Izvor: B92

Zaključak je jasan – civilizacija Maja je bila mnogo razvijenija nego što se mislilo.

Dugo skrivane ruševine ogromne mreže gradova Maja oduševile su međunarodne naučnike u Gvatemali, koji novom tehnologijom marljivo mapiraju "dobro organizovanu mrežu“ od čak 417 gradova iz 1000. godine pre nove ere.

Impresionirani naučnici ističu da na površini od više od 2.000 kvadratnih kilometara ispod guste džungle na severu Gvatemale gradove povezuje oko 180 kilometara "superautoputa“. Naučnici tu putnu mrežu smatraju "prvim sistemom autoputeva na svetu".

Otkrića se tu ne završavaju – na proučavanom području postoji niz sofisticiranih ceremonijalnih kompleksa, hidrauličnih sistema i poljoprivredne infrastrukture, a zaključak je jasan – civilizacija Maja je bila mnogo razvijenija nego što se mislilo.

Područje je mapirano od 2015. godine, a dokazi ukazuju na dobro organizovan ekonomski, politički i društveni sistem koji je funkcionisao pre 2.000 godina.

Foto: Profimedia

Do sada se verovalo da su pripadnici civilizacije Maja od srednjeg do kasnog preklasičnog perioda Maja (1000. pre nove ere do 250. godine nove ere) bili samo lovci i sakupljači, grupe nomada, sejači kukuruza. "Sada znamo da je taj period bio obeležen izuzetnom složenošću i arhitektonskom sofisticiranošću i da su neke od najvećih građevina u istoriji sveta izgrađene u to vreme“, rekao je Richard Hansen, glavni autor studije i profesor arheologije na Univerzitet u Ajdahu, rekao je Vašington postu.

Hensen ističe da veliko otkriće u regionu El Mirador potpuno menja pogled na istoriju Amerika jer je pronađen "ogromni deo istorije” o čemu do sada nije bilo pojma. Iz tog perioda nije bilo previše nalaza, delom i zbog toga što ih je prekrivala džungla. Ali specijalni radar kojim je otkriveno zaraslo blago omogućio je da se to promeni.

Lidar, nova tehnologija koja radi na infracrvenom laseru, može mapirati područja ispod gustog pokrivača kišnih šuma, stvarajući visokokvalitetne 3D slike.

Digitalnim "podizanjem" drveća, Lidar je otkrio naučnicima drevne brane, rezervoare, piramide i stadione u oblasti El Miradora, koja je ranije bila poznata kao "kolevka Maja".

Henrike Hernandez, arheolog sa Univerziteta San Karlos u Gvatemali, jedan od koautora studije, veruje da bi, kada bude potpuno otkriven, El Mirador mogao postati Gvatemalska dolina faraona, iako je veoma udaljeno i izolovano područje. na granici sa Meksikom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.