Mutu promašio pobedu Rumuna

Izvor: A G

Petak, 13.06.2008.

19:57

Default images

Fudbaleri Italije i Rumunije igrali su nerešeno, 1:1, u prvoj utakmici drugog kola u C grupi na šampionatu Evrope u Austriji i Švajcarskoj. Rumuni sada imaju dva boda, a Italijani samo jedan. Rumuni su poveli golom Adrijana Mutua u 54. minutu, a Italija je izjednačila već dva minuta kasnije preko Kristijana Panučija. Naši istočni susedi imali su u 80. minutu veliku priliku da pobede kada je Đanluiđi bufon odbranio penal Adrijanu Mutuu i tako ostavio svom timu nadu za plasman u četvrtfinale.

U drugom meču drugog kola u ovoj grupi, od 20 časova i 45 minuta sastaju se Francuska i Holandija.

Statistiku sa ovog meča pogledajte ovde.

Trener Italije Roberto Donadoni napravio je u odnosu na prvo kolo čak pet izmena u startnih 11. U ekipi su se našli Del Pjero, Kijelini, Groso, De Rosi i Perota umesto Barzaljija, Materacija, Gatusa, Ambrosinija i Di Natale.

Sa druge strane, Rumuni su takođe imali promene u ekipi, pošto su Banela Nikolitu i Razvana Kočiša zamenili Florentin Petre i Paul Kodrea.

Italijani su na ovoj utakmici jednostavno morali da idu na pobedu, a pošto je Rumunija odigrala dosta bolje nego protiv Francuske, viđen je izuzetno zanimljiv fudbal.

Počelo je šansom Italijana u devetom minutu. Kamoranezi, Del Pjero i Perota odigrali su dobar napad, ali je Goian na kraju uspeo da otkloni opasnost nakon centaršuta Rominog fudbalera.
AP
Tri minuta kasnije Toni je za malo zakasnio na centaršut De Rosija, a u 15. minutu Rumuni su uzvratili preko Mutua koji je odličnim udarcem sa distance iznudio dobru intervenciju Bufona.

U tom periodu oba tima igrala su odlično, pa su se i šanse ređale jedna za drugom. U 17. minutu Groso je dobro prošao po desnoj strani i centrirao na drugu stativu, ali je Tonijev udarac glavom ipak bio prejak.

Već minut kasnije pokušao je Tamaš na drugoj strani, ali je njegov fenomenalan udarac sa oko 30 metara Bufon krajnjim naporom izbacio u korner. Rumuni su u tom periodu bili bolji rival, i lako su mogli da povedu u 20. minutu. Kristijan Kivu je izveo prekid sa desne strane, lopta je zakačila Panučija, ali kada su je svi već videli u golu, ona se od stative odbila do Bufona.

Samo dva minuta kasnije Razvan Rat i Mirel Radoi sudarili su se glavama u vazduhu, a teže je prošao Radoi koji je zamenjen nekoliko trenutaka kasnije.

Do kraja poluvremena viđeno je još nekoliko poluprilika, i jedna velika greška sudije. U 40. minutu Lobont je dva puta spasao svoju mrežu. Prvi put skinuo je pokušaj Tonija glavom, a potom je izboksovao loptu ispred Đorđa Kijelinija, a u drugom minutu zaustavnog vremena Italijanima je neopravdano poništen gol.

Kamoranezi je izveo korner sa desne strane, dodao je kratko do Zambrote koji je centaršutem na drugu stativu pronašao Tonija, a napadač Bajerna je glavom savladao Lobonta. Glavni sudija meča Tom Erebro poništio je gol zbog navodnog ofsjada, ali se na usporenom snimku videlo da nedozvoljene pozicije nije bilo.

Početak drugog dela bio je malo mirniji, ali to je bio samo uvod u izuzetno zanimlji nastavak. U 53. minutu Mutu je pokušao, a samo minut kasnije Rumuni su poveli.
AP
Zambrota je poslao slabu povratnu loptu ka Bufonu, Mutu je ukrao i savladao Bufona za iznenađujućih 1:0. Ipak, Italijani ne bi bili Italijani da se ne vrate u meč, a to se dogodilo smo dva minuta nakon vođstva Rumuna.

Groso je izborio korner sa leve strane, a loptu je u kazneni prostor poslao Kijelini, a Panuči je samo gurnuo preko gol linije za izjednačenje.

Odmah nakon gola, Donadoni je umesto Perote ubacio Kasana, i Italijani tada kreću na sve ili ništa. Ipak, u 59. minutu Petre je imao dobru priliku, ali je Groso odličnom intervencijom sprečio najgore.

Italijani osim nekoliko poluprilika nisu stvorili neke ozbiljne prilike u nastavku, i lako su mogli da budu kažnjeni deset minuta pre kraja. Zanimljivo je da su akteri kod jedanaesterca Rumuna upravo bili strelci goolova Mutu i Panuči. Italijan je u kaznenom prostoru vukao za dres napadača Fjorentine, a Erebro je pokazao na ’kreč’.

Odgovornost preuzima najbolji igrač Rumunije Adrijan Mutu, ali se još jednom potvrdilo nepisano fudbalsko pravilo da igrač nad kojim je načinjen penal, ne treba i da ga izvodi. Mutu je dosta loše šutirao, a sjajni bufon je uz pomoć ruke i noge odbranio i tako ostavio svoj tim i dalje u konkurenciji za četvrtfinale.

Do kraja više nije bilo uzbuđenja, i meč je završen sa najrealnijih 1:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: