Nova vest
Košarka 2

20.3.2024.

9:12

Kaminski i Kaboklo pokazali Partizanu kako do plej-ina

Nova utakmica u Areni, nova velika poseta, nova sjajna atmosfera i nova pobeda.

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Partizana povećali su svoje šanse da posle ligaškog dela Evrolige nastave takmičenje u plej-inu. 

Izabranici Željka Obradovića su na svom terenu savladali Baskoniju sa 87:83 i tako došli do veoma značajne pobede sa kojom su počeli da osvajaju vrh ove Evroligaške planine, gde na vrhu stoji ulaznica za nastavak evropske sezone. 

Crno-beli su nošeni gromoglasnom podrškom 20.174 navijača Partizana uspešno napravili prvi korak na putu ka plasmanu među deset najboljih klubova Evrope posle 34. kola Evrolige.

"Grobari" su opet uz naravno košarkaše Partizana napravili Arenu kao jednu od neosvojivih tvrđava gde se baš taško odnose pobede u ovoj sezoni, a to su košarkaši Baskonija ponovo osetili.

Po drugi put od povratka crno-belih u Evroligu, tim iz Vitorije nije uspeo da iz Beograda kada igra protiv Partizana izađe iz najveće dvorane na Balkanu trijumfalno. 

Partizan je tako napravio prvi od mogućih još četiri koraka koji vode ka novoj utakmici ili novim utakmicama u Evroligi, zavisi naravno na kom mestu crno-beli završe ovu sezonu. 

Arena je tako "progutala" još jednu ekipu u ovoj sezoni Evrolige. Baskonija kao da se nije dobro snašla pred skoro 21. hiljada navijača Partizana, koji su vodili od početka do samog kraja meča, iako je bilo perioda utakmica kada crno-beli su bili na ivici da to vođstvo lako ispuste. 

Gostima nije krenulo kako su oni priželjkivali da počne utakmica u Areni. Baskonija je posle skoro četiri minuta košarke uputila šest šuteva za tri od koje je ušla samo jedna lopta i to od Markusa Hauarda, koji je na ovom meču čak 22 puta šutirao na koš, gde je na kraju uz indeks korisnosti devet ubacio 26 poena. 

Partizanov korak unapred

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dosta se Amerikanac mučio na terenu, prvo je nezgodno doskočio posle jednog napada, pa je morao zbog blage povrede da napusti teren, dok  je potom ušao u problem sa faulovima. 

Kada se sve sabere i podvuče crta Partizan je imao jednu kontrolisanu utakmicu, gde je imao prednost od samog početka meča pa sve do kraja. 

Nije bilo karakteristično da crno-beli u Evroligi ova dobro drže rezultatski plus od samog starta meča pa sve do kraja.

Svedoci smo bili da u nekom delu meča Partizan je znao da padne u igri i prepusti vođstvo rivalu ili protivnik krene bolje u utakmicu, pa se posle domaći moraju da vraćaju i jure rezultat. 

Na ovom meču toga nije bilo i to je jedan veliki korak napred, jer na ovom meču nije bilo nekih velikih crnih rupa u igri, možda najveća je bila kada je na sredini drugog perioda Partizan imao 11 poena prednosti (38:27), pa svojim nekim lošim odlukama dozvolio Baskoniji da na poluvreme ode sa svega dva poena minusa (44:42). 

U prilog ove konstatacije ide i podatak da Partizan nije imao nijednu izgubljenu loptu posle prve deonice, dok je do kraja meča imao svega devet. Kažemo svega, jer su crno-beli na prethodnim mečevima znali da ih imaju i previše. 

Konačno – Kaminski

Sofascore

Košarkaši Partizana su na ovom meču pokazali i veliki karakter, jer su posle lošeg kraja prvog poluvremena, gde je Baskonija imala samo dva poena zaostatka i po pravilu takva ekipa koja u boljem momentumu uđe u drugi deo igre ima tu psihološku prednost.

Ali to je srušio sjajni Frenk Kaminski koji je odigrao najbolje kada je najviše trebalo i svojim poenima i asistencijama brzo odlepio Partizan na pristojnu razilku (54:44).

Deset poena je u trećem kvartalu postigao Kaminski, gde je mučio svoje čuvare time što je konstatnu izlazio iz reketa i tako ih stavljao u nekomfornu zonu. 

To se najbolje moglo videti u prvoj i trećoj četvrtini, gde je Majk Kotsar nikako nije mogao da ga čuva i tu je Kaminski najbolje to iskoristio. 

Za Partizan su u prvoj četvrtini trojke pogađali samo centri, i to pokazuje koliko je plan Željka Obradovića da se igra sa centrima koji su bili daleko od koša urodio plodom na ovom meču. 

Frenk je ne samo što nije dozvolio Baskoniji da pređe u vođstvo u trećem kvartalu, tako je imao odgovor i na seriju poena Hauarda koji se probudio krajem trećeg perioda, gde je prednost Partizana spustio na minus sedam, ali je Amerikanac srpskih korena znao kako da uzvrati na drugoj strani.

Tako da su crno-beli posle 30 minuta igre imali komfornih 69:60. Kaminski je na ovom meču na kraju bio i najefikasniji sa 20 poena.

Odbrana dobija utakmice

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ključ pobede Partizana leži u tome što jedna od najboljih šuterskih ekipa u Evroligi kao što je Baskonija je na ovom meču ubacila svega šest trojki (6/24).

Rekli smo u ranijem delu teksta da je dosta uticalo to što su dosta nesigurno krenuli u utakmicu i gde nisu ubacili neke relativno otvorene šuteve, koje su ih onda poremetili i do kraja meča nikako nisu mogli da uđu u dobar ritam.

To je i pre utakmice govorio trener Partizana Željko Obradović, koji je napomenuo da  u tome leži pobeda Partizana. 

Koliko ostali igrači Baskonije su bili neraspoloženi na ovom meču govori podatak da je od šest trojki, sam Hauard pogodio četiri, dok su ostale dve dali po jednu, Kostelo i Vanja Marinković, koji je imao katastrofalno trojkaško veče (1/6).

Uspeo je Partizan da glavne poluge sem Hauarda dobro ukoči. Pa je tako Marinković stao na 11 poena, dok Miler-Mekintajer je upisao samo četiri poena. 

Početkom poslednje četvrtine je Kevin Panter još više zapalio dvoranu svojom trojkom, crno-beli su trojke na ovom meču podelili na ravne čast.

U prvoj su ubacili tri, u drugoj jednu, u trećoj tri i u četvrtoj dve. Još impozantnije govorio podatak da je Partizan na ovom meču šutnuo više trojki od Baskonije koja je poznata po tome što se ne štedi kada su u pitanju šutevi van linije 6,75.

Crno-beli su tokom poslednjeg perioda držali Baskoniju na razmak od pet do osam poena prednosti. Ali bez drame nije moglo.

Opet dolazimo do tih trenutaka kojih je dosta bilo ove sezone, gde košarkaši Partizana krenuli da nenormalno greše i tako se iz greške u grešku došlo do toga da posle duge dvojke Hauarda prednost crno-belih na manje od minuta bude svega dva poena prednosti.

Imali su domaći tih momenata u nekoliko navrata na ovom meču, u drugoj četvrtini Aleksa Avramović je bespotrebno bacao lopte u aut ili je loše dodavao svojim saigračima, dok je isto činio Panter pred kraj meča. 

Ipak je kapiten bio od velike koristi, upisao je 18 poena uz svega tri promašaja iz igre (5/7 za dva, 2/3 za tri).

Pi-Džej ima led u venama

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Kada se pogleda statistika vidi se da je Partizan imao svega devet izgubljenih lopti, što je odlično. 

Posle poena pleja Baskonije, gde je Arena zanemela i već je krenula da predviđa najgori scenario, na scenu je stupio Pi-Džej Doužer koji je došao do poena koji su bili zlata vredni za pobedu Partizana.

Tako je Doužer na kraju upisao šest poena, ali koji su imali veliku važnost.

Isto to možemo reći i za Mateuša Ponjitku koji se mnogo troši u odbrani, ali je postigao dva veoma bitne trojke, jednu kada je pobegao u kontri, a drugu kada je Baskonija prilazila u samom finišu meča. 

Posle ovog poena Doužera, Baskonije nije odigrala smisleni napad i to je značilo da navijači Partizana mogu da krenu sa slavljem 14. pobede Partizana u Evroligi. 

Gde Baskonija sada ima veoma bitan duel protiv Žalgirisa i ako i taj meč ne pobedi, onda im sledi težak raspored, gde imaju Efes kod kuće, pa onda dva gostovanja do kraja (Real i Virtus).

Ako ne pobede u Kaunasu, mogu biti u dometu Partizana od kojih sada imaju slabili međusobni skor. 

Ne možemo a da ne spomenemo Bruna Kabokla. Brazilac je odigrao jednu od najboljih utakmica u Evroligi, upisao je dabl-dabl sa 18 poena i 11 skokova.

Samo u prvom poluvremenu je sakupio 15 poena, ali glavni utisak je velika borbenost ispod koša, gde je imao četiri skoka u napadu, koje pa gotovo sve pretvarao u poene. 

I ovaj novi Partizanom tandem Kaboklo-Kaminski bi mogao da bude od velike pomoći u finišu sezone crno-belih. E sad videćemo kako će to biti kada se u ekipu vrati Zek Ledej, ali dok nema Amerikanca, ovaj dvojac radi dobar posao.

Svako ko poseduje kalendar KK Partizan za 2024. godinu sada mu na zidu stoje likovi Kabokla i Kaminskog, pa možda to znači da će oni u ovom mesecu biti od velike koristi. To bi Partizanu dosta značilo. 

Partizan je ovaj meč završio sa četiri dvocifrena igrača, dok su neki od igrača koji su nas navikli na dobre partije sada odigrali ispod proseka. Tu se pre svega misli na Džejmsa Nanelija, koji je očigledno van ritma posle duge pauze koju je imao posle povrede ramena. Na ovom meču je upisao svega tri poena i to sva sa linije penala. 

U nekim situacijama Naneli deluje kao da mu fali samopouzdanja, preskakao je neke otvorene šuteve birao loša rešenja u napadu, a grobari se nadaju da će uskoro videti onog starog Džejmsa. 

Od ostalih Aleksa je upisao devet poena, tako da je Partizan ovaj meč dobio preko svojih centara. 

Ova utakmica može da crno-belima biti veliki vetar u leđa i ogroman zamajac za naredne okršaje, a sledeći je najteži, jer u Beograd stiže dobro poznati rival iz prošle sezone Real Madrid. 

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Amerika ponovo zabranila

Američka vlada kaže da je oduzela neke licence koje su dozvoljavale američkim proizvođačima čipova da izvoze određenu robu kineskom tehnološkom gigantu Huawei.

BBC

13:20

1 h

Novo Sport Video Menu