Nova vest
Fudbal 1

9.5.2024.

14:39

Legenda pita upravu Milana – zbog čega strani trener pored italijanskih?

Legendarni trener Fabio Kapelo (77) postavlja pitanje upravi Milana zbog čega se insistira na dovođenju stranog trenera.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/ IPP/Mario Romano

"Roso-neri" su u potrazi za naslednikom Stefana Piolija kojem je, doduše, ostala još godina ugovora u klubu ali neće ga Milan zadržavati, to je jedino što je sigurno.

Ono što nije sasvim, to je ime novog trenera, ali su neka imena isplivala, i sve su stranci.

Prvi "pik" donedavno je bio Đulen Lopetegi, međutim Španac nije bio po ukusu navijača pa je Vest Hem reagovao i "kaparisao" ga za narednu sezonu, te sada italijanski velikan planira alternativna rešenja.

Prema navodima medija na Apeninima, najozbiljniji kandidati za klupu milana su Portugalci - Paolo Fonseka iz Lila i Serđo Konseisao iz Porta.

Nijedan italijanski trener nije u fokusu uprave Milana, što čudi legendarnog Kapela, trenera koji je Milanu doneo najveću slavu svojevremeno. Kao i Saki, Anćeloti, Alegri...

"Ko je još došao sa strane i osvojio pehar u Italiji? Lidholm, Boškov, Erikson, takvih je malo. Od 2000. godine i Murinja nije niko. To mora da nešto znači. Gledamo preko, a imamo Tijaga Motu ovde kod nas, on je spreman za velike klubove. Imate Gasperinija, niej on ovde godinu dana, godinama radi sjajan posao i svake sezone daje nešto novo ekipi i uvek je u igri za trofeje. Za sve ono što je dosad ostavrio zaslužuje veći klub", smatra Kapelo.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Smatra da je izbor trenera stvar kluba i onoga što žele da dobiju.

"Sve zavisi od toga šta klub traži, kakvu ideju imaju i kakav stil fudbala žele da vide. Pričali smo o iskustvu i iskusnim trnerima, ali istina je i da je potrebna hrabrost ponekad u izboru trenera. Da je Berluskoni nije imao, Sakijev Milan ne bi postojao, ni Kapelov, ni Anćelotijev. Postoje mladi italijanski treneri poput De Zerbija koji je učio od Gvardiole".

Kapelo kaže da uprave žele da sa novim imenima unesu nešto novo.

"Ovako stoje stvari, trofejni italijanski treneri su malo traženi. Danas se mnogo priča o strancima i mladim trenerima u usponu, od De Rosija do Đilardina i Paladina. Ideja direktora klubova je verovatno da se krene u potragu za nečim novim, drugačijim, ali i jeftinim. Sigurni polovni proizvodi su manje popularni", kaže Don Fabio.

Upitan da kaže da li iskusbi treneri prave razliku u klubu kao što je Milan, Kapelo kaže:

"Mogu vas izvući iz svake situacije, posebno onih teških. U ovom slučaju govorimo o trenerima koji su već pokazali da umeju, da su sposobni Današnji mladi treneri dobro rade i rastu. U pogledu trofeja nalazim paralelu između takvih trenera, a ne nalazim broj koji pokazuje koliko su trofeja osvojili. I za njih bi trebalo da važe argumenti koji važe za napadače: na kraju dana gleda se broj golova koliko su postigli".

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu