Izvor: B92

Maroko je savršena zemlja za ljubitelje ugljenih hidrata, a hlebovi koje prave smatraju se najlepšim u svetu. Evo šta obavezno morate probati ako se nađete u Maroku.

Ksra

Jedna od najpopularnijih vrsta marokanskih pogača pravi se od više vrsta brašna, a njihova krckava korica i penušasto testo oduševiće ne samo vas već i vaše nepce.

Msemen (poznatiji i kao rghaif)

Nešto nalik kockastim palačinkama pravi se u slojevima, a ima teksturu kroasana. Obično se jede ujutru uz čaj ili slatki preliv.

Harča

Pekari valjaju testo u griz pre nego što počnu da prže, tako dajući peskovitu teksturu i ukus slatkog žutog kukuruza. Služi se za vreme doručka, ali i kao popodnevna užina sa čajem.

Mahraš

Još jedan hleb koji se pravi od ječma u kombinaciji sa drugim brašnom, pljosnatog je izgleda, a obično se seče u obliku pite.

Kračel

Zemičke od semena anisa, susama i vode od cvetova narandži su slatkog ukusa i obavezan su deo marokanske kuhinje.

Bagrir

Sirup klizi sa vaših palačinki jer one jednostavno ne mogu da prime toliko slatkog preliva. Bagrir ipak može, zahvaljujući rupicama, tačnije džepovima ispunjenim vazduhom, koji ovu marokansku palačinku čine neverovatno laganom i pahuljastom.

Batbout

Stavite samo nekoliko ovih loptica na ringlu i naduvaće se stvarajući džep savršen za bilo koje punjenje. Pravi se od bilo kojeg brašna i odlična je užina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.