Izvor: 24sata.hr

Ukoliko ste isplanirali odmor sa svojim ljubimcem, ne zaboravite da spakujete knjižicu za psa, kao i sve potrebne lekove. Takođe, ponesite dovoljno vode, hrane, poslastica i igračaka kako bi životinji put bio što prijatniji.

Obavezno prvo naviknite psa na auto, ako nema takvo iskustvo. Pustite ga da malo pronjuši unutrašnjost, pa tek onda upalite motor da se navikne na zvuk.

Bilo bi dobro da se pas pre puta dobro istrči i umori, te ga pustite da se igra sa drugim psima u parku i slično. Ovo ima dvostruke prednosti. Prva je što će lakše i brže obavljati nuždu, tako da nećete imati problema sa njim tokom putovanja, a druga prednost je što će pas biti toliko umoran i zadovoljan da će većinu vremena možda čak i prespavati.

Postoje posebni sigurnosni pojasevi za pse koji putuju automobilom, pa ne bi bilo loše da ga nabavite, jer kao što se ljudi vežu da bi imali veće šanse da prežive u slučaju nezgode, tako bi trebalo i životinje u vozilu.

Važno je da ljubimac u autu ima nešto što mu je već poznato, kao na primer svoje ćebe, krevetac, omiljenu igračku. Tokom vožnje, nekoliko puta se okrenite prema njemu, ohrabrite ga i nagradite poslasticom, kako bi vožnju doživeo kao nešto prijatno i zabavno.

Ne zaboravite prostirku na kojoj će ležati, kao i dve činije za vodu i hranu. Ako vaš pas povraća tokom dugih putovanja, konsultujte se sa svojim veterinarom o pripremama ili lekovima koje ćete mu dati pre putovanja da biste izbegli ovu neprijatnost.

Foto: Shutterstock/ Patryk Kosmider

Takođe, pazite da u automobilu ne bude previše vruće, jer kao što vi patite kada su visoke temperature, pate i životinje. Stavite zaštitu od sunca na prozore radi boljeg ugođaja.

Držite činiju, vodu, hranu, poslastice i njegovu igračku tako da vam budu nadohvat ruke. Pored toga, imajte u blizini papirne peškire, vlažne maramice i nekoliko kesa za sakupljanje fekalija kada stanete negde na putu da protegnete noge i pas obavi nuždu.

Imajte na umu da kada je temperatura vazduha 25 stepeni, asfalt može da bude i 52. Na 30 stepeni u vazduhu asfalt je na 57, a kada je napolju 35, onda je na asfaltu čak 65 stepeni te ga zbog toga izvodite na travu.

Na tržištu postoje zgodne sklopive činije koje su veoma praktične tokom putovanja, a savršene su i za odlazak na plažu, park... Samo ih okačite na tašnu, ne zauzimaju mnogo mesta, jer kada su sklopljene izgledaju kao frizbi i pritom su vrlo povoljne.

Nije loše pre putovanja staviti zaštitnu navlaku na zadnje sedište, ako ćete pozadi voziti psa. Ako se vozi u produžetku vozila, iza zadnjeg sedišta, onda mu stavite ćebe ili njegov krevetić, kako bi mu bilo udobnije i mekše. Pored toga, tu su i specijalne prostirke punjene gelom koje hlade ljubimca, tako da nije loša opcija ako putujete po velikim vrućinama. Ovaj gel se aktivira kada ljubimac legne na njega, a temperatura podloge je niža i do 15 stepeni.

I za kraj nikada, ali nikada ne ostavljajte životinje u parkiranom automobilu leti, jer toplotni udar može da se desi veoma brzo. Takođe, uzdržite se od otvaranja prozora dok vozite kako bi pas mogao da izvuče njušku, jer koliko god to izgledalo slatko, to je zapravo opasno za životinju jer je nešto može udariti u glavu i oštetiti joj oko, njušku...

Kada konačno stignete na odredište, izvedite ga u šetnju da vežbate i nagradite ga poslasticom kako bi mu putovanje ostalo u lepom sećanju i izazvalo mu prijatna osećanjima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.