Izvor: B92

Na Sajmu turizma i pratećim sajmovima opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, suvenira i vina, koji će u Beogradu pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite" biti održani od 21. do 24. februara, biće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, od čega na sajmu turizma 650 izlagača iz 38 zemalja.

Kako je najavljeno danas na predstavljanju ovih sajmova u restoranu "Kalimegdanska terasa", zemlja partner 41. Međunarodnog sajma turizma je Bugarska, prvi put će se predstaviti Maldivi, a na sajam se vraćaju Indonezija i Kuba.

U vreme sajma turizma u Srbiji će boraviti i bugarska ministarka turizma Nikolina Angelkova, koja će sa Rasimom Ljajićem, potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom turizma, potpisati sporazume o saradnji.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević naglasio je da je turizam grana koja se u Srbiji razvija beležeći dvocifrene stope rasta kako u dolascima tako i u noćenjima, a dobri rezultati nalažu da se mora biti odgovorno da bi se tako i nastavilo.

On je istakao veliki i višestruki značaj koji ima beogradski sajam turizma, koji poseti 60.000-70.000 ljudi, za razvoj turizma, pohvalio je formiranje portala, a posebno ga je obradovalo što vlada veliko interesovanje izlagača za halu 4, u kojoj se preko turističkih organizacija i udruženja predstavlja Srbija.

Bugarsku za godinu dana poseti 9,3 miliona turista, a od toga je 421.000 srpskih turista, dok u Srbiju stigne 471.000 bugarskih turista, rekao je ambasador Bugarske Radko Vlajkov, naglasivši da se radi o zemljama koje imaju mnogo sličnoga i da postoji potencijal za dalji razvoj saradnje.

Srbi u Bugarsku, koja kroz turizam ostvari 12 odsto bruto nacionalnog dohotka, idu na more i da skijaju, a ambasador smatra da pored kulturno-istorijskog turizma, njegova zemlja može da ponudi i velnes turizam, omladinski i ekstremni turizam.

Kao novinu Gorica Škripina, zamenica direktora "Beogradskog sajma" najavila je poseban portal razvijen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, gde se zainteresovani unapred mogu upoznati sa izlagačima, kao i poseban deo sajamskog prostora u kome će biti omladinski turizam.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, najavila je mnogo iznenađenja na prostoru u Hali 4 gde će TOS izlagati kao što su multimedijalna soba i kviz sa vrednim nagradama, i kreativne radionice.

A iznenađenja "od prvog dana do poslednjeg časa" tokom sajma najavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Na sajmu suvenira biće 30 izlagača, a posebno se vodilo računa o tome da svaki suvenir bude i napravljen u Srbiji.

Na sajmu vina biće 181 izlagač iz 10 država - prvi put iz Turske i Austrije, a na sajmu hotelijerske i ugostiteljske opreme biće 71 izlagač.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.