Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostrvo na ostrvu: Grad koji je posle zemljotresa podignut raskošniji nego ikad VIDEO

Podeli

Zovu ga jednim od najfascinantnijih gradića Sicilije i njegovo ime već je poznato na listi želja brojnih putnika. Pa ipak, uvek iznova iznenadi svojom lepotom čak i one koji su već imali priliku da ga posete.

Raguza je talijanski grad na Siciliji u istoimenoj opštini i pokrajini Raguza, smešten na brdu tj. visoravni između dve doline, Kava San Leonardo i Kava Santa Domenika. Stanovnici Raguze uglavnom se bave stočarstvom i uzgojem cveća i maslina, ali u poslednje vreme sve više i turizmom. Ovo je potpuno logično jer je Raguza jedan od onih predivnih gradova koji će vas osvojiti svojim duhom i arhitekturom.

Kada je gotovo ceo grad uništen u zemljotresu 1693. godine, stanovnici nisu klonuli duhom. Malo su se svađali oko toga hoće li obnavljati grad ili se odseliti pa su se podelili: oni bogatiji koji su sebi to mogli priuštiti, preselili su u drugu četvrt. Ostatak stanovništva ostao je u gradu i pomogao u obnovi. Stari deo grada tako je podignut u baroknom duhu, a početkom 20. veka nova četvrt i obnovljeni grad spojili su se u jedno.

Tako danas unutar grada postoje stari i novi deo koje deli takozvana Dolina mosta, a barokni centar Raguze upisan je na UNESCO popis mesta svetske baštine u Evropi kao primer vrhunca procvata baroka u Evropi.

S obzirom da je reč o Italijanima, očekujte da ćete na svakom uglu videti brojne crkve i raskošne vile. Među najlepšim atrakcijama ističe se Katedrala sv. Ivana Krstitelja smeštena na dvema glavnim ulicama Raguze – Via Roma i Corso Italia. Ona je podignuta tj. obnovljena nakon velikog potresa, a lako ćete je prepoznati po raskošnoj kupoli i brojnim stepenicama koje vode do nje.

Svratite i do Hiblean Gardens, najstarijeg od četiri gradska vrta. Podignut je 1858. godine od strane lokalnih velikaša, što se može i primetiti po raskošnom pejzažu. Avenija ogromnih palmi, klupice i impresivne skulpture odišu duhom bogate prošlosti, a tome u prilog ide i arheološko nalazište Raguza Ibla u blizini vrtova.

Nemojte se previše umoriti tokom dana jer najbolji deo dolazi uveče kada se ceo grad probudi, kamene uličice obasja romantična rasveta s gradskih fenjera i preplavi muzika iz lokalnih konoba. Sve rado do kasno u noć, i nikad nije kasno za još jedan sladoled ili čašu vina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18920 idi na stranu