Izvor: B92

Melisani pećina, ispod koje se nalazi na istočnoj obali ostrva Kefalonija u Grčkoj – udaljena je dva kilometra od grada Sami i 10 km od Argostoli.

Kamenita pećina Melisani ispunjena je kristalno čistom vodom, a zbog svoje lepote i tajnovitosti privlači turiste iz celog sveta.

Pećina je okružena šumama na istoku, i planinskimi planinskim vencima na zapadu. Dugačka je 100 metara, a podzemno jezero zauzima jednu trećinu površine.

Melisani pećina i jezero otkriveni su 1951. godine, a dostupni za javnost 1963. od kada je ova destinacija postala jedno od omiljenih mesta turista.

Voda u jezeru je slankasta, mešavina je morske i slatke vode.

To je sasvim logično jer se kod mesta Katavotres uliva morska voda koja nestaje u pukotinama priobalnog dela. Voda otiče podzemnim kanalima i izbija u malom jezeru u pećini Melisani na drugom kraju ostrva.

Pećina se sastoji iz dve sale i ostrvceta koje se nalazi u samoj sredini. Jedna od sala ima ovalni otvor na površini, i upravo na tom mestu se probija sunčeva svetlost i stvara gotovo fluorescentne nijanse tirkizne boje. Sunce čini vodu toliko jasnom da se vizuelno čini da čamci prolaze kroz vazduh.

A post shared by Thomas Lekkakos (@lekkakos) on

U grčkoj mitologiji ova lokacija je poznata kao pećina nimfi.

Ovo jezero je, prema predanju, dobilo ime po nimfi Melisani koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema Bogu Panu.

A post shared by Cici Chanel (@chanel_cici) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.