kraja avgusta i početka septembra, kada se sve završava odbranom pehara u Njujorku na US Openu.

Prve titule za Novaka u sezoni

2006 – Amersfort (juli)
2007 – Adelejd (januar)
2008 – Australijan Open (januar)
2009 – Dubai (februar)
2010 – Dubai (februar)
2011 – Australijan Open (januar)
2012 – Australijan Open (januar)
2013 – Australijan Open (januar)
2014 – Indijan Vels (mart)
2015 – Australijan Open (januar)
2016 – Doha (januar)
2017 – Doha (januar)
2018 – Vimbldon (juli)
2019 – Australijan Open (januar)
2020 – ATP Cup (januar)
2021 – Australijan Open (februar)
2022 – Rim (maj)
2023 – Adelejd (januar)
2024 – ?

Podeli:

Komentari 15

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu