Foto: Shutterstock/Gilmanshin
Foto: Shutterstock/Gilmanshin

Bunker 42 – moskovsko sklonište od nuklearne apokalipse

Podeli

U vreme Hladnog rata Sovjetski Savez se temeljno pripremao za eventualni nuklearni udar i Treći svetski rat.

Širom zemlje izgrađeno je više hiljada protivatomskih bunkera. Sa jednog od njih, moskovskog Bunkera 42, skinuta je oznaka "državna tajna" i 2006. godine postao je muzej.

Prozori na ovoj zgradi u centru Moskve nemaju funkciju kao na ostalim zgradama. Njihova jedina svrha je kamuflaža, odnosno da zgrada izgleda kao bilo koja druga.

Na prozorima su zavese, a iza njih zidovi – i to ne obični. To su zidovi bunkera koji je služio kao specijalni objekat u slučaju nuklearnog napada.

Ispod sasvim obične zgrade u širem centru Moskve nalazio se na dubini od 65 metara komandni centar u slučaju nuklearnog napada na Sovjetski Savez. Danas je to Muzej "Bunker 42”, odnosno muzej Hladnog rata.

Njegova gradnja počela je 1951. godine, 1954. delimično je bio u funkciji, a potpuno je završen 1956. Koristio se do 1986. godine – radio je bez prestanka i u njemu je u jednoj smeni bilo 300 ljudi, telefonista, vezista, šifranata…

U zgradu nisu ulazili svi istovremeno, već njih nekoliko u određenim intervalima. Na isti način su i odlazili sa posla. Svi su mislili da je to vojna biblioteka u koju se ulazi sa propusnicom.

U bunker se može ući i kroz tunele iz obližnjih stanica metroa. Kompleks se sastoji od 4 bloka, koji su međusobno povezani.

Foto: Shutterstock/Pavel L Photo and Video
Foto: Shutterstock/Pavel L Photo and Video

"Mi se nalazimo tačno između tri linije moskovskog metroa. Mesto za izgradnju bunkera u centru Moskve nije slučajno izabrano. Sama lokacija taganjskog uzvišenja, za razliku od ostalih delova grada, obiluje posebnom vrstom veoma čvrstog krečnjaka. Na taj način imamo prvi stepen zaštite, zahvaljujući prirodnom okruženju. Još jedna važna stvar je blizina Kremlja, koji je udaljen 3,5 kilometara", objašnjava vodič u Muzeju "Bunker 42".

Kompleks je imao prvorazredni nacionalni značaj jer je bio predviđen i za smeštaj rukovodstva zemlje u slučaju nuklearnog napada.

Tajno Hitlerovo oružje ostalo nedovršeno - za njegovu izgradnju nastradalo više hiljada ljudi

Građen je tako da kroz specijalna vrata teška dve tone ne prodre nijedna radioaktivna čestica, a zaliha hrane i vode bilo je dovoljno za mesec dana samostalnog funkcionisanja.

Prilikom ulaska u muzej prvo se odgleda kratki film Hladna priča o napetoj međunarodnoj situaciji u to vreme. Obaveza tačka programa je slušanje zvuka sirene i upozorenja o nuklearnom napadu, a zatim imitacija lansiranja rakete sa nuklearnom bojevom glavom kao odgovor na udar Amerikanaca.

Kada sve to preživite, obilazak se završava posetom velikoj sali koja je nekada služila za sastanke, a sada je restoran "Bunker 42".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19189 idi na stranu