Nova vest
Košarka 27

19.3.2024.

9:12

Bez prava na grešku – može li Partizan do plej-ina?

Za košarkaše Partizana više nema mesta za loše utakmice.

Srđan Novaković
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pred crno-belima je poslednje duplo kolo u ovoj sezoni Evrolige.

Partizan će poslednjih pet utakmica od kojih će čak četiri igrati pred domaćom publikom i to je jedna od velikih prednosti u odnosu na najveće rivale za to deseto mesto, što su Valensija, Efes i Bajern. 

Crno-beli će prvo u 30. kolu na svom terenu dočekuju ekipu Baskonije, koja je na dobrom putu da se izbori za plej-in, dok im šesto mesto koje donosi direktan plasman u plej-of beži svega dve pobede. 

Sa druge strane izabranici Željka Obradovića se nalaze u ne tako zavidnoj poziciji, ali crno-beli i dalje imaju sve u svojim rukama i isključivo u od sopstvenih rezultata će zavisi hoće li se plasirati u plej-in posle 34 kola ligaškog dela Evrolige.

Jedna od dobrih stvari pred ove odlučujuće utakmice je ta, što Partizan ove sezone igra odlično pred svojim navijačima. 

Odavno je poznato kakvu atmosferu "grobari" prave u Štark areni, koja je "progutala" neke velike timove poput Panatinaikosa, Monaka, Armanija, Efesa, Fenerbahčea, Makabija itd... 

Sada je energija sa tribina potrebnija nego ikada pre jer je trijumf nad ekipom Baskonije stavljen pod moranjem. A kada je u hali prisutno 20 i kusur hiljada ljudi to uvek daje dodatni impuls košarkašima Partizana koji se nalaze pred raskrsnicom sezone u Evropi. 

Partizan je u ovoj sezoni u samom vrhu kada je u pitanju odnos pobeda i poraza na svom terenu. Od crno-belih su samo uspešniji Fenerbahče, Barselona i Real Madrid. Ova tri tima su jedina imala manje od tri poraza na svom terenu, dok je Partizan na učinku od 10/3.

Kako bez Ledeja?

Ako smo pisali pred utakmicu protiv Barselone da je Partizan bio kompletan, sada nažalost to ne možemo reći. Košarkašu crno-belih Zeku Ledeju je doživeo veliku porodičnu tragediju, jer je ostao bez oca. 

Ledej je odmah po završetku utakmice u Kataloniji, uz odobrenje kluba se uputio u SAD kako bi bio sa svojom porodicom u ovom teškom trenutku. 

Amerikanac tako neće biti u sastavu za ovu utakmicu, dok je i dalje nepoznato, mada su male šanse da dođe do četvrtka, kada u Beograd dolazi Real Madrid. 

"U Americi je", kratko je odgovorio Obradović prisutnim novinarima na pitanje o Ledeju. 

Veliki doprinos je Ledej davao ekipi i često bio presudni faktor u pobedama Partizana u Evroligi. 

Sa druge strane crno-beli u ovaj meč ulaze posle sigurne pobede nad FMP u ABA ligi, Dobra stvar po Obradovića je ta, što je do ovog trijumfa stigao relativno lagano, uprkos činjenici da je odmarao Kevina Pantera. 

Starsport

Ohrabrujuće po Partizan može biti i dobra partija Pi Džej Doužera na tom meču koji je imao jedan loš period sezone, gde poslednjim mesec dana nije ličio na košarkaša koji je bio sa početka ove takmičarske godine. 

U crno-belom taboru se nadaju da je to samo najave povratka u formu, koja bi bila od velike koristi košarkašima Partizana pred odlučujuće utakmice u Evroligi. 

"Da, evo sad smo u situaciji da naredne tri utakmice igramo kod nas u areni. Nema putovanja, to je dobra stvar. Znamo koliko su te utakmice važne. Još uvek imamo neke šanse da budemo u tih top 10. Dakle, sad ćemo probati da, u odnosu na ono što imamo, da se pripremimo", rekao je Obradović. 

Partizan se nada da bi posle niza od dva poraza mogao da utakmicom protiv Baskonije krene u seriju pobeda, koja bi crno-bele mogla da ubaci u plej-in zonu. 

Crno-beli znaju kako je to pobeđivati Baskoniju na svom terenu. Prošle sezone ekipe Željka Obradovića je u Areni bila bolja rezultatom 83:65. 

Baskonija puna samopouzdanja

Ekipa Duška Ivanovića, koji će tako ponovo igrati protiv Željka Obradovića, posle mnogo utakmica koji su imali ova dvojica trenera prošle sezone kada je Ivanović bio na klupi Crvene zvezde. 

Partizan je bio prvi tim za Ivanovića po njegovom novom povratku na klupu Baskonije i posle te pobede je ova ekipa krenula da pravi dobre rezultate u kontinuitetu. 
Kao što smo rekli Baskonija je pobedila Partizan na prvom meču koji se igrao u Vitoriji i to opet posle neizvesne završnice, gde su crno-beli imali napad za pobedu, ali ga nisu iskoristili, pa je Baskonija slavila sa 84:83. 

To je dobra stvar po Partizan, jer to znači da crno-belima je neophodna bilo koja pobeda kako bi bili ispred Baskonije u slučaju istog broja trijumfa, a to može biti od velike važnosti na kraju sezone.
 
Baskonija u Beograd stiže u sjajnoj formi. 

Igraju izabranici Duška Ivanovića sa dosta samopouzdanja, a to se može videti i posle poslednje utakmice u Endesa ligi, gde su 104 poena, a glavni igrač ekipe Markus Hauard je ubacio 37 poena i pogodio pet trojki. Dok u toj seriji pobeda je pala i jedna Barselona. 

Španski klub je u sklopu Evrolige savladao Armani i Albu na svom terenu. Kažemo na svom terenu. Baskonija je nemerljivo bolji tim u svojoj dvorani nego u gostima, jeste da oni na gostujućim terenima imaju učinak od 6/7, ali su poslednju pobedu ostvarili 18. januara kada su slavili u Beogradu protiv Crvene zvezde. 

Srdjan Stevanovic/Starsport

Što se tiče igračkog kadra, tu nema sumnje da je glavna poluga ekipe Markus Hauard koji ove sezone igra još bolje.

Amerikanac je još više podigao lesticu i igra na neverovatnom nivou i to će biti glavni zadatak da košarkaši Partizana. 

Sem Hauarda, tu su i bivši košarkaši Partizana, Kodi Miler-Mekintajer i Vanja Marinković koji su takođe podigli novo igre. Miler-Mekintajer je ćak uspeo da ove sezone upiše i tripl-dabl. 

Baskonija ima na svojoj strani pregršt dobrih igrača koji mogu svakome napraviti problema, tako da odbrana Partizana na ovom meču mora biti na visokom nivou. 

 

Podeli:

Komentari 27

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 27

Podeli:

U fokusu

Vidi sve