Vladimir Vanja Grbić za B92: „Uspeh cele naše generacije“

Bio je najzaslužniji za najveći uspeh naše odbojke na Olimpijskim igrama u Sidneju, a ove godine je za svoje fantastične partije nagrađen ulaskom u „Kuću slavnih“. Vladimir Vanja Grbić bio je gost B92, a u razgovoru je pričao je o tome kakva je za njega čast to što je postao član „Kuće slavnih“ i još mnogo toga...

Podeli

Grbić je pre manje od mesec dana postao jedan od laureata „Kuće slavnih“ u američkom Holioku, a u nju će biti primljen u oktobru. Kao što je i u igračkoj karijeri bio prvi u svemu, tako je i sada postao prvi odbojkaš iz naše zemlje kojem je pripalo to priznanje.

Iako je odbojka ekipni sport, iako nisam nikada pridavao veliki značaj nekim ličnim nagradama, tipa najboljeg igrača, iako ne doživljavam to kao neku svoju ličnu promociju, zaista je priznanje koje, ne samo da prija, već i čini jako veliku čast, s obzirom da je to priznanje za sve ono što sam uradio u odbojci, odnosno sve ono što je značilo moje prisustvo ili bitisanje u odbojkaškom sportu. Ali, opet, ja ne bih bio ja, da ga ne doživim kao uspeh cele naše ekipe, cele naše generacije, odnosno svih nas zajedno u tom trenutku i tom periodu“.

Jedan od najboljih srpskih odbojkaša, ali i svetskih, u istoriji, istakao je i šta očekuje od sadašnje reprezentacije, koja se trenutno nalazi na pripremama u Brazilu, a koju ove godine očekuje takmičenje u Svetskoj ligi pa Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj.

Mi imamo jako dobru saradnju sa reprezentacijom Brazila, kao i Italije, i njihov trenažni centar u Sakvaremi je zaista svojevrsno moderno čudo. Mislim da je to zaista lep način da se pripremi za predstojeću Svetsku ligu, ima malih problema oko povreda, ali je to mlad tim koji je vrlo ambiciozan i svestan, želi da se dokaže na svakoj utakmici i mislim da je na pravom putu da opravda sva naša očekivanja“.

Proteklih godina mladi igrači, koji stasavaju u domaćoj ligi, postižu odlične rezultate u kadetskim i juniorskim kategorijama, a među njima ima i onih od kojih se mnogo očekuje i u seniorskom timu.

Ima igrača iz naše lige, iako je, nažalost, naše prvenstvo bazirano prvenstveno na vrlo mladim igračima. To je nekako naše prokletstvo, s obzirom da nemamo mogućnosti, niti ozbiljnih sponzora koji bi ’uleteli’ u klubove i učinili taj rad puno lakšim, odnosno omogućili nama da možemo zaista da zadržimo naše igrače što duže i na taj način im pomognemo da sazru i kao ličnosti, već oni moraju vrlo rano da idu napolje. I pored toga, iako sam rekao da imamo jako veliko iskustvo u radu sa mladima, a to pokazuju rezultati, naša prvenstva odišu kvalitetom, i neizvesnim utakmicama. Ima jako puno odličnih mladih igrača, a svaka utakmica koja se gleda nosi novo uzbuđenje, neku novu neizvesnost“.

Grbić već neko vreme ima svoju ulogu u Odbojkaškom savezu Srbije, a od skora ima i još jednu novu, koja se tiče odbojke na pesku.

2007. godine, kada je kompanija Vip, naš sadašnji partner, ušla kao sponzor, odbojka na pesku je dobila jednu sasvim novu dimenziju. Već drugu godinu imamo jedno dobro organizovano profesionalno prvenstvo. Ove godine će se održati u Beogradu i Kragujevcu, a u julu imamo i Evropski Master, a prošle smo od Evropske federacije dobili priznanje za doprinos razvoju odbojke na pesku“.

Ranije nije bilo baš u toj meri organizovano pa su se igrači u okviru priprema odigravali neke turnire, ja sam 1992. godine počeo da se upoznajem sa odbojkom na pesku i imao sam priliku da igram protiv ’bič bojsa’, Amerikanaca koji su skupljeni sa plaža i organizovani u kampove, a potom i u reprezentaciju koja je kasnije osvojila olimpijsko zlato. Nama je cilj sa odbojkom na pesku da probamo da ponovimo uspehe naše generacije iz dvoranske odbojke. Znači, da raširimo bazu, što god je više moguće, i da probamo na najbolji mogući način da uključimo što više dece da bi bili olimpijski šampioni i u odbojci na pesku“, rekao je Vladimir Vanja Grbić za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.