Nova vest
Košarka

Sreda, 30.05.2018.

20:15

Zvezda drugi put bolja od Partizana za finale KLS!

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale Košarkaške superlige Srbije jer su i u drugoj utakmici savladali večitog rivala Partizan sa 81:73.

Izvor: B92

Autor:B92

Zvezda drugi put bolja od Partizana za finale KLS!
Starsportphoto

Zvezda je tako sa 2-0 rešila polufinalnu seriju sa Partizanom i četvrti put uzastopno će se boriti za trofej u nacionalnom prvenstvu, pošto je sva tri prethodna rešila u svoju korist.

Ekipa Milenka Topića je pokazala da u ovom trenutku ipak raspolaže većim kvalitetom, pa sada čeka pobednika drugog polufinala između FMP i čačanskog Borca.

U toj seriji ’Panteri’ vode 1-0.

Utakmica u hali ’Aleksandar Nikolić’ počela je sjajnom šuterskom predstavom Zvezde, koja je pogodila pet od prvih devet šuteva za tri. Međutim, Partizan je igrao solidnu odbranu i osim tih pogodaka, nije dozvoljavao da se rival odlepi.

Na drugoj strani najraspoloženiji je bio Vilijams-Gos koji je u jednom trenutku poveo seriju Partizana od 11:0 kojom je domaćin došao do preokreta, da bi ’crveno-beli’ sredinom drugog perioda ostali bez Ognjena Dobrića.

Njega je kolenom u koleno udario Đorđe Gagić i iznet je sa terena, ali se srećom vratio na parket u nastavku.

Do kraja poluvremena se igralo u egalu, ali je Partizan zahvaljujući Vilijams-Gosu na pauzu otišao sa minimalnom prednošću.

Možda i presudni momenti dogodili su se kada je Partizan otišao na +9 (51:42), pošto je domaći sastav napravio nekoliko grešaka i dozvolio protivniku da se za manje od minuta vrati.

U poslednju četvrtinu ’crno-beli’ su ušli sa pet poena viška, ali tada je proradio Janković, koji je postigao 13 poena i završavao gotovo svaki napad Zvezde.

U samom finišu mu se priključio Ročesti, dok Partizan nije pogađao šuteve sa distance i gosti su uspeli da sačuvaju vođstvo, a ključ trijumfa definitivno je skok jer je gostujući tim imao skoro 20 više uhvaćenih lopti (43:25).

Spomenuti Ročesti opet je bio najefikasniji sa 23 poena (6-8) iz igre, uz 4 asistencije i 3 skoka, dok je Janković dodao 16 i bio prelomni faktor. Davidovac je bio blizu dabl-dabla sa 11 poena i 9 skokova, dok je Dobrić i pored povrede dodao 10 i uhvatio 6 lopti.

S druge strane, Vilijams-Gos je predvodio ’crno-bele’ sa 20 poena, a dvocifreni su još bili Gagić sa 13, odnosno Von sa 12.

Termin prve utakmice finala KLS, koje se igra u tri pobede, biće poznat nakon okončanja serije između FMP i Borca.

IV četvrtina:

40’ U poslednjem minutu Partizanovi igrači promašili su dva šuta sa distance, Zvezda je realizovala slobodna bacanja, a došlo je i do malih čarki Veličkovića i Jankovića, i to posle faula Andrića. Andrić je dobio nesportsku, a Ročesti postavio konačnih 81:73 i odveo svoj tim u novo finale.

38’ ’Crveno-beli’ sada propuštaju dva uzastopna napada, ali Novica posle 2+1 gubi loptu i ne uspeva da izjednači.

37’ Janković nekako ubacuje loptu u obruč, iako je želeo da zakuca, a Gagić sa bacanja vraća egal. Potom Janković nastavlja seriju i dolazi do 13. pona u ovoj četvrtini. Ročesti ubacuje trojku uz faul i Zvezda odlazi na maksimalnih +6.

35’ Zvezda je nastavila da "ubija" rivale ofanzivnim skokom i izmišljala poena i kada napadi nisu bili dobri. To je dvaput učinio Janković, pre nego što je Veličković ubacuje dva od tri bacanja za novo izjednačenje.

34’ Rezultatsku klackalicu nastavio je Veličković teškim pogotkom na isteku napada, odmah potom je Aranitović zaradio četvrti faul, a Ročesti između trojice protivničkih igrača bio preciza. Opet je nerešeno – 64:64.

32’ Partizanovi igrači su prokockali dva napada izgubljenim loptama, to kažnjava Janković i lepo polaže za 62:62.

31’ Ročesti četvrtu četvrtinu otvara trojkom i Zvezda se opet primakla.

III četvrtina:

30’ U finišu trećeg kvartala probudio Gagić, realizovao nekoliko napada dobrom leđnom tehnikom, ali se Davidovac izborio za skokove i postavio 62:57 pred poslednjih 10 minuta.

27’ Partizanovi Amerikanci uzvraćaju sa pet vezanih poena i domaćin vodi 56:49.

26’ Nije prošao ni minut, a Zvezda se vratila rezultatski – Partizan je prokockao tri napada, ’crveno-beli’ napravili seriju 7:0 i stigli na posed manjka.

25’ Konačno je proradio Novica Veličković – kapiten domaće ekipe je prvo lepo okrenuo rivala u reketu, da bi sredinom treće četvrtine bio precizan van linije 6,75 i hala je eksplodirala. Partizan vodi 51:42.

24’ Posle skoro pola sata koliko je odmarao na klupi, na teren se vratio Dobrić i potvrdio da povreda nije teže prirode, a odma je i ubacio jedan koš. Partizan je uspevao da zadrži prednost zahvaljujući Vilijams-Gosu, pre nego što je Gagić nakon sudara sa Čakarevićem ostao da leži na ispod koša.

22’ Davidovac je produžio Zvezdinu dominaciju u skoku i vratio u koš promašaj Lazića, da bi na drugoj strani Von pogodio trojku za 43:39.

21’ Prve poene u nastavku počinje Marko Čakarević sa slobodnih bacanja.

II četvrtina:

20’ Konačno smo videli malo ritma u poslednjem minutu zahvaljujući Ročestiju i Vilijams-Gosu, pa je Partizan na pauzu otišao sa pola koša viška – 38:37.

19’ U pokušaju da se ubrza ritam, ponovo se povećao broj grešaka i faulova. Zvezda je u toj situaciji uspela da se primakne i uzjednači na 33:33.

17’ Zvezda je nastavila da promašuje sa distance, Omić nije realizovao dva slobodna bacanja, što su igrači u belim dresovima iskoristili da produže seriju na 11:0.

15’ Zvezda je ušla u seriju promašaja, a Omić dobio tehničku grešku zbog prigovora – Viijams-Gos je izjednačio, a onda trojkom postavio 29:26.

14’ za sada indisponirani Veličković nije uspevao ništa da uradi pozitivno, promašio je zakucavanje, dok se u nastavku napada povredio Ognjen Dobrić. Iako je ostao sam na trojci, promašio je, a u nameri da stigne da ga izblokira, Gagić je izgubio kontrolu i kolenom ga udario u koleno, pa je igrač Zvezde iznet na klupu.

12’ Međutim, ponovo je igrač ostao sam u ćošku, sada je to bio Feldin. Seriju trojki nastavio je Sani Aranitović na drugoj strani i sada su oba tima u odličnom šuterskom ritmu.

11’ Lesor nastavlja solidnu rolu i početkom drugog kvartala, ali Andrić iz tranzicije postiže prvu trojku za domaćina – 21:23.

I četvrtina:

10’ Brzo su ’crno-beli’ vratili prednost pred poslednji minut, Partizan je promašio napad, Dobrić pogodio trojku i na kraju prve četvrtine bilo je 18:21 za Crvenu zvezdu.

8’ Dobra reakcija Partizanovih igrača nakon tajm auta Čanka – Vilijams-Gos drugi put naskače za dva, potom Von lepo proigrava i Šalić zakucava za -1.

7’ Nije mnogo bilo potrebno gostima da se vrate – trojke Ročestija i Dobrića za preokret, potom i Antić pogađa van linije 6,75 i rezultat je 11:16.

5’ Vilijams-Gos je smanjio sa poludistance, da bi onda obe ekipe promašile nekoliko uzastopnih napada. Nešto slabiju igru Zvezde opet kažnjava Amerikanac i polaže za 8:8.

3’ Zvezda vezuje pet poena preko Jankovića i Davidovca i preokreće na 4:8.

2’ Sani uspeva da realizuje, a ovoga puta ’crveno-beli’ ne uspevaju da se izvuku nakon nove loše organizacije. Gagić hvata ofanzivni skok, fauliran je i posle bacanja domaćin vodi 4:3.

1’ Aranitović je u startnoj petorci zauzeo mesto povređenog Vanju Marinkovića i promašio u prvom napadu. Na drugoj strani je Zvezda organizovala loš napad, ali je Lazić u poslednjoj sekundi, sa jedne noge pogodio trojku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

415 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu