Izvor: B92

Veliki kompleks hramova Angkor Vat u Kambodži prvi put je digitalno mapiran, što omogućava ljudima širom sveta da posete ovaj spomenik svetske kulturne baštine udobno zavaljeni u svoje fotelje koristeći Google Street View.

Reč je o projektu u okviru šire akcije koja se obraća internet korisnicima koji možda nikada neće biti u prilici da uživo posete neka kulturna i arhitekonska svetska čuda.

Kako prenose strane agencije, Googleov virtuelni servis snimio je više od milion fotografija Angkor Vata, a rezultat je 90.000 panoramskih slika od 360 stepeni više od 100 hramova. Korisnicima je data mogućnost da zumiraju i razgledaju razne delove kompleksa, koji je jedan od glavnih turističkih atrakcija Kambodže, ali i ovog dela Azije.

"Nedavno smo mapirali Tadž Mahal, Veliki Kanjon, planinu Fudži", rekao je AFP-u Manik Gupta, projekat menadžer Google Mapsa. "Ali, veličina Angkor Vata čini ovaj poduhvat bez presedana". "To je tako značajan spomenik, ljudi o njemu govore kao o osmom svetskom čudu. Svaki i najmanji njegov kutak sadrži umetničko delo", objasnio je on.

Angkor Vat je džinovski kompleks hramova koji se prostire na površini od 2 kilometra i predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Nalazi se na mestu stare prestonice Kmerskog carstva Angkora, oko 240 kilometara severozapadno od Pnom Pena.

Sagrađen je u doba kralja Surjavarmana II u ranom 12. veku kao državni hram. Kroz celu svoju istoriju zadržao je religijsku namenu. Prvobitno je bio hinduistički hram posvećen bogu Višnuu, a kasnije je postao budističko svetilište.

Angkor Vat simbolizuje vrhunac klasičnog stila arhitekture iz doba Kmerskog carstva. Hram, koji godišnje poseti oko 250.000 turista, postao je simbol Kambodže i pojavljuje se na državnoj zastavi, a nalazi se i na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.