Izvor: B92

Bansko u Bugarskoj nije strano ljubiteljima skijanja, jer se tamo održavaju i trke Svetskog skijaškog kupa, a ima i dosta staza za rekreativce. Prelepo mesto koje se nalazi u Nacionalnom parku Pirin dobra je ideja za izlet i u toplijim danima, jer mesta za šetnju u prirodi i prirodnim lepotama ima koliko vam srce poželi.

Tamo ćete naći čak 180 jezera, a ima i dosta termalnih izvora. Idila na svakom koraku: rode se gnezde na stubovima, bake sa maramama na glavama pričaju ispod drveća na ulicama, a konjske zaprege takođe nisu redak prizor na putu. Planina Pirin sa svojim brdima i obroncima nadvija se nad gradom iznad crvenih krovova.

Iako ovaj provincijski grad na jugozapadu Bugarske može izgledati kao mesto gde vreme ne teče, nije tako. Naročito kada se leti tamo okupljaju stotine digitalnih nomada, a jezici iz celog sveta preplave kafiće i ulice. U prostorijama koje okupljaju učesnike Bansko Nomad Festa, slušaju se predavanja i diskutuje o temama o uticaju veštačke inteligencije ili strategija umrežavanja – a uveče mladi intelektualci spuštaju se u barove i druže se uz piće nakon dugog dana učenja. Manifestacija, koja traje cele nedelje nudi i razne vrste druženja i sportskih aktivnosti, a sve to organizuju volonteri.

Rastuća populacija digitalnih nomada u Banskom je najvidljivija tokom festivala, ali je bugarski grad postao "centar za rad na daljinu sa najkonzistentnijim rastom" u poslednjih pet godina, nadmašivši Varšavu, Madrid i Talin. U Banskom se situacija promenila sa Matijasom Cajtlerom, nemačkim preduzetnikom koji je tamo stigao 2016. godine kada je istraživao mogućnosti prostora za zajednički rad. Privukla ga je prirodna lepota, ali i brz vaj-faj, prijatne cene, niski troškovi života, kao i porez koji je među najnižima u Evropi.

Cajtler je ubrzo otvorio prvi prostor za zajednički rad u gradu, Coworking Bansko, koji je brzo rastao, a 2020. je pokrenuo Bansko Nomad Fest, od kojih je svih 729 dostupnih ulaznica rasprodato 2023. godine.

Danas je Bansko dom za više od 300 udaljenih radnika svakog meseca, a broj stanovnika raste tokom ski-sezone. Krševiti vrhovi obližnjeg Nacionalnog parka Pirin nude obilje mogućnosti za rekreaciju na otvorenom čak i nakon otapanja snega – od pešačenja do biciklizma i jahanja konja. Ali sem zbog prirode, Bansko je voljeno i zbog svojih ljudi.

"Bansko je posebno zbog svoje opuštene, prijateljske i gostoljubive zajednice", kaže Kamil Poar, francuski marketinški stručnjak koji već godinama dolazi u Bansko.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.