Izvor: B92

Na nekim destinacijama, turističke oblasti gotovo da nemaju kontakta sa ritmom svakodnevnog života, ali oni koji posete Staru Havanu - Habana Vijeha kako je lokalci zovu - ne mogu a da ne vide kao obični Kubanci žive

Na ulicama se mogu videti deca u školskim uniformama, ulični prodavci voća i paprika, veš koji visi sa konopca razvučenog između zgrada, psi koji se sunčaju na trotoaru.

U poštama i bankama su vidljivi redovi, a taksiji-bicikli prevoze putnike kroz uske ulice grada.

U daljini se mogu čuti petlovi, ptice, salsa ali i zvuk motora starog automobila.

Gotovo svaka ulica ima znak, ili tablu koji svedoči o nekom događaju ili osobi od istorijskog ili kulturnog značaja.

O'Rajlijeva ulica nazvana je po Ircu koji je postao vođa u španskim kolonijama i oženio se devojkom iz ugledne kubanske porodice.

Ploča ima pomalo poetsku aluziju na istorije Irske i Kube - "Dva ostrvska naroda u istom moru borbe i nade".

Mnoge zgrade su u lošem stanju i nije neobično videti nebo kako se kroz kamenu fasadu zgrade bez krova ili gomilu cigala na ulicama.

Međutim ima i zgrada koje su divno restaurisane, naročito oko trgova u istočnom delu Stare Havane gde se nalaze i mnogi muzeji, ali i Ambos Mundos hotel gde je Ernest Hemingvej odsedao.

I zapadni deo grada ijma svoje atrakcije, naročito u blizini Prada ili Paseo de Martija, bulevara koji deli Staru Havanu od Centralne Havane.

Sam Prado je vredan šetnje, navodi AP, naročito nedeljama kada se tamo organizuje ulični bazar umetnina.

U blizini Prada je Central park sa statuom revolucionara Hosea Martija.

Blok dalje je Nacionalni muzej lepih umetnosti sa izvanrednom kolekcijom kubanske umetnosti ali i međunarodne.

Tu je i Muzej revolucije sa tenkom i čuvenim čamcem "Granma" koji je koristio Fidel Kastro, ali i karikaturama kojima su ismevani američki predsednici Ronald Regan i oba Buša.

Za ljubitelje ruma, kafe, piva ili mohita u ponudi su tri istorijska mesta. Barovi El Floridita i La Boguedita del Medio koje je često obilazio Hemingvej i Sloppy Joe's koji je poslužio kao pozornica za roman Grejama Grina "Naš čovek u Havani".

Turisti često uživaju i u brojnim kafićima na starim trgovima sa obe strane Habana Vijehe naročito predveče kada vrelina umine a preko trga se čuju zvuci "Guantanamere" koju sviraju tročlani bendovi.

Turisti često uživaju i u brojnim kafićima na starim trgovima sa obe strane Habana Vijehe naročito predveče kada vrelina umine a preko trga se čuju zvuci "Guantanamere" koju sviraju tročlani bendovi.

foto: flickr.com/Anton Novoselov, neiljs, bw jones, budd ellison - from the street

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.