Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Autor: {"id":178565,"id_news":711887,"name":"","surname":"Izvor: telegraph.co.uk"}

Turistički radnici Fidžija osmislili su pomalo neobičnu kampanju u kojoj kod turista pokušavaju da razbiju "iluziju" o tome da je njihova zemlja pravi tropski turistički raj u kome se vodi lagodan život.

"Mislite da je Fidži raj? Razmislite ponovo. Nakon što je vojna diktatura Frenka Bainamarame preuzela vlast u Južnom pacifiku u ovoj ostrvskoj zemllji ljudska i radnička prava su ugrožena. Više od 60 procenata stanovnika Fidžija živi ispod granoce siromaštva, mnogi od njih zarađuju manje od 3 dolara na sat, a oni koji se protive sadašnjoj vlasti su progonjeni i preti im se" piše u proglasu.

Najveći broj turista na Fidži dolazi sa Novog Zelanda i Australije, a ministar turizma Ajaz Sajaed Kajum je optužio uniju turističkih radnika da podriva najuspešniju privrednu granu zemlje.

Vebsajt na kome se nalazi ovaj proglas je osuđen od strane vlade, a ministar turizma je takođe saopštio da se ovakvim ponašanjem u pitanje dovodi posao za hiljade radnika koji su angažovani u turizmu, kao i da sindikalne organizacije koje su smislille ovu kampanju zapravo rade protiv onih koje bi trebalo da štite.

"Ova kampanja je zapravo jedna vrsta zavere u saradnji sa australijskim i novozelandskim pomagačima i ima za cilj podrivanje naše ekonomije, ometanje otvaranja novih radnih mesta i ugrožavanje standarda radnika, samo da bi sindikati ojačali svoju poziciju", dodao je ministar.

Jedan od predstavnika kampanje, Feliks Antoni napominje da ova akcija nije usmerena na obeshrabrivanje turista da posete Fidži, već da ih informiše o tome šta se događa u ostalom delu zemlje, samo malo dalje od luksuznih hotela i odmarališta.

On je dodao da je vlada koja je obećala da će održati izbore prvi put nakon prevrata i dalje vodi državu na osnovu dekreta kojim su prava sindikata ograničena.

Ova situacija podseća na onu na Maldivima, još jednoj atraktivnoj turističkoj destinaciji gde je tretman disidenata došao u središte pažnje.

U martu se na Maldivima pojavio pamflet pod nazivom "Oblačna strana života" koji je deljen na sajmu turizma u Berlinu i koji je trebalo da skrene pažnju na policijsku brutalnost prema neistomišljenicima i kršenje ljudskih prava od strane vlade Maldiva.

"Bele peščane plaže, palme i penušavi kokteki mame turiste na Maldive. Međutim samo nekoliko kilometara odatle ista vlada koja stvara turistima privid lagodnog života sprovodi brutalne mere represije i krši osnovna ljudska prava", piše u proglasu.

Peticija za bojkot turističkih poseta Maldivima pokrenuta je nakon što je petnaestogodišnja žrtva silovanja osuđena na kaznu bičevanja zbog predbračnog seksa, a peticiju je od sada potpisalo preko 2 miliona ljudi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.