Novak kroz bolove i tri seta do osmine finala!

Novak Đoković nastavio je sa veoma dobrim partijama savladavši Alberta Ramos-Vinjolasa u šesnaestini finala Australijan Opena – 6:2, 6:3, 6:3.

Izvor:

Subota, 20.01.2018.

09:00

Novak kroz bolove i tri seta do osmine finala!
Getty Images

Srbin je zabeležio i petu pobedu u isto toliko duela sa Špancem, koji i dalje nije osvojio ni set protiv našeg šampiona.

Đoković je veoma sigurno ušao u meč, iako nije iskoristio tri vezane brejk šanse već u drugom gemu, ali jeste u šestom, odnosno u osmom za vođstvo u setovima.

Ipak, da sve ne protekne u idealnom tonu 'pobrinula' se nelagodnost u predelu butnog mišića leve noge. Šestostruki šampion Melburna pravio je grimase, istežući nogu posle poena, da bi početkom drugog dela susreta zatražio pomoć lekara.

Posle masaže, koja je uključivala i donji deo leđa, Đoković je odbio lekove koje su mu doktori ponudili i nastavio meč.

"Zadovoljan sam nivoom igre, ovde volim da igram, imam neke sjajne uspomene, ali moram da budem skroman s mojim očekivanjima jer dolazim posle duže pauze“, rekao je Novak posle meča.
Getty Images
Iako je bilo evidentno da problem i dalje i te kako postoji – nije dozvolio da ga ovo izbaci iz ritma, pa je ponovo brzo rivalu oduzeo servis, a onda i uspeo da spase tri brejk prilike (6/6) u maratonskom gemu u finišu seta.

Kako je to prebrodio, lako je overio velikih 2:0, kada je već bilo jasno da borbeni, ali i svakako manje kvalitetni, Španac bez ikakve šanse za preokret.

Sada je još ranije stigao do brejka prednosti, već u trećem gemu, posle nove velike borbe, a onda sav fokus i koncentraciju prebacio isključivo na svoje servis gemove.

Kada je stigao do 5:3, logično, pustio je ruku i uspeo još ranije da završi ceo posao – napravivši sedmi brejk za overu trijumfa i prolaz u osminu finala.

Novak će za mesto među osam najboljih igrati sa mlađanim Hjeong Čungom, koji je napravio uspeh karijere eliminisavši četvrtog igrača sveta Aleksandera Zvereva iz Nemačke, a taj duel na programu je u noći između nedelje i ponedeljka ili, eventualno, u ponedeljak ujutru.

III set

Getty Images
Početak trećeg seta umnogome je podsetio na drugi, pošto smo ponovo videli dva nešto lakša gema na obe strane, pa potom novi maraton. Ovoga puta, Đoković je stigao do prilike da napravi novi, možda i odlučujući, brejk. Nije uspeo iz prvog navrata, ali je bio rešen da to i učini što mu polazi za rukom već iz sledeće prilike – 2:1.

Kao i nekoliko puta ranije tokom meča, bez ikakvih problema i izgubljenog poena potvrdio je osetno vođstvo – 3:1.

Nije se Novak previše zamarao priliko servisa rivala, dok je pametnom igrom i dobrim servisima čuvao vođstvo, pa je kroz pet minuta stigao na dva koraka do konačnog trijumfa – 4:3.

Dominaciju i bolju igru tokom većeg dela meča Đoković je ubrzo pretvorio u praktično gotovo situaciju, da bi potom još jednom oduzeo servis Ramos-Viljolasu i tako stavio takčnu na plasman u osminu finala prvog Grend Slema sezone – 6:3.

II set

Getty Images
Početak drugog dela susreta obeležila su dva rutinska gema na obe strane, ali i manji problemi za Đokovića sa levom nogom. Ne deluje da je išta ozbiljno, iako je istezao tokom pauze između setova – 1:1.

Ipak, pošto je ponovo, uz manje probleme, stigao do prednosti odlučio se da ništa ne rizukuje, pa je zatražio medicinski tajm-aut kako bi dobio masažu spomenute leve noge i donjeg dela leđa, a deluje da je problem ili prepona ili primicač – 2:1.

Iako je bilo evidentno da problem i te kako postoji, Đoković je odbio da uzme lekove koje mu je doktor ponudio, a to ga nije sprečilo da nastavi u istom ritmu. Preuzimao je kontrolu i bio taj koji završava svaki poen, Albert se trudio da se suprotstavi, ali su Novakovi udarci bili isuviše precizni i snažni da bi imao bilo kakvu šansu – 3:1.

Posle novog rutinskog gema za našeg šampiona gledali smo veliku borbu na servis Španca. Desetak minuta borbe nije donelo nijednu brejk loptu, iako je Đoković imao nekoliko dobrih prilika da možda i ranije završi posao u drugom setu, ali je Ramos-Vinjolas ipak uspeo da se izvuče – 4:2.

Ogromna borba nastavila se i u finišu ovog dela igre, pa smo gledali još jedan maratonski, desetominutni gem, ovoga puta na Novakov servis. Morao je Đoković da spasava nove četiri brejk lopte, ali je bio veoma besan na linijske sudije jer su sve više i više grešile. Nije ga ni to izbacilo iz ritma, pa je došao na gem do velikog vođstva – 5:2.

Sve što je Albert uspeo da uradi jeste da upiše još jedan gem bez izgubljenog poena, pre nego što je Novak na identičan način stigao na set do plasmana među osam najboljih na Ozi Openu – 6:3.

I set

Getty Images
Novak je sjajno otvorio meč, pošto je bez izgubljenog poena stigao do vođstva, da bi onda imao rane tri brejk šanse. Ipak, iako ga servis nije baš najbolje služio, Albert uspeva da se izvuče, naš igrač pravi nekoliko atipičnih neiznuđenih grešaka i tako ostaje bez brejka – 1:1.

Posle izuzetno sigurnog uvodno gema, usledio je prvi manji pad u Srbinovoj igri, ali bez posledica. Imao je Španac prvu šansu da protivniku oduzme servis, međutim Novak to nije dozvolio, a Ramos-Vinjols odogovorio svojim savršenim gemom za novo poravnanje – 2:2.

Đoković je dobro izgledao na terenu na samom početku susreta, ali nije uspevao da zadrži ritam stečen sa nekoliko dobrih servisa, odnosno vinera. Protivnik je koristio gotovo svaku oscilaciju, bio agresivan prilikom udaraca, ipak – to mu je donelo samo još jednu brejk šansu, koju ni ovoga put ne koristi jer Novak nastavlja da 'čisti' linije – 3:2.

Delovalo je da Novak ponovo neće uspeti da kruniše period bolje igre, pošto je Španac još jednom spasao tri vezane brejk lopte. Međutim, šestostruki šampion Melburna dolazi do još jedne, a Ramos-Vinjolas onda šalje lopticu u aut – 4:2.

Lako je potvrdio stečenu prednost, ali i nastavio da napada rivala i u sledećem gemu što mu je donelo novi brejk, odnosno prednost u setovima posle četrdeset minuta igre – 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

348 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: