Izvor: B92, pun kufer

Male i velike, muške i ženske, zarđale od vode i vremena, cipele na obali Dunava nadomak parlamenta u Budimpešti, spomenik su koji izaziva tugu i teskobu.

Posvećene su žrtvama koje su bačene u Dunav tokom Drugog svetskog rata. Ferenc Salaši, čija je ideologija bila slična Hitlerovoj bio je na čelu partije Strelastog krsta, mađarske totalitarne nacionalsocijalističke stranke.

Procenjuje se da je odgovoran za smrt oko 500.000 Mađara jevrejskog porekla, a 20.000 je streljano na obali Dunava. Žrtvama su naredili da izuju cipele, a zatim su ih nemilorsdno ubili i bacili tela u reku.

Cipele na obali Dunava podsetnik su na zločin koji izaziva žmarce. Za spomenik od livenog gvožđa koji se sastoji od 60 pari cipela iz četrdesetih godina 20. veka zaslužni su filmski redatelj Kan Togaj i vajar i slikar Đula Pauer.

Muška radna obuća, ženske potpetice i cipelice posebno su odabrane kako bi predočile teror koji nije štedeo ni žene ni decu te oživeo njihov duh. Spomenik je dovršen 16. 4. 2005. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.