Kari masaman / Foto: Depositphotos / okkijan
Kari masaman / Foto: Depositphotos / okkijan

Ovo je 10 najboljih jela na svetu FOTO

Podeli

Nije lako odabrati samo 10 najboljih jela...

Hrana je sigurno jedan od najvećih podsticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. Ali uvek se postavi pitanje - koja je hrana najukusnija?

Zato je CNN sastavio, prema njihovom mišljenju, rang-listu najbolje hrane koju je čovečanstvo ikada stvorilo... A ona izgleda ovako:

1. Kari masaman (Curry Massaman), Tajland

Kralj karija - Masaman služi se na Tajlandu i ima sve što jedan kari treba da ima: dobro je začinjen, sladak, sa notom kokosa. To je hrana koja se na Tajlandu prodaje na svakom uglu.

2. Pica napolitana (Pizza Napoletana), Italija

Najbolja pica i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući visokom kvalitetu sastojaka koji idu u nju. Morska so, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svež paradajz, maslinovo ulje, bosiljak, rukom umešeno testo i prava zidana peć na drva neophodni su da bi najpoznatija pica bila baš onakva kakva treba da bude.

Pekinška patka / Foto: Depositphotos / artem778
Pekinška patka / Foto: Depositphotos / artem778

3. Čokolada, Meksiko

Ima je u svakoj prodavnici, ali ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto sasvim drugačije. Maje su je pile, kasnije se proširila svetom i od tečnog postala tvrdi proizvod u kome uživaju svi.

4. Suši (Sushi), Japan

Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. veka pripremalo potpuno drugačije nego danas. Hiljadama godina upotrebljavana je fermentisana riba sa pirinčem koja je bila konzervirana solju, a između 17. i 19. veka suši je počeo da se razvija u obliku u kome nam je danas poznat. U Japanu to je jednostavno jelo od pirinča i povrća ili ribe, začinjeno sirćetom, koje se danas služi i kao brza hrana.

5. Pekinška patka

Sporo pečena u pećnici, hrskava, prelivena glazurom maltoznog sirupa, poslužuje se sa palačinkama, lukom i hoisin sosom od soje, belog luka i čilija, ili u slatkom sosu od pasulja.

6. Hamburger, Nemačka

Da li treba išta reći o popularnom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak mleveno meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća, sira i različitih sosova.

Tom jum gong / Foto: Depositphotos / para827
Tom jum gong / Foto: Depositphotos / para827

7. Penang asam laksa (Penang assam laksa), Malezija

Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti bujon (supa) od ribe sa rezancima (nudlima), čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom...

8. Tom jum gong (Tom yum goong), Tajland

Škampi, pečurke, paradajz, limunska trava, lišće kafir limete i galangal (biljka slična đumbiru, poznata i kao tajlandski đumbir), obično sa mnogo kokosovog mleka i pavlake, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku čorbu koja sadrži sve poznate ukuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

9. Sladoled, u celom svetu

U svakoj prodavnici i u svakoj poslastičarnici, a srećom i svugde u svetu ima sladoleda. I pored toga što ćemo rado pojesti, manje-više, bilo kakav sladoled, ipak su nam najdraži oni od domaćih sastojaka, pogotovo ako su italijanski...

10. Pileća muamba, Gabon

Piletina, ljuti čili, beli luk, paradajz, so, biber i bamija sa nnogo putera glavni su sastojci ovog posebnog afričkog jela.

Penang asam laksa / Foto: Depositphotos / asimojet
Penang asam laksa / Foto: Depositphotos / asimojet

strana 1 od 17894 idi na stranu