Foto: Depositphotos/jovep305@gmail.com
Foto: Depositphotos/jovep305@gmail.com

Simbol srpske hrabrosti i stradanja: Planina Nidže i njen slavni vrh

Podeli

Na granici između Grčke i Severne Makedonije prostire se planina Nidže ili Voras, kako joj je naziv na grčkom. Na najvišem vrhu ove planine Kajmakčalanu, čija je visina 2.524 metra, odigrala se jedna od najtežih ali najveličanstvenijih borbi srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Od Bitolja udaljena oko 40 kilometara, planina Nidže sa makedonske strane je karakteristična po skoro netaknutoj prirodi: bogatim šumama bora, čistim rekama i pašnjacima na preko 2000 metara nadmorske visine. Nastala rasedanjem tokom tercijera i čine je uglavnom škriljci iz paleozoika, a na najvišim delovima ima odlika mezozoika.

Planina Nidže se prema severozapadu graniči sa Skočivirskom kotlinom, a Crna reka se u velikom luku sliva do reke Satoke, koja dalje protiče desno, pravcem više od 90 stepeni jugoistočno do sliva sa Gradaštanskom rekom.

Na planini Nidže nalazi se ski-centar koji je leti zatvoren, ali uvek se u njemu nalazi letnji čuvar koji savetuje posetioce da li da se odvaže i uopšte kreću u posetu vrhu. Klima na vrhu planine Nidže je surova i brzo se uz jak vetar može stvoriti i oluja. Oblaci se ponekad spuste toliko nisko da se sam vrh i ne vidi dok se na njega ne popne.

Iako nikada nije propisno obeležen, na planini Nidže nalazi se Muzej na otvorenom, jer se na njoj nalaze brojna vojnička groblja, rasute čaure i geleri, a na samom vrhu nalazi se mala crkva posvećena Svetom Iliji u kojoj se nalazi urna u kojoj je nekada počivao pepeo Arčibalda Rajsa.

strana 1 od 17870 idi na stranu