Nova vest
Košarka 30

5.4.2024.

9:40

Partizan uradio domaći zadatak

Što je bilo do Partizana u ovom 33. kolu Evrolige, to je odrađeno na pravi način.

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crno-beli su bez većih problema savladali ekipu Albe u Berlinu rezultatom 94:83 i sigurno produžili neizvesnost oko plasmana u plej-in do poslednjeg kola, kada će se u Beogradu suprostavitil ekipi Valensije. 

Bez obzira šta u ovom kolu urade Anadolu Efes (koji bi po Partizan najbolje bio da izgubi od Fenerbahčea) i Baskonija (koja bi trebala da izgubi od Reala), utakmica Partizana u Areni će imati takmičarski značaj. 

Partizan je tako došao do tek četvrte pobede na strani u ovoj sezoni Evrolige, prvu posle Valensije, ali je ova pobeda morala da se desi. 

Vratio je Partizan tako milo za drago ekipi Albe za poraz na startu prošle sezone, kada su crno-beli deklasirani u Berlinu sa 100:84.

Sofascore

Sada Alba ne liči na neki ozbiljan tim i pravo je čudo ako i sledeće sezone ostane u Evroligi, jer oni što prikazuju na nekim utakmicama nije nekad ni na nivou nekih ekipa iz Evrokupa. 

Mada ruku na srce uvek su nezgodne te utakmice koje su već unapred dobijene i kada se igraju protiv rivala koji nema šta da izgubi. Tada zna da se takvim timovima sve otvori i da krenu pogađati neke neverovatne šuteve. Srećom po Partizan to se na meču u Berlinu nije desilo, i ono što je jasno i pre ovog kola to je da će Alba i ove sezone završiti na poslednjem mestu. 

Partizan je odradio svoj domaći zadatak i da se izrazimo teniskim rečnikom lopticu prebacio na suprotnu stranu terena, na deo gde se nalaze Baskonija i Anadolu Efes koji su sada pa i pod moranjem da dobiju svoje mečeve, a rivali im nikako nisu adekvatni za to.

Dobar start meča, ubedljiva prednost na poluvremenu

Ali da se mi prebacimo na dešavanja na parketu Uber arene. 

U ovoj dvorani okupilo se povodom ove utakmice 11735 navijače od kojih je veliki broj navijao za crno-bele. Ponovo se videlo da je Partizan ne samo najgledanija ekipa na svom terenu, već i na strani, jer su izabranici Željka Obradovića u svakoj hali imali gromoglasnu podršku.

To je dalo vetar u leđa ekipi iz Beograda da dobro otvori ovaj meč. 

Alba je po svom običaju od starta meča krenula sa svojom brzom igrom, gde su napade rešavali posle desetak sekundi od početka. Imao je Partizan sreće da nisu imali svoje šutersko veče, pa su utakmicu otvorili sa 0/5 za tri.

Iskoristio je Partizan ove slabe procente Albe i igrom preko Frenka Kaminskog koji je dobro pronalazio slobodne saigrače posle centralnog pik en rola, a oni su dolazili do lakih poena. To se pre svega mislilo na Zeka Ledeja koji je nastavio tamo gde je stao u Podgorici, pa je prvu deonicu u Berlinu završio sa deset poena. 

Povratkom Ledeja na teren, Obradović je promenio startu petorku. Sada nismo od starta gledali Kaminskog i Kabokla, nego je društvo Amerikancu sa srpskim korenima pravio upravo Ledej, dok su na spoljim pozicijama bili Panter, Doužer i Alen Smailagić koji se vratio u startnu postavu. 

Pravili su crno-beli razliku igrom u odbrani, gde su pre svega dobro udvajali na niskom postu pogotovo kada je u igri bio gorostasni Kris Kumađe, ali kao što smo rekli dosta su u tome pomogli uvodni promašaju Meta Tomasa, Hermansona i Sterlinga Brauna. 

Ako je Ledej bio najefikasniji posle prve deonice, ništa manje pohvala nije zaslužio ni Pi Džej Doužer. Od starta meča je bio prisutan na obe strane terena, lepo se snalazio na niskom postu, dok je u napadu uticao na dobro kretanje lopte i on se sam dobro pomerao bez lopte u rukama. 

Partizan je posle kratkog vremena došao do prednosti od 9:2, ali je Alba posle blagog pada koncentracije gostiju i nekih podođenih šuteva smanjila prednost gostiju, ali je Partizan bio taj koji je imao vođstvo posle prve doenice rezultatom 23:18.

Kao i na utakmicama protiv Olimpijakosa i Real Madrida, tako je i sada agresivna odbrana igrana na kapitenu crno-belih Kevinu Panteru. Izlazili su visoko posle centralnog pika na njega i tako pokušavali da ga uspore, a samim tim i da utiču na protok lopte u napadu Partizana. Međutim drugi period utakmice je možda bio i najbolji u celom meču, jer su taj period crno-beli najubedljivije dobili sa 24:19. 

Nastavio je Doužer da igra u dobrom ritmu, sekao je napade gostiju i serijom poena omogućio svom timu da stekne prvu dvocifrenu prednost na ovom meču od 42:29.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Menjao je Obradović pa je Avramović u većem delu druge četvrtine bio na pleju. Opet je srpski košarkaš imao svoje "žute minute", dosta je brzao u nekim momentima kada nije trebalo i tako je onemogućio Partizan da stekne i ubedljiviju prednost. Ali moramo reći da je dobrim čitanjem u odbrani presekao neke paseve domaćih posle kojih je imao otvoreni put do koša. 

Kažemo da je napad Partizana u drugoj deonici bio najbolji, napad je bio najproduktivniji poene su postizali Naneli, Panter i Doužer, koji su tako odgovorili na buđenje Albinih glavnih ihtača na drugoj strani koji nisu uspeli da svojim poenima smanje prednost crno-belih koji su na poluvreme otišli sa 13 poena prednosti od 47:34. Gde su čak trojica igrača imali dvocifreni učinak, Ledej deset, Naneli i Doužer po 11. 

Blagi pad u igri, odlični Naneli i koristan Anđušić

Znao je Partizan da padne sa koncentracijom u drugom poluvremenu, pa je tako bilo i sada. Primili su crno-beli u trećem periodu meča čak 28 poena, ali su srećom imali dovoljno dobar odgovor na drugoj strani da odbiju svaki nalet domaćih. 

Raspucala se Alba u ovom periodu meča. Krenuo je njihov šut za tri, u serijama su pogađali Braun i Tomas, ali jednostavno Partizan nije dozvoljavao da utakmica ode u pravu dramu pa je na drugoj strani najviše preko Nanelija odbijao nalete domaćih. 

Ljutio se Obradović u tim trenucima na svoje igrače, ali su oni uvek pronalazili put do koša i tako držali Albu na pristojnoj distanci, pa se u poslednjih deset minuta ušlo sa rezultatom 72:62.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nastavila je Alba da igra u istom ritmu i početkom četvtog perioda uspela da prednost Partizana svede na samo četiri poena 73:69. Možda su se tad nekim navijačima crno-belih kreule da vraćaju slike sa utakmice protiv Olimpijakosa i Bajerna, ali srećom se to nije dogodila. Nije se istorija ponovila, jer je Partizan napravio serij 11:2 i brzo se vratio na sigurnu prednost, posle koje povratka za Albu nije bilo. 

U tom delu meča velike zasluge ima Danilo Anđušić. Nije srpski košarkaš dobijao minuta na utakmicama protiv Olimpijakosa i Real Madrida, ali je sada na meču u Berlinu na terenu proveo malo više od devet minuta i za to vreme je došao do pet poena. Jedna dvojka i trojka, bile su dovolje da se ponovo pokrene parni valjak koji je onda u laganom ritmu došao do veoma bitne pobede. Opet se mora pohvaliti Džejms Naneli koji je bio najefikasniji na ovom meču sa 19 poena, ali kod njega je neverovatna lakoća sa kojom on je odigrao ovu utakmicu, a upravo ovakav jedan Naneli je bio potreban Partizanu i tek će biti potreban u finišu sezone. 

Dakle Partizan je protutnjao Berlinom do nove pobede, koja ga sve do poslednjeg kola ostavlja u trci za plasman u plej-in, a ako se poklope rezultati iz Istanbula odnosno Madrida, crno-beli bi protiv Valensije u poslednjem kolu pred gotovo sigurno punom Arenom pobedom obezbedili plasman među najboljih deset ekipa u Evroligi. 

Podeli:

Komentari 30

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 30

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu