Odjeci iz Niša – Zvezda razbuktala Partizanov požar

Crvena zvezda je odbranila titulu u Kupu Radivoja Koraća i drugu godinu uzastopno na ovom turniru tukla najvećeg rivala Partizan.

Izvor: Stefan Smuða

Ponedeljak, 21.02.2022.

08:00

Odjeci iz Niša – Zvezda razbuktala Partizanov požar
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Za razliku od mnogih okršaja "večitih" rivala u borbama za "Žućkovu levicu", ovog puta je neizvesnost u potpunosti izostala, što je zapravo "hajlajt" celokupnog turnira.

Ako izuzmemo Partizanovo opuštanje u završnici polufinala protiv FMP-a, ništa nam ove godine u Kupu Koraća nije donosilo uzbuđenje, odnosno, rezultatsku klackalicu i neizvesnost.

Zvezda je finale otvorila rezultatom 10:0, to je Partizan stigao, ali su vrlo brzo crveno-beli ponovo otišli na dvocifrenu razliku i do kraja deklasirali najvećeg rivala.

Odjeci finala Kupa Koraća još uvek su sveži, a mi smo izdvojili pet najsnažnijih utisaka nakon boravka u Nišu na licu mesta.

Energija celog tima Zvezde je impresivna

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Imaju crveno-beli veći kvalitet, bolje igrače, više iskustva i godina staža... Sve to stoji. Ali, imaju i ono što bi moralo da ima Partizan kao izazivač – daleko veću energiju.

Svaki duel, faul, osvojenu loptu i pokušaj šuta uvek prati reakcija kompletne klupe Zvezde. Za crno-belu klupu to se nije moglo reći.

Partizan je u finalu Kupa Koraća pokazao malokrvnost i manjak motivacije koja bi mogla da preraste u ogroman problem.

Nije više uvodni deo sezone, niti "ma koja" utakmica, već borba za prvi trofej u sezoni i uvod u konačni rasplet.

Možda u tome leži najveći problem koji mora da reši Željko Obradović, veći i od tehničkih grešaka, ishitrenih šuteva ili propusta u odbrani.

Jer, ako je nečim Partizan dobijao Zvezdu prethodnih godina u Kupu, to je bila energija.

A najveću je u nedelju uveče pokazao penzionisani Novica Veličković, pevajući sa navijačima uz čistu emociju na licu.

Baš takav tip igrača je nedostajao crno-belima...

Partizan ne može bez organizatora igre

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Partizan je dugo tražio centra i doveo prvo Matijasa Lesora, onda i Tristana Vukčevića, a pritom je potpuno zaboravio da nema pravog organizatora igre.

Jedini pravi igrač na poziciji jedan je Dalas Mur i, on jeste odigrao zapaženu ulogu u pojedinim momentima, ali složiće se svi, nije taj kalibar koji bi mogao da rani i ubije tim kakav je Crvena zvezda.

Osim njega, mesto plejmejkera prinudno pokriva Aleksa Avramović, ali mu to nije primarna pozicija i o tome najbolje govori 11 minuta koliko mu je Željko Obradović dao u finalu.

Zato je prečesto Kevin Panter preuzimao tu ulogu i u tim situacijama stigao do četiri izgubljene lopte.

Sa druge strane, Zvezda je isto želela centra, ali je na vreme shvatila, dovela Stefana Markovića i – pogodila! Upravo je bivši reprezentativac Srbije razbio Partizan minijaturama na obe strane terena.

Njegov kvalitet uvek je igra u odbrani, a u napadu je ove večeri imao 5/6 iz igre i 2/2 za tri poena.

Poseban bodež u srce bila je trojka u završnici treće deonice, preko visoko podignute ruke Matijasa Lesora i sa osam metara.

Za početak kraja finala.

Poeni srpskih igrača u Partizanu

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Da li znate kada je bilo koji srpski igrač postigao prvi poen na meču? Bilo je to tek u poslednjem minutu treće četvrtine!

Tada je Uroš Trifunović pogodio slobodno bacanje i to pravo niotkuda poklonjeno nakon druge tehničke greške Dejana Radonjića i njegovog isključenja.

Prvi koš iz igre srpski igrač je za Partizan ubacio Aleksa Avramović tek sredinom poslednje deonice.

Dakle, punih 30 minuta samo su stranci (Panter, Ledej, Lesor, Mur i Kuruc) nosili Partizan i ukupno ubacili 63 od 68 poena na ovoj utakmici.

Ništa što može da raduje srpske ljubitelje košarke, niti selektore naših nacionalnih selekcija.

Partizan izgoreo, u svakom smislu – Zvezda dolivala benzin

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
"Moji igrači su izgoreli“, rekao je posle utakmice trener Partizana Željko Obradović, a ima simbolike u tome da se isto desilo i predsedniku kluba Ostoji Mijailoviću.

Prvi čovek crno-belih je bio žrtva navijačkog divljanja i bakljade koja je završila na platnenom krovu centralne lože na "Čairu“.

Rasplamsao se plamen i ubrzo su morali da reaguju vatrogasci, dok je Mijailović ekspresno napustio ložu, ali i dvoranu.

To nije sve, pošto smo bili svedoci kako baklja sa jedne leti na drugu stranu dvorane, uz još nekoliko upotreba pirotehničkih sredstava na obe strane.

Ipak, ona upotrebljena u 37. minutu definitivno je obeležila finale.

Propusti u organizaciji turnira

Starije kolege obavestile su nas pred početak turnira da je došlo do promene regularne ekipe organizatora Kupa Koraća i da su sada neka nova lica zadužena za domaćinstvo predstavnicima "sedme sile" i svih drugih učesnika turnira.

Ta promena potpuni je fijasko kada se sumiraju utisci provedeni u Nišu prethodnih dana.

Ako to što internet nije najbolje radio, što novinari nisu imali ni čaše da se posluže, a zaposleni u organizaciji bili krajnje drski, kao i što je u novinarskoj loži bila gužva kao u GSP-u radnim danima, nije bilo toliko strašno... Propusti tokom proglašenja pobednika svakako jesu nešto što zaslužuje ozbiljnu kritiku.

Šef press centra obavestio je novinare da će po završetku utakmice moći da siđu na teren, da bi pola sata posle kraja meča (toliko je trajalo čekanje) bili zaustavljeni da to učine.

Potom je stigla instrukcija da se novinari vrate u press centar (baš u momentu kada je počela ceremonija) i obuku markere za fotografe, te da usput ponovo iznova ostavljaju lična dokumenta.

Izgubljeno je dragoceno vreme za izveštavanje, koje je potom dodatno ukrao član Žandarmerije trenirajući strogoću nad novinarima dok su navijači divljali po tribinama, palili centralnu ložu i ugrožavali bezbednost svih oko njih.

Bez obzira na sve moguće i nemoguće dozvole, do konačnog ulaska novinara na teren prošlo je taman dovoljno da igrači Partizana napuste parket i odu bez ijedne izjave medijima.

Time su najviše ostali uskraćeni čitaoci i košarkaška javnost, koja zbog toga nije mogla da dobije reakcije iz oba tabora i zaključi Kup Radivoja Koraća kako dolikuje.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: