Nova vest
Košarka 13

22.3.2024.

9:58

Super Mario – viši kraljevski nivo za Partizan

Krcata Štark arena nadala se da će u četvrtak veče Real Madridu biti naplaćeni dugovi iz minule sezone, ali navijači i košarkaši Partizana nisu uspeli da se poraduju novom trijumfu.

Dejana Popović
David Damnjanovic/Starsport

Crno-beli će se do daljeg sećati pobede iz čuvene druge utakmice prošlogodišnje četrvtfinale serije iz Madrida, pošto kraljevska kruna opet nije pala u Beogradu. 

Aktuelni šampion Evrope u koloni za pobede upisao je 25. recku, nanevši Partizanu 17. ovosezonski poraz (88:76), a u grotlu Arene ekipa Željka Obradovića izgubila je četvrti put od početka Evrolige.

U beogradskoj dvorani  20.200 navijača svedočilo je neočekivanom početku meča dve ekipe koje slove za poenterski najraspoloženije u takmičenju.


Tvrd start, promašaji i samo pet poena Partizana za prva tri minuta meča, najbolje oslikavaju koliko je nervoza i zbunjenost bila prisutna u redovima oba tima.

Real Madrid imao je paklen doček po izlasku na parket beogradske Arene i očigledno je atmosfera poremetila rastereće izabranike Ćus Matea, koji su do ovog susreta obezbedili i plej-of i prednost domaćeg terena.

U redovima domaćina bio je protkan pritisak, jer nastavak evroligaških snova zavisi od rezulatata koje postignu u završnim rundama ligaškog dela, pre svega na svom terenu.

David Damnjanovic/Starsport

Oskudno poentersko izdanje posle prvih 10 minuta donelo je rezultat 13:13, a poslednjim šutem u ovom delu uz zvuk sirene Mario Hezonja polako je najavio svoju glavnu ulogu na ovoj košarkaškoj pozornici.

Hrvatski košarkaš pogodio je prvu trojku na meču nakon što je prethodno omašio sa distance 6.75 i demonstrirao koliko će biti problem za Partizanovu odbranu.

Sa druge strane, Ćus Mateo odlučio se da njegovi igrači izoluju Kevina Pantera i da centarska linija Partizana preuzme dalekometnu paljbu, a Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo su tu situaciju iskoristili samo u određenoj meri.

Iako je ovaj dvojac prednjačio protiv Baskonije, ovaj put samo je Amerikanac (19 poena, četiri skoka) bio u sličnom modu, za razliku od Brazilca (devet poena, šest kokova) koji je protiv "kraljevskog kluba" prikazao dosta skromnije izdanje.

Sofascore


Uspeo je domaći tim da održi nivo igre i u drugoj deonici i da konstantno bude u egalu sa aktuelnim šampionom Evrope, a Kaminski, Avramović i Naneli su istupili u situaciji kada je kapiten Panter bio potpuno neutralisan. 

Imao je u ovom delu Partizan niz ishitrenih odluka i loših rešenja u napadu, u želji da se što pre završe akcije, četa Željka Obradovića promašila je nekoliko važnih zicera, ali kazna ih nije stigla u ovom delu, pa su na odmor otišli sa minus dva (31:33).

Izdržao je šampion Jadrana još sedam minuta u nastavku drugog poluvremena, plesao u ritmu Reala na granici egala i onda je ponovo usledio Partizanov deža vu.

Tri crna minuta bez koncentracije, odbrane, uz hvatanje slamke spasa šutem sa distance, obeležili su završnicu trećeg kvartala.

Kaboklo je na 180 sekundi pre isteka trećeg dela pogodio trojku za 54:52 i bio je to idealan momenat da Partizan preuzme igru i prelomi meč, ali aktuleni osvajač Evrolige imao je drugačije planove.


Kampaco je na trojku Brazilca odgovorio istom merom, dok je u narednom napadu Panter ostao nemoćan i neprecizan u istoj nameri i to je bio znak da su kola za beogradski tim krenula nizbrdo.

Ono što je počeo Argentinac, nastavili su Edi Tavares i Hezonja i gosti iz Madrida krenuli su u veliku seriju, koja će do kraja 30. minuta biti 17:0.

Nemoćan je bio Partizan, ništa nije išlo od ruke, ni impuls sa tribina nije mogao da ih pokrene, a kada četiri minuta ne može da postignete koš protiv trenutno najmoćnije ekipe u takmičenju, onda nemate čemu da se nadate.

Real je u Beograd stigao bez Serhija Ljulja, Serhija Rodrigesa i Rudija Fernandesa, ali izostanak trojice veterana nije se ni osetio, dok je u redovima Partizana bilo evidentno koliko  nedostaje Zek Ledej.

Timska igra, uz samo četiri izgubljene lopte i 23 asistencije, naspram Partizanovih sedam "poklonjenih" lopti i samo devet dodavanja, bili su ključ nove kraljevske pobede u Beogradu.

"Super Mario", kao u istoimenoj igrici, sa lakoćom je izlazio sa svim preprekama i pokušajima defanzivine linije Partizana, a svakim novim pogođenim šutem, samo je dobijao dodatno samopouzdanje i ovaj duel je na kraju završio kao najbolji pojedinac.


Hezonja je ubacio 25 poena, uz neverovatan procenat šuta za tri poena, pošto je pogodio pet trojki iz šest pokušaja.

Uz to imao je šest skokova i četiri dodavanja, a sve to donelo mu je indeks korisnosti 33.

Sasvim dovoljno na ovaj trijumf stavi svoj potpis i pokaže da protiv Reala mora da se igra više od 27 minuta, jer su ove sezone pokazali da su viši nivou u odnosu na celo takmičenje.

Ni probuđeni Panter, koji je u poslednjoj deonici došao do ukupno 16 poena, nije mogao da vrati Partizan iz ambisa, pa je domaćin duplu rundu na svom terenu završio polovično.

Izvor: B92

Do kraja ligaškog dela Partizanu sleduju još tri utakmice, od čega samo jedna na gostovanju.

Borba za Top 10 nastavlja se već sledećeg četvrtka, kada u Beograd stiže grčki Olimpijakos, april otvaraju gostovanjem Albi u Berlinu, dok će u poslednjem kolu u Štark areni dočekati Valensiju.

Cela sezona Partizana staje u ove tri utakmice i izabrancima Željka Obradović sledi velika borba sa Valensijom, Bajernom, Olimpijom Milano i Efesom za to poslednje 10. mesto koje vodi u plej-in.

Podeli:

Komentari 13

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu